Czarna nóżka siewek

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
maciek_maku
100p
100p
Od: 24 sie 2009, o 16:05

Czarna nóżka siewek

Post »

Dobry wieczór. Mam pytanie odnośnie tej choroby grzybowej. Czy możliwe jest uleczenie roślin jeśli wykryto chorobę dajmy na to w początkowym stadium, czy jest możliwość zwalczenia jej czy jednak jeśli widać objawy tej choroby w postaci przewężenia łodygo to roślina nadaje się jedynie do wyrzucenia?? Jeśli można ta chorobę pokonać to jakimi środkami??

Dziękuje z góry za odpowiedzi
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czarna nóżka siewek

Post »

Proszę zajrzeć Tutaj
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wszystko zależy od stanu zaawansowania porażenia.
Można próbować zastosować oprysk i jednoczesne podlewanie Previcur Energy 840 SL,
który działa zarówno profilaktycznie jak i interwencyjnie
maciek_maku
100p
100p

Post »

A czym się różni czarna nóżka siewek od zgorzeli wywołanej przez grzyby bo trochę się już w tym pogubiłem. Czy czarna nóżka ma takie objawy że następuje przewężenie łodygi u podstawy??
maciek_maku
100p
100p

Post »

Mam do was jeszcze pewne pytanie odnośnie tej choroby. Czy polecilibyście jakieś środki naturalne odnośnie zwalczanie tej choroby tzn jakieś preparaty roślinne które można by samemu przygotować zapobiegawczo oraz do zwalczania tej choroby. Mam akurat problem z kilkoma siewkami bazylii w multiplacie (mam zamiar przesadzić ją na dwór albo do skrzynek na balkonie) jednak rośliny rozrosły się tak bardzo ze zaczęły się już za bardzo zacieniać. Podlałem niektóre młode rośliny miedzianem ale z tego co wyczytałem na niektórych forach miedzian działa jedynie zapobiegawczo i nie zwalcza chorób (wbrew napisowi na opakowaniu). Czy są na to jakieś sposoby (ewentualnie porażone rośliny wyrwę a zostawię jedynie te zdrowe). Czy miedzianem można podlewać podłoże czy raczej nie (wiem że w środowisku wodnym jest toksyczny więc sądzę ze zastosowanie go doglebowo w ogródku chyba odpada). Co byście poradzili na ten problem??
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”