Ogród Agnieszki
- aage
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Agnieszki
Moniczko przejrzę krzwewy o których mi mówisz. Jak wyglądają i jakie mają wymagania, jakie stanowiska lubią. MOże faktycznie zdecyduję się na jakieś
Dziękuje za rady 
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
One są mało wymagające prawie bezobsługowe tylko od czasu do czasu trzeba je przycinać by były geste i miały ładną formę.
Krzewuszki tniemy po przekwitnięciu a na drugi rok odwdzięczają nam się bogatym kwitnieniem.
Jak już będziesz szukać to spróbuj przeglądać nie tylko małe okazy ( w dniczkach) ale także takie które mają po kilka lat. Da Ci to obraz jak mogę wyglądać u Ciebie po kilku latach.
Zapraszam do mojego wątku mam gdzieś wstawione zdjęcie z zestawieniem dwóch bordowych pęcheżnic i derenia. Na prawdę ciekawie to wygląda
Krzewuszki tniemy po przekwitnięciu a na drugi rok odwdzięczają nam się bogatym kwitnieniem.
Jak już będziesz szukać to spróbuj przeglądać nie tylko małe okazy ( w dniczkach) ale także takie które mają po kilka lat. Da Ci to obraz jak mogę wyglądać u Ciebie po kilku latach.
Zapraszam do mojego wątku mam gdzieś wstawione zdjęcie z zestawieniem dwóch bordowych pęcheżnic i derenia. Na prawdę ciekawie to wygląda
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Agunia podłączam się do namawiających Cię na krzewy. Byliny są super, ale najlepiej wyglądają na jakimś tle
Iglaki są rewelacyjnym tłem i co najważniejsze, że sprawiają, że ogród jest atrakcyjny nawet zimą, bo w innym wypadku jest po prostu pusty. Chociaż już u Ciebie jest piękny nowy żywopłot z iglaczków. Zgadzam się co do krzewuszek, są prześliczne jak kwitną, całe obsypane kolorowymi dzwoneczkami, a później ślicznie zielone, i na ich tle pięknie wyglądają kolorowe byliny , róże, lilie. Mi strasznie podobają się pęcherznice, które są bajeczne od wiosny do późnej jesieni, mają bajeczne barwy liści, bordowe, groszkowe, i takie pomarańczowo-bordowe, są przepiękne nawet jak nie kwitną . Ja choruję na pęcherznicę, i kombinuję jak głupia gdzie by wcisnąć chociaż jedną, ale kurczę, nie mogę znaleźć miejsca
Moim faworytem jest również tawuła , jak kwitnie wygląda bajecznie, cała obsypana bielutkimi kwiatuszkami, że praktycznie nie widać liści. A na jesień wspaniale przebarwia się na rudo-bordowe odcienie. Aguś, masz miejsce więc sadź, sadź i jeszcze raz sadź krzewy 
-
Soczewka
- 1000p

Uf nie jestem sama, bo zaczęłam myśleć ,że strasznie namolna jestem ( ale to z dobrego serca)
Pozdrawiam Monika
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja też się dołączę.
Agness i Soczewka dobrze radzą.
Krzewy o kolorowych i przebarwiających się liściach bardzo ożywiają ogród jesienią, kiedy już niewiele kwitnie.
A wiosną soczysta zieleń i rozwijające się kolorowe liście dopełniają to co rośnie pod ich "nogami".
Nawet w najmniejszym ogrodzie można posadzić krzew, bo od razu zmienia i dopełnia jego charakter.
Agness i Soczewka dobrze radzą.
Krzewy o kolorowych i przebarwiających się liściach bardzo ożywiają ogród jesienią, kiedy już niewiele kwitnie.
A wiosną soczysta zieleń i rozwijające się kolorowe liście dopełniają to co rośnie pod ich "nogami".
Nawet w najmniejszym ogrodzie można posadzić krzew, bo od razu zmienia i dopełnia jego charakter.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agniesiu ja także chciałam Cię namówić na krzewy, będziesz miała trochę cienia dla niektórych bylin. Zmienią także charakter ogrodu, są inne o każdej porze roku, wiosną dostają nowych listków, później zdobią kwiatami, a jesienią liście kolorowe, a niektóre ozdobne owoce. 
- grazka24

- Od: 19 maja 2010, o 13:21
Agnieszko, ale wszystko u Ciebie rośnie.Robi się coraz piękniej.
Te tuje już takie duże.Widać dobra rękę ogrodniczki.Pozdrawiam
- aage

Dziękuje Wam wszystkim za odwiedziny
Jesteście kochane, wiem że chcecie mi doradzić prosto z serca i za to jestem wam bardzo bardzo wdzięczna.
Chyba faktycznie macie rację, że krzewów brakuje u mnie w ogrodzie. Widziałam dzisiaj w Obi Krzewuszki ale takie marniutkie i małe okazy a kosztowały 12 zł a więc nie wzięłam. Była bordowa i taka o biało-zielonych listkach. Faktycznie w zestawieniu wyglądały naprawdę urocze. Chyba się przekonałam
. Powiedzcie mi tylko kochane gdzie ja je mam włożyć? Gdzie je byście widziały w moim ogrodzie??? Będę wdzięczna za wszystkie rady i podpowiedzi. Przekonać chyba się już przekonała ale znaleźć dla nic odpowiednie miejsce hmmmm....pomo żcie.
Grażko dziękuje za odwiedzinki i miłe słówka. Staram się aby wszystko ładnie rosło. A co do ręki to już wy musicie ocenić
Jesteście kochane, wiem że chcecie mi doradzić prosto z serca i za to jestem wam bardzo bardzo wdzięczna.
Chyba faktycznie macie rację, że krzewów brakuje u mnie w ogrodzie. Widziałam dzisiaj w Obi Krzewuszki ale takie marniutkie i małe okazy a kosztowały 12 zł a więc nie wzięłam. Była bordowa i taka o biało-zielonych listkach. Faktycznie w zestawieniu wyglądały naprawdę urocze. Chyba się przekonałam
Grażko dziękuje za odwiedzinki i miłe słówka. Staram się aby wszystko ładnie rosło. A co do ręki to już wy musicie ocenić
- Zabeczka101059

- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Agnieszko lilia piękna
ogród pięknieje z dnia na dzień

- aage

Moja dzisiejsza praca w ogrodzie ograniczyła się do porządnego podlania- niestety znowu robi się sucho, nawet bardzo bardzo sucho. Spacerek po ogrodzie uwieńczony zdjątkami

Mam też trochę zaniedbany kąt ogrodu za słupem reklamowym (który stoi na Naszej działeczce). Trawa za nim nie rośnie- chyba mało słońca. Obok rośnie wiśnia- ona całkiem dobrze się ma i daje co roku masę smacznych owoców. Myślałam aby posadzić za ta reklamą jakiegoś miskanta- hmm
tylko nie wiem jaki był by odpowiedni i który tolerowałby półcień. Chyba, że macie jakiś inny pomysł na zagospodarowanie tej części trawnika (niestety nieurodzajnego). Wszystkie pomysły i rady mie widziane
A oto zdjęcie tego kawałka ogrodu

Mam też trochę zaniedbany kąt ogrodu za słupem reklamowym (który stoi na Naszej działeczce). Trawa za nim nie rośnie- chyba mało słońca. Obok rośnie wiśnia- ona całkiem dobrze się ma i daje co roku masę smacznych owoców. Myślałam aby posadzić za ta reklamą jakiegoś miskanta- hmm

- aage

Dzidziu dziękuję 
- Jojola
- 500p

- Od: 21 lip 2010, o 18:55
Witaj Agnieszko
pozwoliłam sobie pospacerować po Twoim ogrodzie. bardzo mi sie podoba. piekne roślinki, śliczna fontanna i super pomysł na rabatę żwirową.
pozdrawiam Jojola
pozwoliłam sobie pospacerować po Twoim ogrodzie. bardzo mi sie podoba. piekne roślinki, śliczna fontanna i super pomysł na rabatę żwirową.
pozdrawiam Jojola
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
-
Soczewka
- 1000p

Trawniczek- chyba nie najgorzej wygląda po upałach

Ja myślałam o tym kawałku. Wiem ,że masz tam posadzone różne kwiaty ale jak wytrzymasz do jesieni to można wszystko przesadzić.
Wykorzystaj ten czas na znalezienie fajnej szkółki która ma większy wybór krzewów, zaplanuj co byś chciała mieć na tej stronie.
obejrzyj w internecie i na forum fotki roślin. Nie rób nic w pośpiechu i na siłę. Jeżeli chcesz mieć ładny ogródt musisz przemyśleć i zaplanować
(wiem że łatwo pisać ja też mam z tym problemy bo wszystko bym chciała zrobić naraz i szybciutko) Do listy ciekawych krzewów dodam czarny bez i kaliny.
Zajrzyj do szkółki Szmita

Ja myślałam o tym kawałku. Wiem ,że masz tam posadzone różne kwiaty ale jak wytrzymasz do jesieni to można wszystko przesadzić.
Wykorzystaj ten czas na znalezienie fajnej szkółki która ma większy wybór krzewów, zaplanuj co byś chciała mieć na tej stronie.
obejrzyj w internecie i na forum fotki roślin. Nie rób nic w pośpiechu i na siłę. Jeżeli chcesz mieć ładny ogródt musisz przemyśleć i zaplanować
(wiem że łatwo pisać ja też mam z tym problemy bo wszystko bym chciała zrobić naraz i szybciutko) Do listy ciekawych krzewów dodam czarny bez i kaliny.
Zajrzyj do szkółki Szmita
Pozdrawiam Monika
- aage

Jolu dziękuje za milusie słowa i wizytę u mnie. Wpadaj kiedy będziesz miała ochotę 
- aage

Moni miałaś na myśli ten obszar pod płotem?? Myślę cały czas nad tym co mi napisałaś. Ja też chciałabym by wszystko było szybko i nadomiar tego ładnie wyglądało. ALe niestety tak się nie da. Co do szkółki Szmita- ładne roślinki mają ale niestety strasznie daleko a z tego co widzę nie mają chyba sprzedaży wysyłkowej?