Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Normalnie aż mnie zatkało ;:154 przepiękna kolekcja :!: :!: :!: ;:333
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Xipe cudna kolekcja. :shock:
Ciotka-ten twój motylowy jest taki sam jak mój to Merengue :D

Pozdrawiam.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja kolekcja cz. 2

Post »

xipe pisze:Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jestem w szoku, śliczne, zapisuję się na cebulki przybyszowe jak będą, Mogę? :D :D :D
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Mam je rok, jak na razie nie raczyły się rozmnożyć.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

xipe pisze:
Waleria pisze:
ciotka pisze:Witajcie :lol: :lol: Dzisiaj zakwitł mi taki. Kto wie jak on się nazywa ? [img]http://images26.fotosi
k.pl/104/4a2272394cce8b84m.jpg[/img]
Wg mnie to jest Sprekelia.
To są odmiany z grupy motylich
Grupa motylich należy do hipków czy Sprekelii?
Waleria
Awatar użytkownika
Laurelin
50p
50p
Od: 4 maja 2007, o 13:23

Post »

ola177 pisze:to ja pokażę swoje:

Obrazek

Obrazek Obrazek
a to chyba nie amarylis ale podobny: Obrazek
A moim skromnym zdaniem ;:24 na ostatnim zdjęciu jest nie kliwia, lecz Vallota ( obecnie zmieniono nazwę na Cyrtanthus elatus ) - roślinka cebulowa z rodziny amarylkowatych ( pochodzi z Afryki południowej ), o różowych łuskach cebulowych, ciemnozielonych, wąskich, niezbyt długich listkach, kwitnie w okresie letnim ( nawet 2-3 pędy kwiatowe o długości 30 cm - kwiaty przecudnie czerwone ;:87 ). Czasem wytwarza duże ilości cebulek przybyszowych ;:86 ;:86 ;:86 ;:86 ;:86 . Zimą wymaga chłodniejszych temperatur i oszczędnego podlewania - nie zasuszać!!!
Pozdrawiam ;:3 ;:100
Pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Waleria pisze:
xipe pisze:
Waleria pisze:
ciotka pisze:Witajcie :lol: :lol: Dzisiaj zakwitł mi taki. Kto wie jak on się nazywa ? [img]http://images26.fotosi
k.pl/104/4a2272394cce8b84m.jpg[/img]
Wg mnie to jest Sprekelia.
To są odmiany z grupy motylich
Grupa motylich należy do hipków czy Sprekelii?
Hippeastrum x hybr.
aniassj2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2007, o 20:35

Post »

ja mam problem z moja cebula kupilam we wrzesniu i pan kazal wsadzic i podlewac i wyroslo takie cos i nie rosnie dalej .prosze o porade.
Dostalam rowniez na urodziny 4 cebule w jednej doniczce przekwitl zaledwie po 2 tyg:( co mam z nim teraz zrobic?? Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Spróbuj go delikatnie wyjąc z ziemi i zobacz czy ma korzenie.
Moze byc też tak,że został włożony do ziemi zawcześnie.
Obejrzyj go dokładnie.
Jeszcze pytanie czy zaprawiałas cebulę w środku przeciwgrzybiczym?

Pozdrawiam :)
x-C-j
---

Post »

aniassj2 pisze:ja mam problem z moja cebula kupilam we wrzesniu i pan kazal wsadzic i podlewac i wyroslo takie cos i nie rosnie dalej .prosze o porade.
Dostalam rowniez na urodziny 4 cebule w jednej doniczce przekwitl zaledwie po 2 tyg:( co mam z nim teraz zrobic?? Obrazek Obrazek
Nie znalazłem nigdzie mojej takiej odpowiedzi że kazałem go wsadzić jedyne co odnalazłem to taki tekst
Przemo pisze:
aniassj2 pisze:Ja miesiac temu kupilam cebule amarylisa wsadzilam w ziemie poczatkowo wypuscil maly listek a teraz ten jeden listek w miejscu stoi i nie wiem co robic:(
Pokaż go i napisz jaki był opis na opakowaniu w sklepie jak kupowałaś cebulę.
i z Twojej strony ucichło nic nie odpisałaś. Czy cebula podczas podlewania jest nawożona w jakim miejscu stoi i czy ma temp. ok 22-26 stopni? Podstawowe pytania bo nie wiem czy to że listek wyrósł i stanął wynika z błędów w uprawie czy z innego powodu(np. cebula którą kupiłaś była po kwitnieniu a Ty ją posadziłaś i pędzisz powtórnie). Co do drugiego zdjęcia zawiązały się pąki z nasionami na szczytach pędów kwiatowych ale by zbytnio nie obciążać cebul proponuję je ściąć przy cebuli i zaprzestać całkowicie podlewania a jak liście zrobią się całkiem żółte lub uschną należy je ściąć, wyjąć cebule z ziemi otrzepać ziemię z systemu korzeniowego i pozwolić mu zaschnąć przej jakiś tydzień-dwa a potem do zimnego w temp. 4-12 stopni i po trzech miesiącach ponownie dopiero do ziemi. :D :D :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Tak czytam o tych waszych pięknościach i chciałam powiedzieć, że kiedyś wyczytałam w jakiejś mądrej książce że różnica między hipeastrum aamarylisem jest taka, że łodyga kwiatowa hipeastrum jest pusta w środku a amarylisa pełna (taka jednolita, a hipka taka rurka). Pozdrówka i powodzenia w uprawie.
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
x-C-j
---

Post »

orange30 pisze:Tak czytam o tych waszych pięknościach i chciałam powiedzieć, że kiedyś wyczytałam w jakiejś mądrej książce że różnica między hipeastrum aamarylisem jest taka, że łodyga kwiatowa hipeastrum jest pusta w środku a amarylisa pełna (taka jednolita, a hipka taka rurka). Pozdrówka i powodzenia w uprawie.
Większość co zajmuje się hodowlą cebul o tym wie, pisaliśmy o tym już kiedyś na forum. :D :D :D
aniassj2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

przepraszam za nieporozumienie przemo ale mialam na mysli pana ktory mi ta cebule sprzedal
tzn sprzedawce
aniassj2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no wlasnie cebula zaczela wypuszczac listek potem zrobilo sie dosc chlodno w pokoju wiec mysle ze to zmiana temp tak mu zaszkodzila.Nawozem podlewam raz na miesiac.cebule kupilam po okresie spoczynku tzn byla wysuszona.
x-C-j
---

Post »

aniassj2 pisze:no wlasnie cebula zaczela wypuszczac listek potem zrobilo się dosc chlodno w pokoju wiec mysle ze to zmiana temp tak mu zaszkodzila.Nawozem podlewam raz na miesiac.cebule kupilam po okresie spoczynku tzn byla wysuszona.
Ustaw doniczkę z cebulą na południowym parapecie w temp 22-26 stopni, zasilaj nawozem co tydzień podlewając na podstawek zobaczysz jak wystrzeli do góry:D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”