hoja pentaphlebia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

hoja pentaphlebia

Post »

Obrazek
Zdjęcie pochodzi z wątku sokolica

hoja pentaphlebia, to kolejna filipińska roślina o wyrazistym rysunku liści i imponującym wyglądzie.
W naturze, często występuje na bagnach namorzynowych i w ciepłych, wilgotnych lasach podzwrotnikowych wysp filipińskich - od Samaru, po Mindoro, Mindanao i Biliran.

Liście są duże( 8-16/ 6-9cm), skórzaste, błyszczące, pokryte lśniącą, mocno napiętą
i grubą skórką - wyglądają niemal, jak woskowane.
Mogą przyjmować rożne kształty od owalu, do wydłużonej i zawsze spiczasto zakończonej lancy. Wierzch liścia jest ciemniejszy niż spód i zawsze posiada widoczny rysunek pięciu nerwów.
Brzegi liści wydają się nieco grubsze i są charakterystycznie podwinięte pod spód.
W miejscu o dużej ekspozycji słonecznej, liście przyjmują ochronne odcienie czerwieni,
a podstawowy kolor zielony, przechodzi w odcienie od limonki, aż do żółci.

W uprawie domowej po aklimatyzacji, jest wdzięczną rośliną.
Preferuje temperatury w zakresie 20-25C, utrzymana w dobrej kondycji wytrzymuje rzadkie przesuszenie ( w naturze rośnie na bagnach!).
W przypadku dłuższego niepodlewania, zanikają jej korzenie, a liście nieregularnie zawijają się pod spód, nie odzyskując kształtu nawet po mocnym nawodnieniu/wypełnieniu.

Kwitnie od marca do października, okrągłymi, jasnożółtymi kulami, składającymi się z 30-40 pojedynczych kwiatków, z których każdy ma średnicę ok. 8 mm
i jest osadzony na czerwonawych szypułkach.
Kwiaty wydzielają miły aromat miodowo-cytrusowy.

Odmiany handlowe :
- do tej pory, jedynie okazy naturalne
Podobne do Hoi pentaphlebia i pochodzące z tego samego rejonu, są
hoja merrillii
i
hoja quinquenervia ( piecionerwowa)- w/g niektórych źródeł, jest to prawdopodobnie ,mutacja hoi pottsii.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hoja pentaphlebia

Post »

Pentaphlebia od zakwitnięcia stoi na południowym oknie.Zajmuje sporo miejsca>wydaje mi się (albo to złudzenie),że,bardziej "rozłożyła" liście.Liście są piękne.

Wyciągam wniosek,że bardziej jej odpowiada więcej słońca niż na oknie wschodnim.
Najpierw wypuszczała,długie i łyse pędy,na których po pewnym czasie wyrastały liście.Podlewana raz solidnie aż do lekkiegp przesuszenia.Nadmiar słońca powoduje czerwienienie liści.

Ladniej się prezentują zielone.W zasadzie nie czerownawe ale brązowiejące co nie dodaje jej urody.Wygląda to jak przypalone.U mnie tak było we wrześniu,październiku,kiedy słońce jest niżej i zadaszony balkon nie daje tyle cienia.Słońce zaglądało wczesnym popołudniem i jednask było za ostre i za długo była wystawiona na jego ekspozycję.

Zapach bardzo delkiatny,subtelny.Czuje się go dopiero w sąsiedztwie rośliny,nie tak jak u carnosy lub lacunosy.Również kwiatki są o wiele delikatniejsze niż u carnosy.A nektar wręcz cieknie!Ma go chyba więcej niż multiflora.
Kwiaty utrzymują się około 2 tygodni.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rzeczywiście piękne liście. I jakie duże. Super wygląda. ;:138
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Piękna pentaphlebia ;:138 , moja kupiona jesienią do ukorzenienia dwuliścienna pewnie czeka na wiosnę żeby ruszyć ze wzrostem :roll: .
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zakwitła ponownie Hoja Pentaphlebia.Nie tylko na starych ale i na nowych szypułkach.Pocieszające jest to,że produkuje nowe szypułki :heja czyli zapowiada sie dłuższe kwitnienie.Pięknie pachnie,tak świeżo,miodowo
Żadna z moich hoi nie ma tak długich szypułek.Maja długość od 9-11cm!!

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

Grażynko a czy ona najpierw wypuszcza łysy pęd a potem dopiero listki czy stopniowo listki i odpowiednio do nich pęd? moja wypuściła już 6 listów ale pędu dłuższego nie a te listki są mniejsze od tego starego który już miała, czy one urosną jeszcze czy będą takie jakby karłowate?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Olu,ja kupiłam dwuliścienną.Na początku wzrostu rosły tylko liście.Nie martw się,że mniejsze,dojdą do swoich rozmiarów.Rosła w miarę szybko.Jak wyrastają długie,łyse pędy ( 30 cm na pewno) to znaczy,że bliżej kwitnienia.Kwitnie na tych bezlistnych pędach!!!Musze do mojej zajrzeć,bo była znowu zapączona :D
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

Grażynko Twoja to istne cudo :D czy kiedyś listki Ci się już przebarwiły od słońca? moja stoi na zachodnim parapecie więc ma dużo słońca ale nic się nie przebarwia
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tak,ok.września słońce ją oświetla dość mocno ( teraz okno południowe zasłonięte przez daszek) i wtedy liście mają barwę lekko przypieczoną :D Nie zauważyłam,żeby jej to szkodziło.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

Prześliczna modelka Grażynko. ;:138
Moja cały czas kołkuje. Jeden listek siedzi w ziemi i nic. :( Może zdradzisz tajemnicę. ;:224
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

AGA też kupiłam 2 - liscienną.Odstawiłam na bok i zapomniałam.Podlałam po całkowitym przeschnięciu ( ale bez przesady).Stała i rosła na parapecie okna wschodniego.Jak zaczęła wypuszczać liście to jeden za drugim.Najpierw wypuszcza wąsa długiego a potem raczy produkcję liści rozpocząć.Kwitnienie rozpoczęła w ok.4 roku po przestawieniu na parapet południowy.Jak zawiąże pączki to podlewam ciut częściej ale musi przeschnąć przed następnym podlaniem.Najmniej kłopotliwa ze wszystkich,które mam.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Re: hoja pentaphlebia

Post »

Moja wielka roślina w ub roku zaczęła padać z niewiadomych mi przyczyn i dobrze, że pobrałam szybko sadzonki. Odwdzięczyła się.

Obrazek

Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Re: hoja pentaphlebia

Post »

Lubi kwitnąć:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”