Co do podlewania to ja na początku krótko zamaczałam raz na 10 dni bo było zimno i nie miał tyle pąków. Obecnie w te upały moczę co 5 dni i co dwa, leję trochę na podstawkę z której wypija sobie co potrzebuje.
Storczykowe szaleństwo Joane
-
Joane
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczykowe szaleństwo Joane
Ewelinko, świetnie, że ją sobie kupiłaś. Na żywo przedstawia niesamowity widok.
Co do podlewania to ja na początku krótko zamaczałam raz na 10 dni bo było zimno i nie miał tyle pąków. Obecnie w te upały moczę co 5 dni i co dwa, leję trochę na podstawkę z której wypija sobie co potrzebuje.
Witaj Joasiu,wszystko u Ciebie piękne i oryginalne ,ale ja z nieśmiałym pytankiem :)jak tam "moja" gongora? czy kwitnie jeszcze ,czy długo kwitła ?czy coś tam jej przyrasta ?:)
Ja też się pochwalę 2
Danusia
Danusia
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Witaj,
Gongora kwitła dokładnie 13 dni. Wypuściła nowy pędzik na którym rozwinął się tylko jeden kwiatek i jeszcze kwitnie. Jednocześnie wypuściła dwa nowe przyrosty.
Moje kolejne Masdevallie.
Masdevallia Shella mix

Nieokreślona hybryda

Masdevallia chasei

Masdevallia veitchiana

I jeszcze mam trzy, które nie kwitną.
Masdevallia carruthersiana ma pąk kwiatowy.
Masdevallia schroederiana mam nadzieję, że zakwitnie.
Masdevallia asterotricha jest bardz mała.
Pąki na Catllayi rozwijają się

A tak wyglądają już na Angraecum

Gongora kwitła dokładnie 13 dni. Wypuściła nowy pędzik na którym rozwinął się tylko jeden kwiatek i jeszcze kwitnie. Jednocześnie wypuściła dwa nowe przyrosty.
Moje kolejne Masdevallie.
Masdevallia Shella mix

Nieokreślona hybryda

Masdevallia chasei

Masdevallia veitchiana

I jeszcze mam trzy, które nie kwitną.
Masdevallia carruthersiana ma pąk kwiatowy.
Masdevallia schroederiana mam nadzieję, że zakwitnie.
Masdevallia asterotricha jest bardz mała.
Pąki na Catllayi rozwijają się

A tak wyglądają już na Angraecum

- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu przepiękne te kwiatki Masdevalli
czekam na kwiatki u Catllayi 
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Asiu jak Ty wstawisz fotki to mi oczy wychodzą z orbit od razu
Piękne rośliny!
Powiedz mi w jakim podłożu jest Twoja Masdevallia Shella mix ? No i pięknie doniczka obrośnięta jest mchem
Angreacum ma już dwa pączki
Jeju ciekawe jak będzie z moim
To "coś" czym chyba jest pęd jest coraz większe
Ale daleko mi do takiego widoku jak Twój.. Ale to dobrze! Póki nie wrócę z gór , to niech nie kwitnie ;)
Nie mogę się doczekać kwiatków Twojego Angreacum
I jeszcze kilka słów o Twojej Masdevallii veitchiana - ma piękne masywny jakby ciężki kwiat
Kolor zachodu słońca 
Powiedz mi w jakim podłożu jest Twoja Masdevallia Shella mix ? No i pięknie doniczka obrośnięta jest mchem
Angreacum ma już dwa pączki
Nie mogę się doczekać kwiatków Twojego Angreacum
I jeszcze kilka słów o Twojej Masdevallii veitchiana - ma piękne masywny jakby ciężki kwiat
- Edyta 74

- Od: 6 sty 2009, o 16:58
Masdevallia ślicznie Ci kwitnie
Jestem ciekawa kwiatuszków Angraecum
Jestem ciekawa kwiatuszków Angraecum
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Asiu cudowne
Niesamowite są te masdevallie i mocno zaczynam się zastanawiać nad zakupem dla sprawdzenia, czy będzie im u mnie odpowiadało
Mam dwa okna od strony północnej i może tam właśnie bym spróbowała. Pozostałe phalaenopsisy, cambrie, cattleye i paphiopedilum postawię od strony wschodniej.
No a angraecum ..........
brak słów, jak Twoim kwiatuszkom jest u Ciebie dobrze, takie cudowne pączki i kwitnienia
tylko pomarzyć ........
Niesamowite są te masdevallie i mocno zaczynam się zastanawiać nad zakupem dla sprawdzenia, czy będzie im u mnie odpowiadało
No a angraecum ..........
-
Lana

- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Witaj Asiu
.
Tak zaciekwił mnie sposób posadzenia roślinek w bambusowej belce, że z tego wszystkiego przejrzałam twój wątek od A do Z
. Miłam przy tym z każdą stroną taką minę
. Kolekcja godna pozazdroszczenia, roślinki wyjątkowe i jak pieknie pokazane. Będę często tu Asiu zaglądać, jeżeli oczywiście pozwolisz
. Sama sprawiłam sobie ostatnio swoją pierwszą Masdevallię i mam nadzieję, że dam radę.
Pokazuj nam Asiu częściej roślinki w całości (razem z doniczkami lub podkładkami), bo jest to zawsze bardzo inspirujące i że tak powiem, można zawsze jakiś sposób przeflancować na swoje warunki
.
Tak zaciekwił mnie sposób posadzenia roślinek w bambusowej belce, że z tego wszystkiego przejrzałam twój wątek od A do Z
Pokazuj nam Asiu częściej roślinki w całości (razem z doniczkami lub podkładkami), bo jest to zawsze bardzo inspirujące i że tak powiem, można zawsze jakiś sposób przeflancować na swoje warunki
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Asiu, w końcu do Ciebie przyszłam i oniemiałam
Już dawno podglądam Twój wątek i rewelacyjne pomysły a dzisiaj te Masdevallie rozbroiły mnie kompletnie
Każda piękna, niesamowita, w swoim rodzaju niepowtarzalna
Uwielbiam te ich cudowne kwiaty z wąsami i liczę, że moja również wkrótce zakwitnie.
Co jeszcze chciałam dodać z poprzednich stron, masz na prawdę bardzo ciekawe okazy, botaniki jak i hybrydy, cudnie skomponowane.
Bardzo spodobała mi się kłoda z Pink Panther, bardzo pomysłowa kompozycja.
Również sabotki, Gongora, Symphoglossum i te ostatnie cuda są niesamowite.
Będę się starała teraz zostawiać ślad po sobie, bo aż wstyd, ze tak długo się nie odzywałam
Pozdrawiam cieplutko
Już dawno podglądam Twój wątek i rewelacyjne pomysły a dzisiaj te Masdevallie rozbroiły mnie kompletnie
Każda piękna, niesamowita, w swoim rodzaju niepowtarzalna
Uwielbiam te ich cudowne kwiaty z wąsami i liczę, że moja również wkrótce zakwitnie.
Co jeszcze chciałam dodać z poprzednich stron, masz na prawdę bardzo ciekawe okazy, botaniki jak i hybrydy, cudnie skomponowane.
Bardzo spodobała mi się kłoda z Pink Panther, bardzo pomysłowa kompozycja.
Również sabotki, Gongora, Symphoglossum i te ostatnie cuda są niesamowite.
Będę się starała teraz zostawiać ślad po sobie, bo aż wstyd, ze tak długo się nie odzywałam
Pozdrawiam cieplutko
witaj Joane zauważyłąm,że jesteś ekspertem w dziedzinie dendrobium i sabotków, gratuluję pięknej kolekcji. Od dziś będę częstym gościem u Ciebie w wątku,
jeżeli mogę prosić pomóz mi proszę w ratowaniu mojego sabotka więcej informacji w moim wątku, pozdrawiam
jeżeli mogę prosić pomóz mi proszę w ratowaniu mojego sabotka więcej informacji w moim wątku, pozdrawiam
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu,podpisuję się pod tym co napisała Asia/Haim i to od pierwszego zdania do ostatniego.

- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Asiu piękne masz te Masdevallie, normalnie zakochać się można 
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Masdevallie pięknie Ci zakwitły
pozostałe też ruszą i pokażą swoje śliczne kwiatuszki. Angraecum ma fajne pączki takie jakby się wywijały. Czekam na kwiatuchy

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam