Ogródek AGNESS cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz. 5

Post »

Arturku moje rozwary ładnie przezimowały, mam nadzieję, ze i dalej tak będzie.
Rozwary wychodzą wiosną bardzo późno, może niechcący go wygracowałeś przy wiosennym sprzątaniu rabatki :?:
Lobelia jest przepiękna, widziałam jeszcze różową i mam nadzieję, że też kiedyś trafię :D
Co do czarnej plamistości, niestety i u mnie już pojawiła się na kilku krzaczkach, na razie zbieram porażone listki, ale chyba trzeba będzie pryskać. To faktycznie paskudne choróbsko :roll:
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

AGNESS pisze:Arturku moje rozwary ładnie przezimowały, mam nadzieję, ze i dalej tak będzie.
Rozwary wychodzą wiosną bardzo późno, może niechcący go wygracowałeś przy wiosennym sprzątaniu rabatki :?:
na pewno tak zrobiłem.. ;:14 .

Słyszałem , że na czarną plamistość można pryskać sodą , ale porażone liście na 2 kilometry wyrzucać i chore kawalki pędów wycinać
Ja nie mogę nie raz dostać tych rabatowych , a jak wlazę na rabatę to coś zadrepczę i taki efekt nie wybierania tych liści że potem zostają patyki.. , najlepsze są te na pniu bo z wysokości można ogląć stan zdrowia rośliny i można latwo przygiąć do siebie w celu przeprowadzenia jakiegoś zabiegu kosmetyki , dlatego ja je sobie najbardziej chwale i je zbieram mam na razie 7 szt. , choć jedna jakaś delikatesowa i też mimo ogromnych starań teraz jest ogołocona przez czarną plamistość... , naprawde żalośnie to wygląda.. :( . W łańcucie przy zamku Potockich róże aż lśnią , chyba żaden listek im do tej pory nie opadł.. , co oni z nimi robią nie mam pojęcia.. :roll: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arturku róże na pniu są naprawdę piękne i eleganckie, ale do mojego ogrodu mają absolutny zakaz wstępu :evil: Po tej zimie wymarzły mi wszystkie 6 jakie miałam, a w zeszłym roku 2 , które uzupełniłam nowymi i one też zmarzły :evil:
O sodzie na plamistość nie słyszałam, a porażone liście najlepiej palić, wtedy choroba się nie rozprzestrzeni :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Agnieszko! Zarówno lobelie jak i inne kwiaty w Twoim ogrodzie bardzo urodziwe. Śliczna ta 'Casablanca' :!: Czekam, aż zakwitnie moja.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Agnieszko piękne liliowce. Ja też mam z Cebul, ale jeden ma dopiero pąki a trzy następne nie zakwitną. Na jakim stanowisku rosną u Ciebie, bo u mnie w półcieniu i może dlatego słabo kwitną?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś, wszystko pięknie kwitnie!! Szczególnie podobają mi się lilie i liliowce :)
Pomidorki pierwsza klasa!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AGNIESZKO!
Piękne rośliny szczególnie lilie i liliowce. Ten bordowy liliowiec uroczy.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku moje już przekwita, Twoja dopiero zakwitnie, więc dłużej będziesz cieszył się jej urodą i wspaniałym zapachem :D
Lobelia strasznie mi się podoba, to sadzony w zeszłym roku maluch, ale mam nadzieję, że szybciutko się rozrośnie i będzie pięknym okazałym krzaczorkiem, widziałam jeszcze różowe, mam nadzieje, że też uda mi się ją gdzieś trafić :D

Dorotka moje liliowce są rozrzucone po ogrodzie, rosną i na słoneczku i w półcieniu, moje to wszystko maluchy, powypuszczały po 2-3 pędy z kwiatami i już prawie wszystkie przekwitły, jeszcze chyba tylko 3 czy 4 kwitną ostatnimi kwiatuszkami. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będą już bardziej okazałe i w związku z tym będą dłużej kwitły .

Moniczko ja też uwielbiam te kwiatuszki, ale niestety już jedne i drugie kończą kwitnienie :(

Krysieńko dziękuję, liliowiec o którym piszesz to mój ulubieniec, już niestety dziś obcięłam łodygi po przekwitniętych kwiatuszkach, i muszę czekać do przyszłego roku, żeby się nim znowu cieszyć :roll:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aguś ale Ty masz śliczne liliowce i lilijki :D
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś. Pięknie i kolorowo u Ciebie. Współczuję braku opadów. We Wrocławiu tydzień temu dobrze polało, tak, że nawet w ostatnim tygodniu pomimo strasznych upałów nie trzeba było polewać. W minionym tygodniu z piątku na sobotę również dobrze popadało. W tej chwili roślinki są dobrze napojone ale znów pokazały się te straszne brązowe ślimory. Widzę jak nie urok to przemarsz wojsk. :twisted:
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Agnieszko ja mam kilka liliowców chociaż nie nie szaleję za nimi to wiele z nich są naprawdę piękne oczywiście nie u mnie tylko w innych ogrodach.Bardzo dużo i pięknych liliowców jest u Grażynki
/kogra/ sama wybrałabym kilka do mojego ogrodu.Życzę powodzenia w kupnie tych najpiękniejszych z pozostałych pięknych.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga dziękuję :D niestety już jedne i drugie powolutku kończą kwitnienie :(

Krysieńko wreszcie dziś doczekałam się deszczyku :D mam nadzieję, że rzetelnie popada i moje spragnione( mimo codziennego podlewania) kwiatuszki napiją się do syta :D Ślimorów współczuję, u mnie na szczęście nie ma wiele tych golasów, przeważnie muszlowce, a one nie robią takich spustoszeń jak te pierwsze.

Danusiu Grażynka ma naprawdę wspaniałą kolekcje liliowców, ale Twoje też są prześliczne :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Agnieszko, miałem i czerwoną, i różową lobelię. Niestety mrozy i ślimaki wykończyły obydwie. Ale kiedyś wrócę do nich :) A póki co cieszę się widokiem niebieskich i granatowych lobelii :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko cieszę się, że w końcu i u Ciebie popadało, gdyż rośliny bardzo się męczyły, a podlewanie niewiele daje.
Korzystając z ochłodzenia muszę w końcu wybrać się na zakupy ogrodnicze, gdyż ostatnio pod tym względem bardzo się zaniedbałam.
Pięknie pomidorki Ci dojrzewają, wspaniała odmiana, dawniej mama także podobne sadziła, później jakoś zaginęły.
U mnie wysyp ogórków, jeszcze chyba nigdy nie było takiego urodzaju, wczoraj cały dzień znowu siedziałam w kuchni, robiąc przetwory, także dla córek, gdyż one na wyjazdach.
Lobelii bałam się kupować wszystkich kolorów w obawie o przezimowanie, ale moja niebieska ładnie zniosła zimę, więc nie są takie wrażliwe.
Pozdrawiam serdecznie . :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku szkoda, że przepadły ci bylinowe lobelie, one naprawdę bardzo mi się podobają. Niebieskie i granatowe o których piszesz to jednoroczne, prawda :?: Te jednoroczne maluszki też są śliczne, i ja je sobie dosadzam w pustych miejscach po wiosennych cebulowych , ale jednak bylina to bylina :D

Tajeczko , mam nadzieję, że jeszcze popada, bo dalej sucho, nawet wierzchnia warstwa ziemni nie jest zamoczona :roll: przesadzałam rudbekię, to ziemia aż się sypie, tak sucho :roll: Ale chociaż roślinki troszkę się sprysznicowały i wchłonęły tej wody przez listki, to też nie jest bez znaczenia, są bardziej soczyste i jędrne :D
Piszesz, że wybierasz się po ogrodowe zakupy, na co polujesz :D :?:
Tajeczko masz niebieską bylinową lobelię :shock: :?: nie miałam pojęcia, że taka jest, :shock: myślałam, że tylko czerwona i różowa, a te w niebieskich odcieniach to jednoroczne :roll:
Co do ogóreczków to faktycznie w tym roku bardzo dużo, ja też słoikuję i słoikuję 8-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”