Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 76  
Autor Wiadomość
akilegna
 Tytuł:
PostNapisane: 3 lis 2007, o 21:54 
Offline
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Avatar użytkownika
Postów: 237
Skąd: okolice Zielonej Góry

 więcej niż 1 szt.
Witajcie po dłuuuugiej przerwie. Za dużo złego się działo...

Proszę Was o przepisy na przetwory z marchwi.
Nie znalazłam nic na ten temat a może nieuważnie to zrobiłam.Z góry przepraszam.

Pozdrawiam wszystkich

----------------
Angelika


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dorota-C
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2007, o 19:12 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 619
Skąd: małopolska

 1 szt.
Znalazłam taki przepis

48. Konfitury z marchwi

1 kg ładnej marchewki
1 kg cukru
ćwierć szkl. soku z cytryny
Marchew obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić i zachować 1 szkl wywaru.Pokroić w plasterki specjalnym ozdobnym nożykiem. Cukier wymieszać z wywarem i przygotować syrop,zszumować go. Lekko ciepłym zalać marchew, odstawić na 12 godzin, następnie wyjąć ją z syropu,syrop zagotować, dodać sok z cytryny i zszumować.Ponownie ugotować syrop "do perły". Dodać marchew, gotować na małym ogniu 5-7 minut.
Gorące konfitury przełożyć do słoików, zakręcić i pod koc.

_________________
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dorota-C
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2007, o 19:24 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 619
Skąd: małopolska

 1 szt.
I jeszcze taki

49. Dżem z marchwi z migdałami

100g migdałów
500g marchwi
400ml nie klarowanego soku z jabłek
2 cytryny
500g cukru
1cm korzenia imbiru
1 opakowanie Żelfixu
Migdały sparzyć i obrać. Marchew pokroić na małe kawałki,obrać cienko cytryny i wycisnąć sok.
Skórkę i sok z cytryny oraz cukier wymieszać z marchwią.Dodać utarty imbir.
Zmiksować masę marchwiową,wymieszać z Żelfixem i gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać zmielone migdały.
Napełnić słoiki, zamknąć i odwrócić.

_________________
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
Karolcia
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2008, o 01:04 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5059
Skąd: Małopolska

 0 szt.
50. Ogórki w zalewie musztardowej

3 kg ogórków
Obrać,pokroić w słupki lub w plasterki.

Zalewa

1 szkl. octu
2 szkl. wody
2 łyżki soli
20 dag cukru
7-9 łyżek musztardy
liść laurowy
angielskie ziele
koperek
Zagotowujemy zalewę z podanych składników
Ogórki wkładamy do słoików,wlewamy zalewę,zakręcamy słoiki i gotujemy w kąpieli wodnej 10 minut.

Polecam.Magda

_________________
Pozdrawiam Magda :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Karolcia
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2008, o 18:33 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5059
Skąd: Małopolska

 0 szt.
A teraz coś dla prawdziwych łasuchów

51. Sos truskawkowy

5kg.truskawek
5kg.cukru
Truskawki miksujemy końcówką do koktajli,dodajemy cukier,trzeba jeszcze chwilę miksować aby dobrze połączył się cukier z truskawkami.Przelewamy do garnka i zagotowujemy.Wrzący sos wlewamy do słoików i odwracamy wieczkiem do dołu.Pozostawiamy tak długo aż wszystko wystygnie.
(nie trzeba pasteryzować)

Wyśmienity do racuchów,naleśników do chleba i do ciasta(po dodaniu żelatyny)

_________________
Pozdrawiam Magda :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kogra
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2008, o 20:35 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 37063
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1 szt.
Ostatnio mam problem z ukiszeniem ogórków sklepowych - albo robią się zaraz miękkie, albo na górze robi się zaraz pleśń. Czy znacie może sposób aby dobrze się udały i nie zmiękły ?

_________________
Grażyna.
kogro-linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
hanka55
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2008, o 20:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10610
Skąd: z zimnych gór Małopolski

 więcej niż 1 szt.
"Przeazotowane" niestety tak mają :cry:
Nawet konserwowe, z produkcji mocno podsypywanej mocznikiem czy azofoską, wychodzą miękkie. Dlatego większośc rolników ma odrębne poletka "dla rodziny", które zasila obornikiem, a nie chemią.

_________________
Rozkosze stare / Off u hanka55
Hoja - spis linków, opisy problemów
Nadwyżki ogrodowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
zelwi
 Tytuł:
PostNapisane: 3 mar 2008, o 14:40 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 718
Skąd: Luboń k. Poznania

 0 szt.
Czy ktoś mógłby podać przepis na fasolę konserwową (same nasiona w zalewie, takie jakie można kupić w puszce)? Czy to się robi z fasoli na suche nasiona? Czy groszek przyrządza się podobnie, czy może z zielonych świeżych nasion?
Zna ktoś odmiany czerwonej fasoli, która by się nadawała do takiej zaprawy, żeby potem dodać np. do sałatki?


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anitaaa
 Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2008, o 12:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2522
Skąd: kujaws-pomor,okolice Brześcia Kuj.

 1 szt.
Co sie robi z jagody kamczackiej ,bo na surowo jest nie smaczna ? :(

_________________
Mój ogród-aktualna cz.
Roślinny sklep internetowy Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ave
 Tytuł:
PostNapisane: 13 cze 2008, o 13:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 8512
Skąd: Łódź/łódzkie

 więcej niż 1 szt.
52. Suszone pomidory - moja wariacja na temat przepisu Drogomira z WŻ :)

Obrazek

Składniki:

co najmniej 2, albo jeszcze lepiej 3 kilogramy silnie dojrzałych pomidorów średniej wielkości
Do suszenia polecam pomidory odmiany lima, mają mało soku i pestek, a dużo miąższu, albo takie podłużne pomidorki

kilka główek czosnku

łyżkę suszonej bazylii

pół łyżki suszonego tymianku

pół łyżki świeżo, bardzo grubo zmielonego czarnego pieprzu

łyżkę najlepiej gruboziarnistej soli

około dwóch szklanek oliwy (lub oleju)

ocet balsamiczny - opcjonalnie

świeża bazylia

z 3 kg wychodzi około 6 słoiczków
dlatego w sklepie pomidory suszone sa takie drogie :)

Wykonanie:

1. Przygotować ok 6 słoików o pojemności 0,3 litra - muszą być perfekcyjnie umyte - zarówno słoiki, jak i zakrętki, najlepiej wyparzone i doskonale wysuszone

2. Połowę główek czosnku (bez obierania) porozdzielać na pojedyncze ząbki,

3. Pomidory sparzyć wrzątkiem , a zaraz potem zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skóry , każdy pomidor przekroić na połowę lub na ćwiartki, usuwając miejsce, do którego była przyczepiona szypułka,
Jeśli ktos lubi pomidory ze skórą, początek tego punktu może sobie odpuścić :)

4. Usunąć starannie sok i nasionka

5. Tak przygotowane pomidory ułożyć ściśle (bo bardzo zmniejszają swoją objętość) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 70-80 stopni (na termoobiegu o 10 stopni mniej)

W mniej więcej połowie suszenia obok pomidorów położyć ząbki czosnku w łupinach (suszyć co najmniej 6 godzin) sprawdzając co kilka godzin, czy pomidory nie zaczynają zbytnio wysychać - powinny zmniejszyć swoją objętości do około 1/4, stać się elastyczne, ale nie suche jak wiór

6. Ususzone, ale elastyczne pomidory układać w słoikach przekładając plasterkami pozostałych, obranych ząbków czosnku, ziołami i solą, dołożyć kilka listków świeżej bazylii, zalewać oliwą w czasie układania i skrapiać octem balsamicznym (ocjonalnie) , tak by dostała się ona we wszelkie zakamarki.
Kiedy słoik będzie napełniony, stuknij nim kilka razy o stół, by oliwa dostała się wszędzie

7. Można zakręcić i wstawić do lodówki, można je trzymać w lodówce przez kilka miesięcy...lub zapasteryzować (np. np na sucho w piekarniku przez kilka minut, żeby słoik się zamknął) na dłużej.

Są przepyszne, można je podawać jako samodzielną przystawkę, albo do serów, pizzy, wędliny, mięs nadziewanych, sałatek, i z czym się lubi :)

_________________
spis treści
ogród 2013-2014


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anitaaa
 Tytuł:
PostNapisane: 14 cze 2008, o 21:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2522
Skąd: kujaws-pomor,okolice Brześcia Kuj.

 1 szt.
Anitaaa napisał(a):
Co się robi z jagody kamczackiej ,bo na surowo jest nie smaczna ? :(


Ponawiam bo, mi spadają z krzaka nie wiem co mam z nich zrobić :cry:

_________________
Mój ogród-aktualna cz.
Roślinny sklep internetowy Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
flowers
 Tytuł:
PostNapisane: 14 cze 2008, o 21:55 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 3869
Skąd: śląskie

 0 szt.
Anito, szukałam w necie i znalazłam na innym forum tylko to:

53. Przepis na wino z jagody kamczackiej
Owoce jagody kamczackiej doskonale nadają się na wino. Na butlę 15 l dajemy około 3 kg świeżych owoców i 4 kg cukru, zalewamy wodą
(można dodać niewielką ilość drożdży winnych), zakładamy rurkę fermentacyjną i cierpliwie czekamy około 2 miesięcy.
Po zakończeniu fermentacji zlewamy do butelek i mamy wino o wykwintnym smaku, pięknym bukiecie i wspaniałym kolorze."

_________________
Pozdrawiam, Jagoda


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anitaaa
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2008, o 08:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2522
Skąd: kujaws-pomor,okolice Brześcia Kuj.

 1 szt.
Dziękuję :D , no to zrobię winko :D

_________________
Mój ogród-aktualna cz.
Roślinny sklep internetowy Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2008, o 09:03 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6616
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Ten "wspaniały kolor" wina z owoców jagody kamczackiej, to mi wygląda na podobny do denaturatu :lol: :lol: :lol:

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 76  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *