Co robić z ukorzenionym berberysem

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
xmarox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2010, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co robić z ukorzenionym berberysem

Post »

Witam,

Chyba udało mi się ukorzenić sadzonki zielne berberysa. Wsadziłam je do głębokich donic, przykryłam folia i często zraszałam. Na niektórych roślinkach po około 5 tygodniach zaczęły pojawiać się nowe listki, więc wydaje mi się że są to okazy ukorzenione. I mam pytanie co teraz robić? Przesadzić pojedynczo do doniczek? Czy jesienią wysadzić do gruntu? Jeśli nie do gruntu co co zrobić z nimi zimą? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi :roll:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Co robić z ukorzenionym berberysem

Post »

Nie ruszać teraz z doniczek, ale wkopać je jesienią w nich do gruntu, można trochę przykryć igliwiem, ale raczej poradzą sobie.Wiosna wybić całą bryłkę korzeniową z doniczki i przesadzić do gruntu nie naruszysz wtedy korzeni.
xmarox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2010, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedź, ale mam pewna wątpliwość. W jednej donicy jest 8 szt. wsadzonych jedna obok drugiej. Czy nie będzie im za ciasno? :?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Będzie. Sprawdź jak mocno rozbudowane są korzenie. Jeśli już mocno to poprzesadzaj do osobnych doniczek półlitrowych. Może się okazać, że korzenie są maleńkie, wiec zostaw w tej doniczce tak jak radzi selli.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”