oj szałowy widokAnnaL pisze:U Lc Cinnabar idą 3 nowe pseudobulwyale byłby widok jakby wszystkie 3 miały kwiaty
Jedna duża, 1 średnia i 1 mała.
Moje storczyki - Anna cz. 3
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje storczyki - Anna cz. 3
Pewnie u Ciebie Aniu to normalne że będzie kwitła
byłby
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu wspaniała masdevallia
a że od wczoraj stałam się niespodziewanie posiadaczką jednej z przedstawicielek tego rodzaju - bardzo mnie teraz interesuje wszystko co znimi związane
Mam nadzieję kiedyś doczekać tak kwitnącej jak Twoja
Laeliocattleya wspaniale rośnie - a może zrobi Ci niespodziankę

Laeliocattleya wspaniale rośnie - a może zrobi Ci niespodziankę
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Halinko moja masdevallia nieprzerwanie kwitnie od ponad 6 miesięcy, sukcesywnie pojawiają się łabędziątka ( pączki) i potem kwiaty.Jednocześnie na roślinie jest kilka kwiatów i idą pąki.
Moniko dziękuję
Cattleyka ma żółte kwiaty z leciutko mażniętymi policzkami w w kolorze brzoskwini
Jeśli będziesz chciała się wymienić na kawałek masdevalli chętnie
Asiu tak pierwsze kwitnienie, jak ją dostałam do domu miała 1 pędzik bez kwiatka. U mnie urosły 2 pędziki i te kwiatuchy są już mojego chowu.
Zapach dendrobium jest wyjątkowy.
Iwonko dziękuję
Celinko mam nadzieję, że i tym razem uda mi się doprowadzić ją do kwitnienia. Poprzednio kwitła na 2 pseudobulwach.
Kasiu Twoja masdevallia jest chłodolubna
Doczekasz zobaczysz ona nie jest trudna w pielęgnacji.
Laeliocattleye będę doświetlać i mam nadzieję ujrzeć jej kwiaty. Chyba, że pochewki kwiatowe wyjdą wcześniej niż zapadną zimne noce to wtedy będzie doświetlana przez 
Dziś zapowiedz kwitnienia dendrobium oligophyllum

Braciszek Pięknisia rozchyla dolne płatki.
We wcześniejszym wątku pisałam i pokazałam zdjęcie jak wpływa zwiększenie wilgotności czyli hodowla w spagnum na rośliny. Na innych moich storczykach widzę zmiany na lepsze, gdy przesadziłam do spagnum.
Moniko dziękuję
Asiu tak pierwsze kwitnienie, jak ją dostałam do domu miała 1 pędzik bez kwiatka. U mnie urosły 2 pędziki i te kwiatuchy są już mojego chowu.
Iwonko dziękuję
Celinko mam nadzieję, że i tym razem uda mi się doprowadzić ją do kwitnienia. Poprzednio kwitła na 2 pseudobulwach.
Kasiu Twoja masdevallia jest chłodolubna
Dziś zapowiedz kwitnienia dendrobium oligophyllum

Braciszek Pięknisia rozchyla dolne płatki.
We wcześniejszym wątku pisałam i pokazałam zdjęcie jak wpływa zwiększenie wilgotności czyli hodowla w spagnum na rośliny. Na innych moich storczykach widzę zmiany na lepsze, gdy przesadziłam do spagnum.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale pączuszki, to Dendrobium bedzie miało takie małe, jasnozielone kwiatki o dosć ekscentrycznym kształcie? Chyba kiedyś było takie na wystawie.
- AnnaL

Tak Dusiu kwiatki będą maleńkie bo i roślinka mała, siedzi sobie w 5 cm doniczce. 
Początek mojej przygody.
))
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
SuperAnnaL pisze: Moniko dziękujęCattleyka ma żółte kwiaty z leciutko mażniętymi policzkami w w kolorze brzoskwini
Jeśli będziesz chciała się wymienić na kawałek masdevalli chętnie
![]()
Dendrobium oligophyllum wklepałam, w google i jestem zachwycona! Czy to miniaturka ?
- Storczykowa

To malutki, ale może jeszcze urośnie, bo ten na wystawie dość duży był jak na tą odmianę... Dokładnie nie pamiętam, ale miał może ze 30-40 cm. Ale miał dużo takich malenkich, jasnozielonych kwiatuszków, bardzo dziwnych.AnnaL pisze:Tak Dusiu kwiatki będą maleńkie bo i roślinka mała, siedzi sobie w 5 cm doniczce.
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Aniu wspaniałe będzie dendrobium jak zakwitnie, piękne bardzo delikatne kwiatuszki
A moja masdevallia jest o umiarkowanych wymaganiach więc jak dla początkującego kolekcjonera to w sam raz :P Choć na liście zakupów mam jeszcze kilka, ale wybrałam wszystkie umiarkowane. Co prawda mam dwa duże północne okna, lecz nie wiem, czy będę w stanie zapewnić im te niższe temperatury
A moja masdevallia jest o umiarkowanych wymaganiach więc jak dla początkującego kolekcjonera to w sam raz :P Choć na liście zakupów mam jeszcze kilka, ale wybrałam wszystkie umiarkowane. Co prawda mam dwa duże północne okna, lecz nie wiem, czy będę w stanie zapewnić im te niższe temperatury
- Anusska
- 1000p

- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Dendrobium oligophyllum pięknie szykuje się do kwitnienia - pączuszki są już całkiem, całkiem 
Moja roślinka także zaczęła wypuszczać pąki, więc pewnie w podobnym czasie doczekamy się kwiatków. Tylko że, jak na razie dostrzegłam u niej jedynie 2 takie wypustki
Co nie znaczy, że nie cieszę się na niezwykły zapach tych maleńkich kwiatuszków...
Dusiu, to raczej na pewno nie było Dendrobium oligophyllum, one nie osiągają tak dużych rozmiarów, a kwiatki mają białe jedynie z domieszką zielonego kolorku wokół warżki.
Moja roślinka także zaczęła wypuszczać pąki, więc pewnie w podobnym czasie doczekamy się kwiatków. Tylko że, jak na razie dostrzegłam u niej jedynie 2 takie wypustki
Dusiu, to raczej na pewno nie było Dendrobium oligophyllum, one nie osiągają tak dużych rozmiarów, a kwiatki mają białe jedynie z domieszką zielonego kolorku wokół warżki.
- Storczykowa

Ale kwiatki wyglądały jak u D. oligophyllum, były małe i jakby zielankawe, ale nie przyglądałam mu się dokładnie, ponieważ wolę Phal. oraz wielkokwiatowe hybrydy Vand. Ale miał bardzo dziwne kwiaty, takie same widziałam kiedyś w wątku madzik na D. oligophyllum.
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Aniu Masdevallia ładnie rozrośnięta.
Już nie mogę się doczekać kwiatków na dendrobium.

Już nie mogę się doczekać kwiatków na dendrobium.
- Phragboy

- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Aniu Phal. cornu-cervi cudowny, chyba sobie sprawie. Masdevallie tak mają, praktycznie kwitną bez przerwy.
- AnnaL

Moniu Dendrobium oligophyllum to miniaturka
A o cattleyce będę pamiętać
Kasiu wiesz jakie kwiatuszki będzie miała Twoja masdevallia
Północne okno chyba będzie odpowiednie
Anusska zauważyłam, że te wypustki nie idą równocześnie to pewnie Twoje jeszcze wypuści kilka.
Asiu dziękuję
i czekamy razem.
Przemku witam w moich skromnych progach
A cornu-cervi spraw Sobie
warte jest posiadania dla tych małych kwiatuszków.
Dzięki za informację o masdevalli 
Kasiu wiesz jakie kwiatuszki będzie miała Twoja masdevallia
Anusska zauważyłam, że te wypustki nie idą równocześnie to pewnie Twoje jeszcze wypuści kilka.
Asiu dziękuję
Przemku witam w moich skromnych progach
Początek mojej przygody.
))
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Aniu- piękna zapowiedź kwitnienia dendrobium. Ale Wiesz, ja zakochana w katlejkach. Pokazuj ją często...przynajmniej się będę cieszyć Twoim kwitnieniem ;) 
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
to dopiero będzie cudny widok zobaczyć u takiego maluch kwiatuszkiAnnaL pisze: kwiatki będą maleńkie bo i roślinka mała, siedzi sobie w 5 cm doniczce.
Twoja cattleyka puściła piękne nowe korzonki i nowy przyrost, nie umiałam jej dobrze zakorzenić w korze, ciągle za sucho miała i zaczęła się marszczyć więc wrzuciłam w kamyki i szaleje