Te kolory są bardzo charakterystyczne, a jednak dalej jest nn
 .Na pewno nie jest to Piccadilly,Alinka (Kordesa),Double Delight,bo rosną obok.
.Na pewno nie jest to Piccadilly,Alinka (Kordesa),Double Delight,bo rosną obok.Pozdrawiam,Piotr

Tak,po 3-4 dniach zmienia kolor ,zdjęcie z dzisiajKarolcia pisze:Piotrze,jeśli możesz to zapodaj jeszcze inne fotki,bo ja mam pewne przypuszczenia
Może z zeszłego roku...
A czy ona z czasem prawie całkiem czerwienieje?

Wypisz i wymalujKarolcia pisze:Chyba jestem w domu...
Popatrz na tą różę...
 ,to ta sama róża .No i te same liście zupełnie, jakby trochę kwiat budził wątpliwości.Przesadziłem w ub.r na mniej słoneczną różanke i tak trzyma dłużej te swoje najładniejsze kolory  i sam kwiat jest bardziej zwarty w budowie. A jakże ma na imię
,to ta sama róża .No i te same liście zupełnie, jakby trochę kwiat budził wątpliwości.Przesadziłem w ub.r na mniej słoneczną różanke i tak trzyma dłużej te swoje najładniejsze kolory  i sam kwiat jest bardziej zwarty w budowie. A jakże ma na imię  ?
?

Też myślę ,że to bardzo ładne imię i jakie pochodzenie przy tym - ze SzkocjiKarolcia pisze:Piotrze,bardzo ładnie ma na imię,to jest Mein Muenchen
Pozdrawiam
 . I jednak floribunda,czyli to przesadzanie pewnie zmniejszyło ilość kwiatów na pędach.
. I jednak floribunda,czyli to przesadzanie pewnie zmniejszyło ilość kwiatów na pędach. .
.

Dziękuję, Piotrze. Obserwuję ten swój nowy nabytek, ale chyba to jednak inna odmiana. Pierwsze kwiaty były 'ugotowane' w samochodzie i zmieniły barwy (widać jeden z tych zaparzonych kwiatów na ostatnim zdjeciu - jest zupełnie różowy). Jej prawdziwe oblicze jest morelowe, obwódki nie ma, a środki wyraźnie widoczne z żółtymi pręcikami:papaver pisze: Vertigo, to jest Bibi Maizoon (Austin,1989) ,mam takie swoje zdjęcie tej róży .
I ta ciemniejsza obwódka to jej uroda taka jest.
Tutaj jest więcej o niej http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=679
edit: poprawiłem link do HMF . Ciekawe czy to jedyny taki Austin w Polsce?
Pozdrawiam,Piotr
Ale nie tylko ze względu na ten ciemniejszy obrys płatków to napisałem,chociaż przez to właśnie utkneła mi ta róża w pamięci .Ten obrys potem zanika i kwiat staje się różowy jak tutaj np http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=21.147910 . I myślę że ,jak zostanie przesadzona do gruntu to kwiaty będą znacznie pełniejsze.A i nawet w gruncie nie zawsze przypominają te starodawne "cabbage roses" (kapuściane róże) ,jak tu na innym forum http://forums.gardenweb.com/forums/load ... 15513.html . Pewnie podobnie jak z tym obwódkowaniem płatków ,ten stan pełny jest jednym z etapów rozwoju jej kwiatu. I jeszcze,wszyscy podkreślają ten bardzo mocny zapach,owocowy.vertigo pisze: Dziękuję, Piotrze. Obserwuję ten swój nowy nabytek, ale chyba to jednak inna odmiana. Pierwsze kwiaty były 'ugotowane' w samochodzie i zmieniły barwy (widać jeden z tych zaparzonych kwiatów na ostatnim zdjeciu - jest zupełnie różowy). Jej prawdziwe oblicze jest morelowe, obwódki nie ma, a środki wyraźnie widoczne z żółtymi pręcikami:
Jak myślisz?
 ,bo nie mam tej róży w ogrodzie.
,bo nie mam tej róży w ogrodzie.
 Pewnie dlatego chciałabym widzieć w niej inne cechy
  Pewnie dlatego chciałabym widzieć w niej inne cechy   
   Coraz bardziej skłaniam się jednak ku tej właśnie - jest wiele podobieństw
 Coraz bardziej skłaniam się jednak ku tej właśnie - jest wiele podobieństw   Zobaczymy jak będzie rosła w gruncie.
 Zobaczymy jak będzie rosła w gruncie.