'Conica' i 'Danica'

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
OlaEm
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lip 2010, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

'Conica' i 'Danica'

Post »

Proszę o pomoc w diagnozie...
Mój świerk wygląda tak
Obrazek
Obrazek
jedna jego strona rudzieje i igiełki najbardziej porażona opadają. Myślałam, że może przędziorek, ale pajęczynek nie znalazłam, za to na tych dolnych gałązkach są takie jakby łuski po pączkach (ustawione zwykle naprzeciwlegle) i przy ich nasadzie jest taki biały, jakby pleśniowy nalot. Te łuski też są wypełnione takim białym "proszkiem". Nie wiem czy to akurat, to tak ma być, czy to jakiś grzyb, czy robal? Co o tym myślicie?

A 'Danica" ma z kolei takie coś
Obrazek
Obrazek
Fytoftoroza? Czy inny badziew się przyplątał?
OlaEm
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: 'Conica' i 'Danica'

Post »

Jaka szybka odpowiedź, dziękuję :).
Czyli przędzior był. No to wycieczka po Talstar się szykuje. A takie te "kuleczki" ze zdjęć z tego wątku właśnie opisywałam, tylko aparat w komórce tego nie łapał. I co one znaczą? Ktoś wie?
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

'Conica' zadziałała szara pleśń
'Danica' trzeba zdjęcie wewnetrznej strony pędu
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
OlaEm
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czyli Topsinem to można potraktować? Chociaż nigdzie poza tymi łuskami nie widać nic co przypominałoby pleśń. Niech tylko przestanie padać.

A 'Danica' w środku wygląda tak
Obrazek
Tylko końcówki są porażone, reszta pędu zieloniutka. Mam 3 takie okazy, ten na zdjęciach jest środkowy i najbardziej chory.
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Na Conice to raczej przędziorek, natomiast na Danice bardziej wygląda mi to na poporzenie słoneczne (chyba że się mylę) :)
Pozdrawiam Janusz
OlaEm
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Znalazłam na półce Karate zeon. Tylko ile razy i w jakich odstępach czasowych potraktować ten świerk?
A to poparzenie to by nawet pasowało, bo tych żywotników tam jest 5 z czego 2 są zacienione przez dom pól dnia, a te 3 z poparzeniem w samym słońcu rosną.
Dziękuję za odpowiedź :). Cieszę się, że to nie choroba żadna, przytnę to po prostu i będzie git.
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Post »

W przypadku Danici to postawie raczej nie na uszkodzenie słoneczne ale na zamieranie pędów drzew i krzewów iglastych. A na Conice to raczej szara pleśń. Ale co do Coniki może to tylko kontrast słońca bo zdjęcie jest dość szare ale wydaje mi sie żr nie jest to conica tylko domiana "Rheinbous End" o ile to zdjęcie było robione teraz i iglak faktycznie w obecnej chwili ma żółto kremowe pączki. Conica obecnie jest zielona nawet przy drugim przyroście.
OlaEm
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ja też pryskałam świerk i Karate i Topsinem bo było 2:2 ;). Z 'Danicami' nie zrobiłam nic :oops: , ale może to zamieranie tych nieszczęsnych pędów. Odkryłam właśnie, że choina ma końcóweczki martwe i całkiem zwisające. Może to też to :evil:

A świerk ma teraz takie jasne przyrosty. Może i to nie 'Conica'. Ja mam tą działkę od roku i prawie wszystko już tam było. Ale fajnie wiedzieć co się ma, więc dziękuję za wskazówki :).
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Post »

Aby uzyskać jak największą skuteczność walki z przędziorkiem na świerku białym i tu nie tylko chodzi o Conice ale i inne z tej grupy, dobrze jest zastosować 3-4 opryski (co 10-14 dni) preparatem na przędziorka typu Magus , Talstar w terminie od połowy maja, w tym okresie następuje ich wylęg i niszczymy kolonie już wylęgnięte które zaczynają żerować na młodych pączkach, preparaty nie działają na jajka. Najczęściej w przypadku Coniki objawem żerowania kolonii są uschnięte pączki świeżego rocznego przyrostu.
W przypadku chorób grzybowych nie mamy wielkiego na to wpływu, wiosna była bardzo mokra a początek lata bardzo upalny i to jest raj do ich rozwoju. Mimo wszystko trzeba sobie z nimi jakoś radzić ale nie ma złotego środka który załatwi wszystkie choroby grzybowe.
OlaEm
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: 'Conica' i 'Danica' i nowe zagadki

Post »

Świerk opryskałam Topsinem i Karate po 2 razy w odstępie ok 10 dni. I znalazłam na nim ok. 10 galasów, które usunęłam i spaliłam. Czy przędziorki tworzą galasy? 'Danicę' poobrywałam i opryskałam Topsinem (jak już był rozrobiony to poleciałam pół ogrodu). No i znalazłam nowe "kwiatki" do diagnozy. Ja się załamię, to tak u wszystkich czy tylko u mnie :? ? Jakby ktoś potrzebował miejscówki na szkolenie z zakresu szkodników i chorób to zapraszam ;).

Ta kępka z daleka wygląda ok
Obrazek
A w środku
Obrazek
Obrazek
Obrazek
To po prawej wygląda najgorzej bo uszkodzone pędy są nie tylko w środku krzewu i brązowe plamy wchodzą na szyszki
Obrazek
Obrazek

Teraz choina z obumarłymi końcówkami pędów. Zauważyłam na niej pajęczynki, ale być może to jakiś zwykły pajączek sobie uplótł. Na stronie Targetu podobnie wyglądają uszkodzenia spowodowane szarą pleśnią, ale nie widzę żadnego pleśniowego "misia".
Obrazek

Kolejna kandydatka wierzba iwa (chyba). Czy to rdza? Pryskałam to to Topsinem ze 3 razy, ale stan się pogarszał (inna sprawa, że ciężko to dobrze opryskać, bo gęste toto). Pomyślałam, że przerzedzę to moooocno i wtedy będę pryskać znowu. Co Wy na to?
Obrazek
Obrazek

Następna 'Hakuro Nishiki'. Obcięłam bardzo mocno wiosną, ładnie odrastała, zrobiła się szczotka i zaatakowało ją to coś co atakuje te wierzby (grzyb jakiś chyba). To był bardzo zapracowany okres i nie zdążyłam nic zrobić. Drzewko w sumie prawie umarło. Wszystkie pędy zrobiły się czarne. Już miałam ją wywalić, ale postanowiłam dać jej szansę i obcięłam jeszcze bardziej, aż do miejsc, w których ożywiały się pączki śpiące. Teraz coś zaczyna odbijać, ale na konarach są takie czarnawe pęknięcia (zrakowacenia?). Zostawić ją w spokoju i niech odbija czy coś jej jeszcze pomóc? I jak? No i jeszcze znalazłam na konarach 2 słomkowe "łuski" (jakby wylinki jakiegoś robala). Takie podłużne, okrągłe, ok 1 cm długości, wbite na sztorc w korę.
Obrazek

Mam jeszcze jedna chorą wierzbę. W sumie nie widać na niej dużych zmian chorobowych ale galasów na niej multum. Nie wiem co się z nich wylęgło. Ale to spore drzewo i ciężko je opryskać i powycinać wszystkie te galasy :roll:
Obrazek

Na koniec jodełka
Obrazek

Poratujcie proszę mój ogród, bo jestem bardzo początkująca w tych sprawach i nie daję rady. Co z tego, że pryskam, jak nie tym co trzeba :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”