A o przetaczniki to ty się nie martw i nie żałuj, że nie kupiłeś - ja mam te dwa kolory i jeszcze trzeci taki miniaturkowy o srebrnych listkach - to się z tobą chętnie podzielę sadzonkami. Niebieski jest u mnie na fotkach to zajrzyj - a tym dwóm pozostałym postaram się dziś zrobić fotki.
Mały skromny ogródek
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mały skromny ogródek
Adaś - ślicznie u ciebie,
a co to takie śliczne, białe kwiatostany (na ostatniej fotce)- czy to może pustynnik?
A o przetaczniki to ty się nie martw i nie żałuj, że nie kupiłeś - ja mam te dwa kolory i jeszcze trzeci taki miniaturkowy o srebrnych listkach - to się z tobą chętnie podzielę sadzonkami. Niebieski jest u mnie na fotkach to zajrzyj - a tym dwóm pozostałym postaram się dziś zrobić fotki.
Witam
Irenko Jest mi bardzo miło , czytać tak pochlebne słowa
Cieszę się , że mnie odwiedzasz . Czasem na margerytkę mówię złocień , choć wiem - to niewłaściwa nazwa .
Gosiu ja nie wgrywam fotek na fotosik , tylko przez fotosik , ale to może wszystko jedno .
Pewnie nie mam ponad 100 bo nie opłacam , a przynajmniej nikt nie upomina się o opłatę .
Ja mam 2 języczki - tą na fotce , która zaczyna kwitnąć to Języczka Przewalskiego i pomarańczową o bordowych dużych liściach .
Reniu
To miło , że podoba Ci się u mnie
Na ostatniej fotce jest ostróżka ze złocieniami , ale to chyba nie o nią Ci chodzi . Na pierwszej białe długie kłosy to ŚWIECZNICA , a na
trzeciej to języczka , juka i w tyle właśnie świecznica .
Reniu naprawdę mogłabyś podzielić się ze mną przetacznikami ?, ale się cieszę
już od dawna chodziły za mną przetaczniki , strasznie mi się podobają
bardzo Ci dziękuję za zaproponowanie mi ich .
Irenko Jest mi bardzo miło , czytać tak pochlebne słowa
Cieszę się , że mnie odwiedzasz . Czasem na margerytkę mówię złocień , choć wiem - to niewłaściwa nazwa .
Gosiu ja nie wgrywam fotek na fotosik , tylko przez fotosik , ale to może wszystko jedno .
Pewnie nie mam ponad 100 bo nie opłacam , a przynajmniej nikt nie upomina się o opłatę .
Ja mam 2 języczki - tą na fotce , która zaczyna kwitnąć to Języczka Przewalskiego i pomarańczową o bordowych dużych liściach .
Reniu
Na ostatniej fotce jest ostróżka ze złocieniami , ale to chyba nie o nią Ci chodzi . Na pierwszej białe długie kłosy to ŚWIECZNICA , a na
trzeciej to języczka , juka i w tyle właśnie świecznica .
Reniu naprawdę mogłabyś podzielić się ze mną przetacznikami ?, ale się cieszę
bardzo Ci dziękuję za zaproponowanie mi ich .
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Adam mnie dziś czeka wieczorne podlewanie bo sucho okropnie .
Świecznicę dostałam od Adama- adamiana wiosną i ma też pąk ale nie taki jak Twój duży , ale w tym roku nie spodziewałam się że w ogóle zakwitnie . Moja juka ma też 2 kwiatostany , w zeszłym roku miała 7 .
Genia
Świecznicę dostałam od Adama- adamiana wiosną i ma też pąk ale nie taki jak Twój duży , ale w tym roku nie spodziewałam się że w ogóle zakwitnie . Moja juka ma też 2 kwiatostany , w zeszłym roku miała 7 .
Genia
- reniazt

Adaś oczywiście, że mogę się z toba podzielić przetacznikami - tylko się zastanawiam, kiedy najlepiej byłoby je dzielić.
A faktycznie - to ja chyba patrzyłam na tę świecznicę (nie na ostatniej tylko na pierwszej fotce) - ona taka śliczniutka.
Może zrobimy "machniom"?
A faktycznie - to ja chyba patrzyłam na tę świecznicę (nie na ostatniej tylko na pierwszej fotce) - ona taka śliczniutka.
Może zrobimy "machniom"?
Geniu u mnie też sucho zrobiło się , deszczu nie było już kilknaście dni , a na dzisiaj zapowiadają u nas burze - byleby nie gwałtowne .
Twoja juka z 7 na 2 kwiaty spadła , a moja postarała się w tym roku i aż całe 2 kwiatostany wydała . Zastanawiam się od czego zależy takie
zmienne kwitnienie juki , wydaje mi się , że im starsza tym więcej kwiatów powinna mieć .
Reniu ogromnie cieszę się ,
chyba najlepiej jesienią je dzielić , a jak długo one kwitną ?
Jeśli dam radę odzielić kawałek świecznicy to też jesienią się nią z Tobą podzielę .
Taaak "Machniom "
Twoja juka z 7 na 2 kwiaty spadła , a moja postarała się w tym roku i aż całe 2 kwiatostany wydała . Zastanawiam się od czego zależy takie
zmienne kwitnienie juki , wydaje mi się , że im starsza tym więcej kwiatów powinna mieć .
Reniu ogromnie cieszę się ,
Jeśli dam radę odzielić kawałek świecznicy to też jesienią się nią z Tobą podzielę .
Taaak "Machniom "
- e-genia

Adam ja myślę że jeżeli juka jednego roku kwitnie zbyt obficie to w następnym wcale lub mniej obficie .
Genia
Genia
Może masz rację ;:85 , a zauważyłaś taką sytuację u siebie ? To moja w przyszłym roku pewnie w ogóle nie zakwitnie lub tylko jednym kwiatem .
- reniazt

Adaś - ten niebieski wyższy przetacznik (dorasta tak do 60 cm) - to chyba odmiana "Veronica" już kwitnie u mnie ze dwa tygodnie i jeszcze pewnie z tydzień będzie kwitł. Potem je ścinam nisko przy ziemi - wypuszcza nowe pędy i kwitnie końcem sierpnia - wcale nie mniej obficie jak teraz.
Natomiast te dwa mniejsze:
-różowy (dorasta tak do 25 - 30 cm) i
-niebiesko kwitnący ale o srebrnych listkach - też niski
- dopiero teraz rozpoczynają kwitnienie.
Jak na byliny to dość długo kwitną.
Natomiast te dwa mniejsze:
-różowy (dorasta tak do 25 - 30 cm) i
-niebiesko kwitnący ale o srebrnych listkach - też niski
- dopiero teraz rozpoczynają kwitnienie.
Jak na byliny to dość długo kwitną.
- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo fajne te tawuły strasznie mi się podobają.Moje zniszczył pies 
- e-genia

Adam piękne tawułki u mnie też kwitną ale nie wyrosły tak jak w zeszłym roku .
O i widzę liliowce już kwitnące , u mnie już zaczęły .
Genia
O i widzę liliowce już kwitnące , u mnie już zaczęły .
Genia
Gosiu dziękuję
ja jakoś nigdy nie byłem przekonany do tawuł , ale jak już u mnie rosną
to nawet mi się podobają . Chyba na zdjęciu nawet lepiej wyglądają niż w rzeczywistości .
Szkoda , że Tobie piesek zniszczył , mój szkodnik kot też mi załatwił iglaki , chyba w nich się załatwiał .
A dzieci chcą jeszcze psa , to jeszcze większe straty będą .
Geniu to pokaż swoje tawuły , chętnie zobaczę , do tej pory na fotkach nie były widoczne .
Moje liliowce dopiero zaczynają zakwitać , dużo jeszcze w pąkach , ale nie są tak ładne i szlachetne jak Twoje .
to nawet mi się podobają . Chyba na zdjęciu nawet lepiej wyglądają niż w rzeczywistości .
Szkoda , że Tobie piesek zniszczył , mój szkodnik kot też mi załatwił iglaki , chyba w nich się załatwiał .
A dzieci chcą jeszcze psa , to jeszcze większe straty będą .
Geniu to pokaż swoje tawuły , chętnie zobaczę , do tej pory na fotkach nie były widoczne .
Moje liliowce dopiero zaczynają zakwitać , dużo jeszcze w pąkach , ale nie są tak ładne i szlachetne jak Twoje .
- reniazt

Fajne te tawułki. I zaczyna się pora na kwitnienie liliowców - nareszcie.
Tak Adaś - te niskie przetaczniki też przycinam.
Tak Adaś - te niskie przetaczniki też przycinam.
- e-genia

Adam moje tawułki były już na moim wątku , ale czemu nie
Genia
Genia
Adamie Twoje tawułki są śliczne, nie wspomnę o liliowcach

wszystko moje jest tu:
zapraszam