Na początek sugeruję usunąć kwiatki, bo są to sztucznie doklejane suszki i tylko przeszkadzają kaktusom w normalnym wzroście. Jeśli są wbite w rośliny a nie tylko przyklejone to dodatkowo ranią kaktusy.
Pierwsza roślinka to bezchlorofilowe Gymnocalycium friedrichii szczepione na Hylocereus undatus.
Dwa kolejne to kaktusy kolumnowe do rozpoznania za kilkanaście lat jak będą miały ~1,5m wysokości i zakwitną.
Ostatnia roślinka to rodzaj Mammillaria.
To tak:
2. Stapelia (możliwe, że variegata) - 4.,6. to ta sama roślina
3. Opuntia jednak nazwy gatunkowej nie kojarzę
5. Echinocereus tak na 70%
9. Astrophytum myriostigma
10 Jakaś Mammillaria
11 Astrophytum ornatum
13 Aloe może gariepensis?
Dzięki za pomoc:)A będziesz możę wstanie jeszcze jakoś dowiedzieć się jakie to sa kaktusy nr: 1,8? Kaktusy zbieram od jakiegoś dłuższego czasu i chciałbym wreszcie wiedzieć co mam na parapecie;)
Mam jeszcze pytanie do numeru 15, mianowicie na dole łodygi rosną nowe patyczki (z różówo białym koniuszkiem na końcu) i teraz czy to jest kwiat czy coś innego?
Wiem, że żyworódka tylko jaka pierzesta?(choć nie wygląda). Delete to małe ciemne, wiem, że są to nowe roślinki(odnóżki) troche mam z tym kłopot, bo przeznaczyłen na to całą podłużna doniczke i nie wiem co z tym dalej mam zrobić jak podrośnie;(