Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Ja wszystkim odmianom wysokim sypnąłem podczas sadzenia na dno dołka nawozu dolomitowego z mikroelementami, mimo to MH też słabo idzie w owoc. Pozostałe odmiany rosną ładnie.
Natomiast karłowe które tego nie dostały,teraz zaczynają pokazywać niedobory magnezu, głównie betaluxy.
Natomiast karłowe które tego nie dostały,teraz zaczynają pokazywać niedobory magnezu, głównie betaluxy.
Pozdrawiam, Maciek.
W/g http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... pis&id=278 0,6% jest OK zaleca się 0,5 - 0,8%. Kiedy pryskałaś rano, pod wieczór?aśka2006 pisze:....roztwór 0,6% -za mały na pomidory czy może być? Opryskać ponownie za tydzień?
Pozdrawiam
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie tez owoce na malinowych sa male, ale niestety nie ma tu w sprzedazy magnezu (sa tylko nawozy wieloskladnikowe), i tak sobie mysle czy mozna by bylo dac magnez w tabletkach (taki z apteki, magnez z vit B6), tak jak to zrobil Piwoniusz z wapnem w innym watku
i ewentualnie jaka dawke ( sklad tego specyfiku jaki posiadam to: 500mg cytrynian magnezu/magnez 60 mg + 0,5 mg vit B6)

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
Rybko,ja kupowałam w aptece saszetkę-magnezu siarczan(siedmiowodny).
Dawkowanie bodajże podawała gienia-1,5 łyżki na 10l wody.
Pozdrawiam,Asia
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Wieczorem jak słonko zaszło. Po lekturze Skierniewic oprysk powtórzę bo pryskałam głównie na liście.tbet pisze:W/g http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... pis&id=278 0,6% jest OK zaleca się 0,5 - 0,8%. Kiedy pryskałaś rano, pod wieczór?aśka2006 pisze:....roztwór 0,6% -za mały na pomidory czy może być? Opryskać ponownie za tydzień?
Aśka
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Tym roztworem podlewacie czy stosujecie oprysk?Asik78 pisze:Rybko,ja kupowałam w aptece saszetkę-magnezu siarczan(siedmiowodny).
Aśka
- Asssika
- 100p
- Od: 26 paź 2009, o 19:25
jeszcze raz wracam do pytania a po oprysku saletrą wapniową jest okres karencji? z góry dziękuje za odpowiedź
Czytałem o tym na str 54 i czy to jest to samo tyle że w moim przypadku jest tak że tylko na jednym krzaku są takie porażone , zasilane są specjalnym nawozem do pomidorów i podlewane codziennie też opryskać ? 

przepraszam z ajakośc fotki ale słońce tak świeciło że dobrze nie widziałem ;)

przepraszam z ajakośc fotki ale słońce tak świeciło że dobrze nie widziałem ;)
pozdrawiam Krzysiek
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
nero,od jednego się zaczyna.Zrób oprysk saletrą wapniową,tak jak radziła Kozula.Przydałoby się też większe podlewanie.
U mnie w gruncie też miałam na kilku owocach,ale zrobiłam oprysk i nie ma ani śladu.Teraz podlewam rano i wieczorem.
U mnie w gruncie też miałam na kilku owocach,ale zrobiłam oprysk i nie ma ani śladu.Teraz podlewam rano i wieczorem.
Pozdrawiam,Asia
Ok dzięki a czy nie ma problemu z zakupem tych preparatow ? 

pozdrawiam Krzysiek
Nie tak do końca - ta przypadłość jest wynikiem niedoboru wapnia, a nie wirusów czy też grzybów. Zgnilizna wierzchołkowa jest nieinfekcyjną przypadłością - czyli nie przynosi się z owocu na owoc (tak przynajmniej rozumuję).Asik78 pisze:....od jednego się zaczyna.....
Saletrę wapniową ja kupiłem po kilku niepowodzeniach w sklepie ogrodniczym - opakowanie 5kg.
A co do karencji jaką ewentualnie należałoby zastosować po oprysku saletrą wapniową to chyba się nie dowiemy - tajemnica, temat tabu

Pozdrawiam
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Okres karencji na pomidora i paprykę trzy dni .
3 dni - mówisz na podstawie swojego doświadczenia czy też jest to gdzieś napisane "czarno na białym". Jak z innymi roślinkami, które sobie rosną pod pomidorkiem np. sałata, bazylia, koperek....
Pozdrawiam