Moje storczyki - Anna cz. 3
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje storczyki - Anna cz. 3
Arletko i Uni57 mi też podoba się taki inny. Zobaczę jak będzie wybarwiony za 2-3 tygodnie.

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Aniu śliczny jest ciapatek, ciekawe skąd się wziął ten żółty kwiatuszek 
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- AnnaL

Pokusiłam się i odnalazłam wcześniejsze zdjęcie i widać też taki żółciutki kolor. zobaczcie

I tak mi się wydaje, że te wcześniejsze wyblakły a ten ma właściwy kolor
tylko jakoś mu tym razem mniej kropek się zrobiło

I tak mi się wydaje, że te wcześniejsze wyblakły a ten ma właściwy kolor

Początek mojej przygody.
))
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Ha, a to ci sprytny kwiatek! 
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny jest
. A blaknięcie kwiatów niestety jest normalne i wiele storczyków najpierw ma intensywny kolor, a potem są blade i niewyraźne.
-
Paulinka Z
- 200p

- Od: 13 cze 2009, o 17:11
Jednym słowem niespodzianka
ale jaka miła!
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Czyli możemy mieć każdego roku innego storczyka bo zmienia swoje kwiaty 
Aniu ,t
o mamy wspaniałe potwierdzenie tego o czy rozmawialiśmy z W.Sobolewskim w temacie Phalaenopsis.
jak mozesz i jeżeli pamiętasz porównaj warunki w jakich przebiegał proces inicjacji pędu.Okres,temperatury ,nawożenie.Jak było przedtem,jak teraz........
Moze być ważne /dla potwierdzenia moich i nie tylko :P spostrzeżeń /
Grupa Phal. Harlequine /Arlekinów jest w ogóle dla mnie wyjątkowa i zadziwiająca.
Z góry dziękuję
JOVANKA
o mamy wspaniałe potwierdzenie tego o czy rozmawialiśmy z W.Sobolewskim w temacie Phalaenopsis.
Ciekawe Aniu! i prośbaaaaaaaaaaaAnna pisze:I tak mi się wydaje, że te wcześniejsze wyblakły a ten ma właściwy kolor tylko jakoś mu tym razem mniej kropek się zrobiło
jak mozesz i jeżeli pamiętasz porównaj warunki w jakich przebiegał proces inicjacji pędu.Okres,temperatury ,nawożenie.Jak było przedtem,jak teraz........
Moze być ważne /dla potwierdzenia moich i nie tylko :P spostrzeżeń /
Grupa Phal. Harlequine /Arlekinów jest w ogóle dla mnie wyjątkowa i zadziwiająca.
Z góry dziękuję
JOVANKA
Aniu piękny ten ciapek, taki inny, gratuluję
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Ależ świetna niespodzianka!!!
Powiedz mi czy zmieniałaś nawóz albo intensywność nawożenia? Bo toż to cud, że inny kwiatek się ukazał z mniejszymi plamami
Ale wygląda to oryginalnie
Ciekawe jakie będą pozostałe pączki 
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Zaraz się okaże, że kwiatek tak się rozhulał, że jeszcze odwróci kolory... ;)
- AnnaL

Kochane Dziewczęta na takim przykładzie widać, że czasami możemy mieć niespodziankę.
Jovanko jak przeczytałam to co napisałaś zaczęłam się zastanawiać i analizować. Proces inicjacji pędu nastąpił:
1. gdy przesadziłam storczyka w nowe podłoże tzn. wcześniej było z przewagą grubej kory sosonowej a teraz jest średnia kora + spagnum.
2. Na noc zostawiałam cały czas okno otwarte i w nocy w pokoju było chłodniej niż wcześniej, różnica to jakieś 10 - 15 stopni.
3. przy każdym namaczaniu używałam nawozu ale zmieniałam co 2 namaczanie czyli raz był typowy do storczyków a potem był do roślin kwitnących i nawóz do kwitnących od Schwertera, dawka nawozu to za każdym razem 1/2 zalecanej przez producenta.
4. na pędzie było na początku 5 pączków, które się rozwinęły i były kwiaty. Gdy padało na storczyk więcej
zauważyłam, że przedłuża pędzik. Od tego momentu nie robiłam nic poza standardowym namaczaniem. Nie wiem dlaczego pojawiły się inne kropki na płatkach, a co ciekawe idzie kolejny pączek i już widzę, że kropek będzie mniej bo jest też taki żółciutki.
Jovanko jak przeczytałam to co napisałaś zaczęłam się zastanawiać i analizować. Proces inicjacji pędu nastąpił:
1. gdy przesadziłam storczyka w nowe podłoże tzn. wcześniej było z przewagą grubej kory sosonowej a teraz jest średnia kora + spagnum.
2. Na noc zostawiałam cały czas okno otwarte i w nocy w pokoju było chłodniej niż wcześniej, różnica to jakieś 10 - 15 stopni.
3. przy każdym namaczaniu używałam nawozu ale zmieniałam co 2 namaczanie czyli raz był typowy do storczyków a potem był do roślin kwitnących i nawóz do kwitnących od Schwertera, dawka nawozu to za każdym razem 1/2 zalecanej przez producenta.
4. na pędzie było na początku 5 pączków, które się rozwinęły i były kwiaty. Gdy padało na storczyk więcej
Początek mojej przygody.
))
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Aniu,U Ciebie takie wielkie święto było,podwójne na dodatek,a ja dopiero dzisiaj z życzeniami
,no ale nie było mnie 
Życzę Ci dużo zdrówka,dużo pięknych kwitnień i spełnienia tych swoich marzeń ile palców w jednej ręce
.
Nie nadrobiłem jeszcze forumowych zaległości,więc może życzenia już nieaktualne,więc w razie czego życzę dodatkowo spełnienia marzeń na drugą rękę
no i oczywiście słodziutkie

Życzę Ci dużo zdrówka,dużo pięknych kwitnień i spełnienia tych swoich marzeń ile palców w jednej ręce
Nie nadrobiłem jeszcze forumowych zaległości,więc może życzenia już nieaktualne,więc w razie czego życzę dodatkowo spełnienia marzeń na drugą rękę
- AnnaL

Henryku dziękuję za życzenia - miło poczuć te słodkie
A ten dla Ciebie 
Początek mojej przygody.
))
- pani_storczyk
- 500p

- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Aniu ale Ci kwiatuszek zrobił miłą niespodziankę
Super wygląda ,czy żółty czy kremowy i tak jest śliczny 
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.