Przy identyfikowaniu kaktusów kupowanych w kwiaciarniach pomocna może być ta strona: http://www.arianecactus.be/plantenlijst.php?taal=&id=1
Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie
Jak dla mnie to Lemaireocereus thurberii. Nazwy gatunkowe poprzednich trzech roślin wymagają przewertowania przeze mnie sporej ilości literatury, a i tak diagnoza nie będzie pewna. Zatem jak dla mnie to gra nie warta świeczki
Przy identyfikowaniu kaktusów kupowanych w kwiaciarniach pomocna może być ta strona: http://www.arianecactus.be/plantenlijst.php?taal=&id=1
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Nawet do głowy nie przyszło mi zwalać komuś na głowę niepotrzebną robotę-chętnie sam szukam.Ale jest taka różnorodność podobnych kaktusów że poszukiwania w internecie zakończyłem po kilkudziesięciu godzinach. Tyle roślin wygląda prawie identycznie że jak już myślałem że znalazłem co to, to znajdowałem inne zdjęcie bardzo podobnej rośliny.Jedyne rozwiązanie to chyba rośliny z opisem i/lub nasiona.blabla pisze:Jak dla mnie to Lemaireocereus thurberii. Nazwy gatunkowe poprzednich trzech roślin wymagają przewertowania przeze mnie sporej ilości literatury, a i tak diagnoza nie będzie pewna. Zatem jak dla mnie to gra nie warta świeczki![]()
dzięki
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Kontakt:
Ja się zwyczajnie na mamilariach, notokaktusach i gymnakach nie znam.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- patusia_90
- 100p

- Od: 18 cze 2008, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tomku, a byś mógł coś powiedzieć o wymaganiach mojego Thelocactusa?
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie Notocactus submammulosus ten żółtymi kwiatami. "Pewnie" bo dzisiaj się dowiedziałem, że mój E. subdenudata to nie koniecznie E.s. a możliwe, że speciosa 
Drugi to Gymnocalycium baldanium.
Drugi to Gymnocalycium baldanium.
Artur89 ma racje. Szukanie po zdjeciach swojego kaktusa, który stoi w domu to jak szukanie igły w stogu siana.
- Spy

- Od: 25 lip 2009, o 15:47
To jest taki ? Rzuć linkiem jak możesz. Na tej stronce nie widzę takowego gatunku.Artur89 pisze: dzisiaj się dowiedziałem, że mój E. subdenudata to nie koniecznie E.s. a możliwe, że speciosa
[/i]
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Artur89

Eh miałobyć species chociaż w ogóle nie jest podobny do mojego, na podstawi tej strony, którą mi podałeś w linkuSpy pisze:To jest taki ? Rzuć linkiem jak możesz. Na tej stronce nie widzę takowego gatunku.Artur89 pisze: dzisiaj się dowiedziałem, że mój E. subdenudata to nie koniecznie E.s. a możliwe, że speciosa
[/i]
- banditoo

- Od: 23 lis 2008, o 01:33
przecież species oznacza nieokreślony gatunek. To masz subdenudata czy niewiadomo jakiego?
- Artur89

Niby subdenudata ale nie subdenudata - stąd species. Wyszło małe zamieszanie bo temat mojego Echino został poruszony w 2 wątkach
Podsumowując. Mój Echino nie jest podobny do Pseudo-Echinopsis Spec P.O. Super White. Różni się od E. subdenudata w kolekcji Tomka barwą areol. W sumie to jednak pozostanie u mnie jako subdenudata
Koniec tematu.
Podsumowując. Mój Echino nie jest podobny do Pseudo-Echinopsis Spec P.O. Super White. Różni się od E. subdenudata w kolekcji Tomka barwą areol. W sumie to jednak pozostanie u mnie jako subdenudata
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Kontakt:
Generalnie gorąco odradzam używania tej stronki do oznaczania kaktusów:
http://cactiguide.com/Echinopsis.htm
Takich bredni o Echinopsis jeszcze w sieci nie widziałem. Żeby gymnaki oznaczać jako E.subdenudata czy E.aurea to po prostu ręce opadają. Amerykanie jeśli chodzi o swoją ignorancję są nie do prześcignięcia.
http://cactiguide.com/Echinopsis.htm
Takich bredni o Echinopsis jeszcze w sieci nie widziałem. Żeby gymnaki oznaczać jako E.subdenudata czy E.aurea to po prostu ręce opadają. Amerykanie jeśli chodzi o swoją ignorancję są nie do prześcignięcia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- veegas5
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 31 sty 2010, o 10:25
POZDRAWIAM ŁUKASZ
- veegas5
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 31 sty 2010, o 10:25
Dzięki za tak szybką odpowiedź, mam jeszcze pytanko, a mianowicie czy tą mammillarię można posadzić w jednej doniczce z inną?
POZDRAWIAM ŁUKASZ
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Kontakt:
Nie widzę przeciwwskazań.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek