fajnie Ci wyszło
Ciasta Bogusi
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Wisieńko ja też dzisiaj piekłam ciasto forumek ,na jutrzejsze urodziny i jeszcze palce lizać ,,muszę zabrać do pracy ,,, :P
fajnie Ci wyszło
fajnie Ci wyszło
Re: Ciasta Bogusi
O jaki smakowity wątek udało mi się znaleźć. Bogusiu jesteś wielka. 
Re: Ciasta Bogusi
dziewczyny, w którym miejscu jest przepisa na ciasto forumków, bo chyba oślepłam 
- mika78
- 200p

- Posty: 215
- Od: 17 lip 2009, o 08:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ciasta Bogusi
Onka37 Ciasto Forumek jest na stronie 9 ,numer31. 
Pozdrawiam Dominika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32176" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32176" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Ciasta Bogusi
Wisienko ale fantastycznie Ci wyszło.Ja go jeszcze nie piekłam więc wszystko przed mną.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 9573
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrzeszów,Wielkopolska
Re: Ciasta Bogusi
Troszkę dużo przeglądania
,ale czy może ktoś zna sprawdzony przepis na ciasto francuskie . 
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Ciasta Bogusi
Najlepszy sprawdzony przeze mnie, moją bliższą i dalszą rodzinę przepis na ciasto francuskie to LIDL 
Za trzy złote masz płat świeżego gotowego doskonałego ciasta do nadziania jakąkolwiek masą i zrolowania w całości, nadziania masą makową, marmoladą czy owocami i sklejenia trójkątnych pierożków, zapakowania i upieczenia ryby w całości, pokrojenia na kawałki posypania cukrem jak herbatniczki, słowem można z niego zrobić niemal wszystko, co się chce
Polecam serdecznie
(nie mam w tym żadnego interesu, żeby promować ten sklep, po prostu to ciasto jest naprawdę niezłe
I jeszcze masło w dużych osełkach
)
Za trzy złote masz płat świeżego gotowego doskonałego ciasta do nadziania jakąkolwiek masą i zrolowania w całości, nadziania masą makową, marmoladą czy owocami i sklejenia trójkątnych pierożków, zapakowania i upieczenia ryby w całości, pokrojenia na kawałki posypania cukrem jak herbatniczki, słowem można z niego zrobić niemal wszystko, co się chce
(nie mam w tym żadnego interesu, żeby promować ten sklep, po prostu to ciasto jest naprawdę niezłe
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 9573
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrzeszów,Wielkopolska
Re: Ciasta Bogusi
NALEWKO ,dziękuję .
Do tej pory kupowałam to ciasto w marketach ,ale teraz chciałam spróbować zrobić samodzielnie.Może jednak znajdzie się ktoś ,co robi to ciasto własnoręcznie

Do tej pory kupowałam to ciasto w marketach ,ale teraz chciałam spróbować zrobić samodzielnie.Może jednak znajdzie się ktoś ,co robi to ciasto własnoręcznie
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Ciasto francuskie
Składniki
* mąka tortowa 250 gr
* sól 1 łyżeczka
* margaryna lub masło zimne 250 gr
* woda 1/2 szkl
Sposób przyrządzenia
Przesiać makę razem z solą. Dodać pokrojone masło na kawałki i wymieszać nożem,aż zrobią się kawałki masła.
Dodać szybko tyle wody ile potrzeba,żeby masło połączyło się z mąką
Włożyć ciasto zawinięte w folię plastikową do lodówki na 45 minut, lub do zamrażalnika na 25 minut.
Rozwałkować ciasto, posypując je trochę mąką, aby długość jego była trzy razy większa od szerokości.
Brzegi ciasta zawinąć do środka i rozwałkować. Powtórzyć te czynność jeszcze dwa razy i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować jeszcze raz ciasto w wyżej wymieniony sposób.
Ja osobiście wałkuję więcej razy ,ciasto jest lepsze.....
Ciasto można przechowywać w lodowce przez 2-3 dni---wychodzi około 50 dag ciasta
Składniki
* mąka tortowa 250 gr
* sól 1 łyżeczka
* margaryna lub masło zimne 250 gr
* woda 1/2 szkl
Sposób przyrządzenia
Przesiać makę razem z solą. Dodać pokrojone masło na kawałki i wymieszać nożem,aż zrobią się kawałki masła.
Dodać szybko tyle wody ile potrzeba,żeby masło połączyło się z mąką
Włożyć ciasto zawinięte w folię plastikową do lodówki na 45 minut, lub do zamrażalnika na 25 minut.
Rozwałkować ciasto, posypując je trochę mąką, aby długość jego była trzy razy większa od szerokości.
Brzegi ciasta zawinąć do środka i rozwałkować. Powtórzyć te czynność jeszcze dwa razy i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować jeszcze raz ciasto w wyżej wymieniony sposób.
Ja osobiście wałkuję więcej razy ,ciasto jest lepsze.....
Ciasto można przechowywać w lodowce przez 2-3 dni---wychodzi około 50 dag ciasta
- Atka-a1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1357
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Raszyn
Re: Ciasta Bogusi
Witaj Bogusiu, trafiłam dziś na Twój wątek z ciastkami i koniecznie muszę się tu zameldować, żeby bez problemu potem trafić
Wszystkie przepisy smakowite i będe po kolei sprawdzała - najwięcej na święta zrobię
Wszystkie przepisy smakowite i będe po kolei sprawdzała - najwięcej na święta zrobię
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
ULE
45 dag cukru pudru
45 dag orzechów
3 łyżki masła
3 kieliszki rumu lub spirytus
pod spód wafle lub hostie-komunikanty
Krem
15 dag masła
15 dag cukru pudru
1 żółtko
1 kieliszek spirytusu
Wykonanie; masę wygnieść , wkładać do foremek , robić dziurki w spodzie ula , wlewać do każdego krem, a na koniec otwór zakryć waflą .
Foremki są dostępne w sklepach z art .gosp.
45 dag cukru pudru
45 dag orzechów
3 łyżki masła
3 kieliszki rumu lub spirytus
pod spód wafle lub hostie-komunikanty
Krem
15 dag masła
15 dag cukru pudru
1 żółtko
1 kieliszek spirytusu
Wykonanie; masę wygnieść , wkładać do foremek , robić dziurki w spodzie ula , wlewać do każdego krem, a na koniec otwór zakryć waflą .
Foremki są dostępne w sklepach z art .gosp.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Ciasta Bogusi
O, Mamo, co za słodki, wspaniały wątek
Czuję, że na niedzielę będzie u mnie jakieś nowe ciasto
Czuję, że na niedzielę będzie u mnie jakieś nowe ciasto
Re: Ciasta Bogusi
Ciasta są pyszne ,proszę o dobry przepis na ciasto ze śliwkami bo mam zamrożone .
Pozdrawiam -Gienia.
- jola_rud
- 30p - Uzależniam się...

- Posty: 39
- Od: 16 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Ciasta Bogusi
Witam
już czytając - mam wspaniałe wrażenia smakowe.
skopiowałam kilka przepisów i biorę sie do dzieła.
już czytając - mam wspaniałe wrażenia smakowe.
skopiowałam kilka przepisów i biorę sie do dzieła.




