Dzwonek też ciekawy i różyczka, ale ensaty królują! Tylko czemu tak krótko? Zaobserwowałam już, że kwiat utrzymuje się dwa dni, trzeciego zaczyna więdnąć...No niby ja wszystkie irysy...
Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2
Aniu, piękne te Twoje ensaty! To dla mnie bolesny temat
Zakwitły, co prawda, ale jakże to dalekie od tego, co miało być!
Dzwonek też ciekawy i różyczka, ale ensaty królują! Tylko czemu tak krótko? Zaobserwowałam już, że kwiat utrzymuje się dwa dni, trzeciego zaczyna więdnąć...No niby ja wszystkie irysy...
Witaj Aniu, ależ pięknie kwitną te irysy ensata.A Stachys ma dopiero pączki u mnie.
Lilie martagony kolorki maja cudowne.
Och , miło tu zagądać.
Lilie martagony kolorki maja cudowne.
Och , miło tu zagądać.
Pozdrawiam , Elżbieta
- Atka-a1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Aniu, przywiozłam Ci zdjęcie na pamiątkę z ogrodniczego w Albionie
O Tobie z Zanną myślałyśmy oglądając je. Poszłam do sprzedawcy i spytałam się czy można zrobić zdjęcie.

Wiem ,że z daleka, ale musisz uwierzyć na słowo, każdy był inny i były też "pełne"
Jak będziesz chciała to mam jeszcze zbliżenia
, ale nie mogę dziś ich dodać, bo nie wzięłam pamięci z domu 
A w W-wie widziałam ładne skrętniki na Krakowiaków, ale w takim małym sklepiku w bramie. Tylko nie wiem czy oni mają w wakacje otwarte.
O Tobie z Zanną myślałyśmy oglądając je. Poszłam do sprzedawcy i spytałam się czy można zrobić zdjęcie.

Wiem ,że z daleka, ale musisz uwierzyć na słowo, każdy był inny i były też "pełne"
Jak będziesz chciała to mam jeszcze zbliżenia
A w W-wie widziałam ładne skrętniki na Krakowiaków, ale w takim małym sklepiku w bramie. Tylko nie wiem czy oni mają w wakacje otwarte.
- andowan

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Marto- większe kępy irysów japońskich kwitną obficie i, dzięki rozwijaniu się kolejnych pąków, dość długo. Poczekaj aż się rozrosną Twoje sadzonki 
Elu- dziękuję za miłe słowa
Beatko- dziękuję za śliczne zdjęcie skrętników. Właśnie kwitną na moim parapecie
Wcale nie muszę poddawać w wątpliwość istnienia ich pełnokwiatowych odmian bo sama je zakupiłam w ubiegłym roku od hodowcy z Łodzi.
Tymczasem wykwitają następne grupy lilii a wśród nich lilie botaniczne. L. canadense, o której długo marzyłam, zakwitła w pierwszym roku po posadzeniu.

Pierwsze jeżówki.

Róże kwitną obficie choć nieczęsto się to zdarza na moich nieurodzajnych piaskach. Najbardziej lubię te o pojedynczych kwiatach i cieszę się, że jest ich coraz więcej w sprzedaży.

Elu- dziękuję za miłe słowa
Beatko- dziękuję za śliczne zdjęcie skrętników. Właśnie kwitną na moim parapecie
Tymczasem wykwitają następne grupy lilii a wśród nich lilie botaniczne. L. canadense, o której długo marzyłam, zakwitła w pierwszym roku po posadzeniu.

Pierwsze jeżówki.

Róże kwitną obficie choć nieczęsto się to zdarza na moich nieurodzajnych piaskach. Najbardziej lubię te o pojedynczych kwiatach i cieszę się, że jest ich coraz więcej w sprzedaży.

- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Ania moja lilia canadense nie zakwitnie 
- andowan

Izo - szkoda; może Twoja cebulka była mniejsza.
To już naprawdę ostatnie martagony.

Nastał czas liliowców. Nie lubią one aż tak upalnej pogody

A to dwa NN; pająk zakupiony w znanej słowackiej szkółce miał być odmianą Wild and Wonderfull (oczywiście nią nie jest) a ten czerwony , to jeden z najstarszych moich liliowców ale tak go lubię, że nie grozi mu wykarczowanie.

To już naprawdę ostatnie martagony.

Nastał czas liliowców. Nie lubią one aż tak upalnej pogody

A to dwa NN; pająk zakupiony w znanej słowackiej szkółce miał być odmianą Wild and Wonderfull (oczywiście nią nie jest) a ten czerwony , to jeden z najstarszych moich liliowców ale tak go lubię, że nie grozi mu wykarczowanie.

- andowan

Upalne dni nie pozwalają odetchnąć roślinom
Przydałby się deszcz bo moje codzienne wieczorne podlewanie jest tylko jego namiastką. Trawnik powoli rudzieje. Ale niech tam - to w końcu lato.
W ogrodzie dominują liliowce i lilie.

Zakwitły moje pierwsze liliowce-siewki.

Na skalniaku niespodzianki : nareszcie doczekałam się pierwszych kwiatów maleńkiego maczka alpejskiego ; zakwitło też
Callianthemum - mój wymarzeniec , który dostałam od pewnej życzliwej duszyczki. Danusiu- dziękuję

W ogrodzie dominują liliowce i lilie.

Zakwitły moje pierwsze liliowce-siewki.

Na skalniaku niespodzianki : nareszcie doczekałam się pierwszych kwiatów maleńkiego maczka alpejskiego ; zakwitło też
Callianthemum - mój wymarzeniec , który dostałam od pewnej życzliwej duszyczki. Danusiu- dziękuję

- andowan

Igorze - ja sama nie krzyżowałam liliowców; nasiona kupiłam na eBay'u. Siałam je na wiosnę dwa lata temu. Nie wszystkie mi w tym roku zakwitną choć jeszcze kilka się szykuje.
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Liliowce mnie powaliły na kolana
Cudne wszystkie.
- andowan

Doroto - liliowce dopiero zaczynają kwitnąć i będę wklejać następne zdjęcia. Cieszę się, że Ci się podobają.
Igorze - liliowce trzeba mieć koniecznie w ogrodzie więc dobrze, że zamówiłeś kilka odmian
A oto kilka dzisiejszych zdjęć. Kolejny liliowiec ze słowackiej szkółki - Free Wheelin - okazał się jednak tą odmianą, jaką zamówiłam
Od trzech dni spodziewałam się, że pąk się rozwinie ale on rósł aż do dzisiaj. Zmierzyłam średnicę kwiatu - 32 cm. Przy tej suszy to, moim zdaniem, imponujący wynik

Igorze - liliowce trzeba mieć koniecznie w ogrodzie więc dobrze, że zamówiłeś kilka odmian
A oto kilka dzisiejszych zdjęć. Kolejny liliowiec ze słowackiej szkółki - Free Wheelin - okazał się jednak tą odmianą, jaką zamówiłam

- andowan

Tawułki w pełni kwitnienia. Aż dziw, że znoszą tak dobrze wielodniowe prażenie słońca.

Prawdziwą niespodziankę zrobiła mi hortensja piłkowana bo prześlicznie zakwitła
H. macrophylla nie rośnie u mnie z powodu zbyt suchego podłoża ale i dlatego, że nigdy nie udało mi się dostatecznie zabezpieczyć pąków kwiatowych przed zmarznięciem
Myślałam, że jestem skazana na brak hortensji, które tak podziwiam u innych, w moim ogrodzie. H. serrata kwitnie na pędach tegorocznych i zachwycona tym, zakupiłam dziś nową odmianę - Artemidę.
I jeszcze jeden liliowiec - jeden z moich ulubionych ze względu na poskręcane orchideowo płatki i lekkość całego kwiatu. Niestety NN. Może ktoś rozpozna odmianę.

Prawdziwą niespodziankę zrobiła mi hortensja piłkowana bo prześlicznie zakwitła
I jeszcze jeden liliowiec - jeden z moich ulubionych ze względu na poskręcane orchideowo płatki i lekkość całego kwiatu. Niestety NN. Może ktoś rozpozna odmianę.

Aniu!
Napisze tylko .... cudnie u Ciebie! 
- igielka78

- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, twoje liliowce to prawdziwe rarytasy. Przepiękne!
- andowan

Agulino, Igiełko - witajcie
Dziękuję za miłe słowa. Zwiedzam i ja Wasze wątki i jestem pod wrażeniem. Agulino-niska świetliście różowa pysznogłówka przeurocza
Kilka dzisiejszych zdjęć. Kwitną liliowce ale ich kwiaty nie są tak okazałe, jak zwykle - bardzo doskwiera im ogromny upał i susza. Podlewanie, niestety, nie wystarcza.

Śpieszą się z wykwitaniem także inne rośliny. Nawet niektóre dzielżany jesienne też już w kwiatach.

Kilka dzisiejszych zdjęć. Kwitną liliowce ale ich kwiaty nie są tak okazałe, jak zwykle - bardzo doskwiera im ogromny upał i susza. Podlewanie, niestety, nie wystarcza.

Śpieszą się z wykwitaniem także inne rośliny. Nawet niektóre dzielżany jesienne też już w kwiatach.