Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cynie
Cynie wysiałam 11 marca, pierwsze wschody pojawiły się już 14 marca, przepikowałam je do wielodoniczek 31 marca a wysadziłam do gruntu dopiero 28 maja. Pierwsze pąki pojawiły się już 11 maja, a pełne kwiaty 4 czerwca.
Nie mogłam wysadzić do gruntu wcześniej, bo baaardzo padało. Na szczęście wszystko idzie jak po maśle...
Nie mogłam wysadzić do gruntu wcześniej, bo baaardzo padało. Na szczęście wszystko idzie jak po maśle...
- grazka24
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2010, o 13:21
Kasiu ,bardzo wczesnie pojawiły Ci się kwiaty.U mnie pierwsze kwiaty -25 czerwca.Ale na wszystkich są pąki.Czy pierwsze kwiaty urywasz, bo podobno wtedy lepiej sie rozkrzewiaja.Ja nie urywam, bo mi szkoda.Sa takie piękne, kolorowe i długo sie utrzymują. 

- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Cynie uprawiam po raz pierwszy w życiu (stąd te szczegółowe zapiski). O ucinaniu pierwszych kwiatów nie słyszałam. Będę likwidować przekwitające pąki, aby nie zawiązały się nasiona. Przypuszczam, że efekt będzie taki sam, jak ten o którym piszesz.
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Ja słyszałem u ucinaniu pierwszych paków kwiatowych i efekty są takie: roślina znacznie bardziej się rozrasta i na jednej potrafi wtedy być nawet i 10 pąków naraz, ale z kolei kwiaty są nieco mniej okazałe (ale tylko nieco), oto efekty na zdjęciach:
cynie które miały ucięty pierwszy pąk wyglądają teraz tak:

(to jest jedna roślina)

Te nie obcinane wyglądają tak:

A oto piękna cynia wytworna caroussel:

cynie które miały ucięty pierwszy pąk wyglądają teraz tak:

(to jest jedna roślina)

Te nie obcinane wyglądają tak:

A oto piękna cynia wytworna caroussel:

- grazka24
- Od: 19 maja 2010, o 13:21
Marcinie, piękne okazy
.Ta ostatnia jest oryginalna. Zbierz nasionka.Warto je rozmnożyć.Ja bym ładnie o nie poprosiła.Obecnie mam same pomarańczowe,ale myślę ,że to przypadek.Na opakowaniu było napisane mix.Zobaczymy.Jest dużo pąków.

- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też pierwsze cynie dopiero zakwitają i to dodatku tylko odmiana cupido, pozostałe jeszcze nawet pąków nie mają
. U mnie z cynie zawsze tak późno zaczynają kwitnąć, chyba popełniam jakiś błąd 

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Pepperminty miałam z Selecty ;)maakita pisze:Madzia ta odmiana pierwsza przepiękna też wysiałam nasionka tej odmiany, ale kwiatu chyba jeszcze długo oglądać nie będę.
Jakiej firmy miałaś nasiona?
śliczne cynie! mi w tym roku wszystkie wysiane zdechły przez deszcze albo ślimory, szkoda że nie zrobiłam rozsady w domku