Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

Monia, przeczytałam w wątku Deirde, że masz Leonardo i Warwick Castle. Jeśli znalazłabyś chwilę to zrób proszę zdjęcia porównawcze kwiatów i liści. Chciałabym móc porównać te dwie róże. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia - jak Ty radzisz sobie z dużym nasłonecznieniem? U mnie róże od tak dużego słońca gotują się.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu - postaram się pokazać fotki, choć prawdę powiedziawszy nie wiem, czy zauważysz różnice za pomocą zdjęć - ciężko je zauważyć nawet na żywo.

Gosiu - u mnie róże są niczym na patelni, bo w pełnym słońcu cały dzień. Niektóre, zwłaszcza te o ciemniejszej barwie (Astrid Grafin, Laguna, Othello) są poparzone na płątkach i konieczne będzie ścięcie kwiatów :? Pozostałe radzą sobie nieźle, ale przekwitają szybciej. Podziwiam Honoriusza Balzaca, który dzielnie trzyma kwiaty blisko 2 tyg., mimo takich temperatur :shock: Podobnie Pastella - kwitnie tak długo, że aż zaczęła zielenieć na końcowych płatkach :lol:
Obrazek

Doczekałam się wreszcie na zamontowanie łuczków do trejaża z ub. roku. Jeszcze tylko górne belki poprzeczne i będzie w pełni gotowy :tan
Obrazek

Ogromnie się cieszę, bo czeka go jeszcze malowanie, a różyczki rosnące przy tym trejażu coraz większe, więc będzie to niełatwe.

No i róża, którą mam drugi sezon i choć była mizerna, koniecznie chce u mnie się zadomowić ;:167
Polka - cudowne barwy
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Krysiu ja też jestem zadowolona z Williama. U mnie jest na słońcu od rana do nocy i ma piękne kwiaty i liście. Naprawdę nic się z nim nie dzieje.
Może to zależy od gleby? A może masz tego starego Williama?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

asia0809 pisze:Monia, przeczytałam w wątku Deirde, że masz Leonardo i Warwick Castle. Jeśli znalazłabyś chwilę to zrób proszę zdjęcia porównawcze kwiatów i liści. Chciałabym móc porównać te dwie róże. Z góry dziękuję.
Warwick Castle
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Leonardo da Vinci
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia- rewelacyjny masz trejaż :shock: ;:138 , i ile pnącyhc pomieści...drewniany jest czy metalowy?

Patrzę na fotkę Twojej First Lady i przypomina mi mojego rzekomego William Morrisa...pokazuje oko po rozwinięciu? i jak długo trzyma kwiaty?- rzekomy william trzyma ok 3 tygodni...

Asia0809- po co studiować przez lupę różnice pomiędzy WC i Leo. :wink: ..Leo jest zdrowszy i to powinno przemówić za tą własnie różą...
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia, dziękuję. Leo ma mniej napakowane płatki i większe liście.
Trejaż z łuczkami fajnie się prezentuje. Gratuluję pomysłu ;:138 .
Asia0809- po co studiować przez lupę różnice pomiędzy WC i Leo. ..Leo jest zdrowszy i to powinno przemówić za tą własnie różą...
Nie wiem po co... może w celu poszerzania wiedzy. Jakoś bardzo chciałam wiedzieć. Leo u mnie od dawna obecny i jestem z niego wyjątkowo zadowolona
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Monia - piękne te łuczki, wreszcie się doczekałaś!!! ;:138 To jest trejaż, co się zowie :uszy
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

..a ja właśnie wróciłem od Moni i widziałem te wszystkie cudowności na własne oczy :shock:
Monia..ale wracaliśmy z przygodami..o ile do Ciebie dotarłem błyskawicznie to wracając przejechałem objazd przez Południe i wylądowaliśmy w Zagórzu,Wygiełzowie ,Płazie..ale jakoś dotarliśmy do domku..
róże ..piękne!!gdyby mi przyszło wybrać tę najładniejszą to miałbym poważny problem...no i ilość innych roślinek..toż Ty musiałaś wydać majątek na to wszystko!!
pozdrawiamy i do następnego...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, przypomnij co tam rośnie przy tym trejażu.

Józef, ale miałeś dobrze. Też bym chętnie zobaczyła te cuda na własne oczy.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Gosia..a cóż może rosnąć? RÓŻE oczywiście...
no widzisz! musisz wybrać sie do nas...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, myślę....
Tylko jak tam do Was się dostać :roll:
Latać nie umiem, a samochodem sama taki kawał nie dam rady.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - dziękuję za pochwałę trejaża :) - jest drewniany w całości :)
Jeśli chodzi o First Lady, to również zawróciłam uwagę na podobieństwo tej Twojej, jednak Twoja ma zdecydowanie mniej płatków. First Lady jest tak upchana płatkami, że rzadko daje jej się otworzyć kwiat, najczęściej zasycha w tych wielkich, na wpół otwartych pąkach. Kwiaty trzyma długo. Fotografuj Twoją, będzimy obserwować i próbować zidentyfikować ;)

Asiu, dziękuję ;:196 No tak, jest różnica w płatkach u Leo i W.C., jednak na żywo jest to mało widoczne. Leonardo faktycznie zdrowszy :uszy .

Dominisiu, dziękuję i Tobie za pochwały ;:196 ;:180 Mam nadzieję, że na górne beleczki nie będę czekała kolejny rok, bo normalnie Szanownego uduszę gołymi ręcami :;230

Józefie, ale dałeś czadu z tym objazdem wszystkich okolicznych wsi :;230 :;230 Nie lepiej było jechać Oświęcimską? Byłbyś błyskawicznie u siebie ;:65 Dobrze, że miałeś zapas paliwa, bo ja to uwielbiam jeździć na oparach i zastanawiam się, kiedy mnie takie coś spotka, że przyjdzie mi zostawić samochód i pędzić z butelką na stację paliw, gdy mi go zabraknie ;:224 Dziękuję za wizytę - było b.miło :)

Gosiu - przy trejażu rośnie kolejno od lewej Giardina, Luise Odier, Ghislaine de Feligonde, Pirouette, Etudy, Luise Odier, Elfe. Zamierzam jednego Luise O. przesadzić i w jej miejsce dać coś innego, ale to jesienią.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam jakiegoś pecha do GF. Cały czas jest niszczony. A to m. go skosił, a to pies połamał. Wczoraj panowie, którzy zakładali gaz go zmasakrowali. Mimo, że ył otoczony kamieniami i kopali rów jakieś 1,5 metra dalej. Jaak można nie zauważyć że coś tam rośnie :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wrzucam zaległe fotki:
Kolejna miniatura NN - niestety już jej nie ma, rozstałysmy się, bo mimo, że piękna, mocno chorowała, więc ją wykopałam, a na jej miejsce wsadziłam szałwię :)
Obrazek

W kolejce pożegnalnej są jeszcze te:
Queen Elizabeth
Obrazek

Gloria Dei - miałyśmy się rozstać, ale kwitnie tak pięknie... Chyba pójdzie niedaleko, na inną rabatę ;:65
Obrazek

Andre le Notre - cudo, po prostu cudo. Róża, która w ub.roku wcale mnie nie chwyciła za ;:167 , a w tym sezonie pokazała swoje piękno :D :D
Obrazek

Home&Garden - również sliczna w tym roku :)
Obrazek

Chippendale - jak dobrze, że pod wpływem Aszki ją kupiłam :tan Wprawdzie to jej pierwsze tygodnie w moim ogrodzie i nie ma wielkiej siły, więc kwiaty umęczone słońcem, ale piękna jest :uszy
Obrazek

pierwszy kwiat Perennial Blue - jak urośnie, to będzie efekt niesamowity, bo kolorek śliczny :D
Obrazek

Granny - moje ulubione okrywowe róże:
Obrazek

Queen of Sweden
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”