Grupa motylich należy do hipków czy Sprekelii?xipe pisze:To są odmiany z grupy motylichWaleria pisze:Wg mnie to jest Sprekelia.ciotka pisze:Witajcie![]()
Dzisiaj zakwitł mi taki. Kto wie jak on się nazywa ? [img]http://images26.fotosi
k.pl/104/4a2272394cce8b84m.jpg[/img]
A moim skromnym zdaniem
Hippeastrum x hybr.Waleria pisze:Grupa motylich należy do hipków czy Sprekelii?xipe pisze:To są odmiany z grupy motylichWaleria pisze:Wg mnie to jest Sprekelia.ciotka pisze:Witajcie![]()
Dzisiaj zakwitł mi taki. Kto wie jak on się nazywa ? [img]http://images26.fotosi
k.pl/104/4a2272394cce8b84m.jpg[/img]
Nie znalazłem nigdzie mojej takiej odpowiedzi że kazałem go wsadzić jedyne co odnalazłem to taki tekst
i z Twojej strony ucichło nic nie odpisałaś. Czy cebula podczas podlewania jest nawożona w jakim miejscu stoi i czy ma temp. ok 22-26 stopni? Podstawowe pytania bo nie wiem czy to że listek wyrósł i stanął wynika z błędów w uprawie czy z innego powodu(np. cebula którą kupiłaś była po kwitnieniu a Ty ją posadziłaś i pędzisz powtórnie). Co do drugiego zdjęcia zawiązały się pąki z nasionami na szczytach pędów kwiatowych ale by zbytnio nie obciążać cebul proponuję je ściąć przy cebuli i zaprzestać całkowicie podlewania a jak liście zrobią się całkiem żółte lub uschną należy je ściąć, wyjąć cebule z ziemi otrzepać ziemię z systemu korzeniowego i pozwolić mu zaschnąć przej jakiś tydzień-dwa a potem do zimnego w temp. 4-12 stopni i po trzech miesiącach ponownie dopiero do ziemi.Przemo pisze:Pokaż go i napisz jaki był opis na opakowaniu w sklepie jak kupowałaś cebulę.aniassj2 pisze:Ja miesiac temu kupilam cebule amarylisa wsadzilam w ziemie poczatkowo wypuscil maly listek a teraz ten jeden listek w miejscu stoi i nie wiem co robic:(
Większość co zajmuje się hodowlą cebul o tym wie, pisaliśmy o tym już kiedyś na forum.orange30 pisze:Tak czytam o tych waszych pięknościach i chciałam powiedzieć, że kiedyś wyczytałam w jakiejś mądrej książce że różnica między hipeastrum aamarylisem jest taka, że łodyga kwiatowa hipeastrum jest pusta w środku a amarylisa pełna (taka jednolita, a hipka taka rurka). Pozdrówka i powodzenia w uprawie.
Ustaw doniczkę z cebulą na południowym parapecie w temp 22-26 stopni, zasilaj nawozem co tydzień podlewając na podstawek zobaczysz jak wystrzeli do góry:Daniassj2 pisze:no wlasnie cebula zaczela wypuszczac listek potem zrobilo się dosc chlodno w pokoju wiec mysle ze to zmiana temp tak mu zaszkodzila.Nawozem podlewam raz na miesiac.cebule kupilam po okresie spoczynku tzn byla wysuszona.