Tuje

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
DvD77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2010, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tuje

Post »

Witam. Mam zamiar zasadzić na działce tuje jako żywopłot. Mam w związku z tym kilka pytań. Jaki rodzaj tuj najłatwiej się przyjmuję i jest najprostszy w pielęgnacji ? Czy lepiej kupić sadzonki wyższe czy niższe (20-30cm czy 50cm) ? Czy mógłbym je zasadzić w tym miesiącu, czy zaczekać na późniejszą porę roku ? Czekam na odpowiedzi :)
DvD77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Tuje

Post »

A co myślicie o kupieniu tuji w doniczkach na allegro ? ceny są bardzo konkurencyjne oraz mają wiele tam promocji.
blackjack pisze: Jaką masz długość do obsadzenia ? Najlepiej od razu zlikwidować trawnik i czymś wysypać bo potem pielenie między tujami to masakra.
pozdrawiam
Jack
pas o długości 38 metrów
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

DvD77 z aledrogo lepiej zrezygnuj.Poszukaj sobie we własnej okolicy.Czasem drożej ale inwestycja się opłaci.Ja biorę od lat od jednego w swojej okolicy(czasem w dwóch innych)i nie narzekam.przede wszystkim rośliny hodowane w Polsce.Na nasze warunki.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Ja wolę jałowce od thui. Ale jeśli miałbym wybierać jakąs odmianę to od smaragd bardziej mnie się podoba odmiana spiralis.
DvD77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Fallenangelv pisze:DvD77 z aledrogo lepiej zrezygnuj.Poszukaj sobie we własnej okolicy.Czasem drożej ale inwestycja się opłaci.Ja biorę od lat od jednego w swojej okolicy(czasem w dwóch innych)i nie narzekam.przede wszystkim rośliny hodowane w Polsce.Na nasze warunki.
różnica 120 zł jednak jakoś mnie nie przekonuję :] u mnie jest teraz promocja, tuje 50cm za 5 zł. potrzebuję z 60 sztuk więc wychodzi 300 zł. za tyle samo sztuk, 30cm, z transportem z allegro mam za góra 180 zł. tylko właśnie jest ten dyskomfort że nie wiem do końca co kupuję
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

No cóż, chyba Ci napiszę.
Wychodzi 3 zł za roślinkę z dowozem.
Co kupujesz?
Po mojemu gów..o.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mirku - przypuszczam, że tu chodzi o młodzież w p9 - stąd ta cena :wink:
dvd - jeśli to są roślinki w malutkich doniczkach to marne masz szanse na przyjęcie ich w lipcu w gruncie, bo one korzenia niemal nie mają. :roll:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Wbrew pozorom nie każda thuja w równym stopniu nadaje się na żywopłot. To na pewno nie jest kwestia gustu, swobodnego wyboru. W polskich warunkach większość thuji na zdrowy i ładny żywopłot się nie nadaje (wyrażnie widać to po wielu starszych żywopłotach). Efektowna pojedyncza sadzonka wcale nie oznacza ładnego żywopłotu (często popełniany błąd-sadzenie oczami). Są odmiany, które do tego celu nadają się szczególnie. Z tych osobiście polecam: jak chcesz mieć ścianę matową, jasnozieloną zastosuj odmianę T.o. Brabant; jak chcesz mieć ścianę trochę świecącą, żywo ciemnozieloną zastosuj T.p. Atrovirens. Pozdrawiam. Jarko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”