Moje marzenie - maniusika cz.II .
Re: Moje marzenie - maniusika cz.II .
Bardzo jestem ciekawa tej żółtej i czerwonej ostróżki mam nadzieję , że będą fotki.
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba przyznać, że fajne zakupy zrobiłaś na rynku. Moja żółta trytoma wciąż nie kwitnie - 2 lata temu kupiłam malutką sadzonkę. Przypołudników troszkę zazdraszczam - nie mam ich w tym roku
. Jesienią troszkę nasion wysiałam z nadzieją, ze przeżyją zimę i nic nie wyszło z tego eksperymentu. Na pocieszenie w czasie pielenia znalazłam siewkę pomidora
Na pięciornik nepalski uważaj - mocno się pokłada w czasie kwitnienia i zajmuje sporo miejsca.
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a mnie tyle powschodziło tego pięciornika , miałam zamiar zrobić taki malutki żywopłocik na skalniaku ale jak się pokłada to może brzydko wyglądać ...a te przypołudniki siałam wiosną od razu na rabatkę a część powschodziła z tamtego roku ...
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Janeczko ale piękny masz ten pięciornik ,ja też wysiałam z nasionek na razie jeszcze malutki
Też czekam na fotki czerwonej i żółtej ostróżki ,piękne prezenty od córek dostałaś 
- maniusika

prezenty były trochę podpowiedziane , chciałam z kolorowymi liścimi i takie dostałam ....
a miało być trochę chłodniej .. prawie skończyłam rabatkę koło domu od zachodu , wczoraj nawet pojechaliśmy do lasu na zręby po korę do obsypania włókniny , przyszły śliczne żurawki od Igi już posadzone obsypane ,podlane i niech ładnie rosną , ale śliczne kolory nawet nie wiedziałam że mają takie kolorowe liście ... przy nich jeszcze mam do posadzenia jasne hosty i wrzosy i ta strona zostanie ukończona pewnie jeszcze w tym roku ..zostanie od południa

rabatka przed domem .

przymiotno coraz ładniej kwitnie ..

również firletki ślicznie się czerwienią tylko o czerwonych liściach coś zaatakowało i musiałam ściąć ale odbija zakwitnie później ..
a miało być trochę chłodniej .. prawie skończyłam rabatkę koło domu od zachodu , wczoraj nawet pojechaliśmy do lasu na zręby po korę do obsypania włókniny , przyszły śliczne żurawki od Igi już posadzone obsypane ,podlane i niech ładnie rosną , ale śliczne kolory nawet nie wiedziałam że mają takie kolorowe liście ... przy nich jeszcze mam do posadzenia jasne hosty i wrzosy i ta strona zostanie ukończona pewnie jeszcze w tym roku ..zostanie od południa

rabatka przed domem .

przymiotno coraz ładniej kwitnie ..

również firletki ślicznie się czerwienią tylko o czerwonych liściach coś zaatakowało i musiałam ściąć ale odbija zakwitnie później ..
To pokaz fotki żurawek które dostałaś , bo tez je uwielbiam.
- maniusika

piękne kolory żurawek , u nas takich nie ma .. tak teraz wyglądają , mam jeszcze do dosadzenia swoje bordowe i zielone ale dopiero na jesieni jak będę przenosić je w cień razem z hostami ...

tak wygląda rabatka z żurawkami . hostami ,azaliami i rododendronem , niżej miejsce przygotowane na wrzosy

a tak wygląda nowa rabatka przy domu , na końcu ścieżki ma powstać oczko wodne jak się trochę ochłodzi ,bo teraz to nawet nie chce mi się siedzieć na dworze taki skwar ..
jutro zrobię w przybliżeniu ..

tak wygląda rabatka z żurawkami . hostami ,azaliami i rododendronem , niżej miejsce przygotowane na wrzosy

a tak wygląda nowa rabatka przy domu , na końcu ścieżki ma powstać oczko wodne jak się trochę ochłodzi ,bo teraz to nawet nie chce mi się siedzieć na dworze taki skwar ..
jutro zrobię w przybliżeniu ..
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Janeczko faktycznie ładne prezenty i dobrze zrobiłaś podpowiadając.
Pięciornik nepalski kilka lat temu też hodowałam z myślą o wykorzystaniu go na rozdzielenie rabat - taki ala żywopłot.
Ładnie wygląda przed kwitnieniem ale dostaje bardzo długie pędy kwiatowe nawet do metra i całą aranżację diabli wzięli.Paliczkowanie pędów nie zdaje egzaminu.
Wykopałam i posadziłam kilka nad staw bo kwiaty są ładne i długo kwitnie.Część rozdałam.
Teraz w pierwszej fazie puszczania pędów kwiatowych uszczykuję za drugim międzywęźlem i jest ok.
Pięciornik nepalski kilka lat temu też hodowałam z myślą o wykorzystaniu go na rozdzielenie rabat - taki ala żywopłot.
Ładnie wygląda przed kwitnieniem ale dostaje bardzo długie pędy kwiatowe nawet do metra i całą aranżację diabli wzięli.Paliczkowanie pędów nie zdaje egzaminu.
Wykopałam i posadziłam kilka nad staw bo kwiaty są ładne i długo kwitnie.Część rozdałam.
Teraz w pierwszej fazie puszczania pędów kwiatowych uszczykuję za drugim międzywęźlem i jest ok.
- maniusika

- szyszunia
- 1000p

- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Janeczko cudowne masz lilie. Z reszta wszystko u ciebie pięknie rośnie 
- bodzia3012

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trwa sezon na lilie kwitną pięknie , uwielbiam je za to i ciągle kupuję nowe tylko jest jeden mankament , że w większości są one białe.Ale też piękne.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Janko byłam dzis na działce, w pospiechu zrobiłam kilka ujęć pięciornika nepalskiego. Rośnie nad wodą i ciężko zrobić dobre ujęcie bo jest między hostami.
Myślę ze zobaczysz na jak wysokich pędach kwitnie i właśnie one się rozkładają. Ich długość może mieć nawet 1 metr. W pierwszym roku próbowałam podwiązywać ale brzydko wyglądało. teraz pilnuję wybijania pędów i jak wcześniej pisałam uszczykuję za drugim międzywęźlem. Wygląda lepiej i do tego pobudza do wytwarzania większej ilości pędów.

Z góry wygląda on tak

Piękne masz lilie i rózne kolory. U mnie też zaczynają kwitnąć i faktycznie większość jest niższa niz zwykle.
Myślę ze zobaczysz na jak wysokich pędach kwitnie i właśnie one się rozkładają. Ich długość może mieć nawet 1 metr. W pierwszym roku próbowałam podwiązywać ale brzydko wyglądało. teraz pilnuję wybijania pędów i jak wcześniej pisałam uszczykuję za drugim międzywęźlem. Wygląda lepiej i do tego pobudza do wytwarzania większej ilości pędów.

Z góry wygląda on tak

Piękne masz lilie i rózne kolory. U mnie też zaczynają kwitnąć i faktycznie większość jest niższa niz zwykle.
- maniusika

ładnie wygląda w hostach ,, jakby hosty kwitły , może i ja swoje posadzę między hostami ...
- maryla-56_56

- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Śliczne lilie, ta żółta najładniejsza. Taka delikatna.