"Tygrysek","Kleksik"i in. MariiTeresy

GmbH
50p
50p
Od: 23 maja 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: "Tygrysek","Kleksik"i in. MariiTeresy

Post »

MariaTeresa: Gratuluję pięknych storczyków :) No i ta Stanhopea :) Będzie widok podczas kwitnienia! Czy masz także inne Stanhopee?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widocznie trafiłaś na jakąś wyjątkowo kapryśną Vandę, jak ta moja żółta, którą już sprzedałam, ale są Vandy, które potrafia 2 razy w roku kwitnąć.
A Cattleyka ma wyjątkowy kolor (Cattleye bardzo mi się podobają, przede wszystkim ze względu na ogromne rozmiary kwiatów i ciekawe kolory, ale niestety to nie są rośliny na moje warunki, choć może jeszcze kiedyś, za ileś lat, spróbuję z nimi znowu), a Phal. tez ci pięknie zakwitły.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Mile witam i dziękuję Henrykubb, Storczykowa, Gmbh- to pierwsza i jeżeli dobrze się zaaklimatyzuje to pewnie będą następne..
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
GmbH
50p
50p
Od: 23 maja 2008, o 20:23

Post »

MariaTeresa pisze:to pierwsza i jeżeli dobrze się zaaklimatyzuje to pewnie będą następne..
:) Mam nadzieję, że zrobisz zdjęcia z kwitnienia! :)
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne,że tak GmbH :)
Staruszek Kleksik nadal kwitnie, od niego tylko ta katleya ma większe kwiaty
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Ale przyjemnie ogląda się u Ciebie storczyki,szkoda,że tak rzadko je pokazujesz.

Ja oczywiście znowu,korzystając z okazji,podglądnąłem Phal.Phil. :oops:
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wieeelki.... :shock: :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Cudny ;:138 "staruszek"... Na moim avatarze jest bardzo podobny, niestety straciłam go i nie mogę tego przeboleć ;:98
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mambo,rzeczywiście jest bardzo podobny :shock:Dobrze,że przeżył mimo podlania gorąca wodą przez mojego młodego "pomocnika" a strąceń (z półki)już nawet nie liczę :( Szkoda,że nie wypuszcza keiki...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nakrapiany Phal. jest piękny... Bardzo lubię to ubarwienie u Phal. i dlatego mam kilka, każdy trochę inny, ale wczoraj niestety jeden w końcu zgnił. Nie wiadomo, dlaczego, z dnia na dzień liście zaczęły mu gnić i opadać, potem zgnił trzon...
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Niestety, ale według mnie te wszystkie nakrapiane (tzw. krówki) Phalaenopsis są bardzo słabe. Moja mama miała 4 takie storczyki - 3 jej padły, jeden dogorywa i praktycznie za kilka dni/tygodni padnie. Mój jeden też ledwo się trzyma. Chyba po prostu wszystkie tego typu (jak ten wyżej) są słabymi hybrydami i wcześniej czy później umierają - nie wiem, czy to warunki ich uprawy decydują o tym, ale wszystkie mi znane padły :?
Ale Twojego kwitnienia w takim razie należy pogratulować, jeśli rzeczywiście trudno utrzymać je przy życiu :) Piękny! ;:138
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Niestety, ale według mnie te wszystkie nakrapiane (tzw. krówki) Phalaenopsis są bardzo słabe. Moja mama miała 4 takie storczyki - 3 jej padły, jeden dogorywa i praktycznie za kilka dni/tygodni padnie. Mój jeden też ledwo się trzyma. Chyba po prostu wszystkie tego typu (jak ten wyżej) są słabymi hybrydami i wcześniej czy później umierają - nie wiem, czy to warunki ich uprawy decydują o tym, ale wszystkie mi znane padły :?
Ale Twojego kwitnienia w takim razie należy pogratulować, jeśli rzeczywiście trudno utrzymać je przy życiu :) Piękny! ;:138
Też to zauważyłam... Ale zdarzają się i bardziej udane rośliny, jednego mam już ponad 3 lata. Ale parę mi uschło, ostatni wczoraj, nie wiem, jak to się stało, że pognił, może się woda dostała, choć staram się wycierać, jeśli zauważę jakąś wodę na liściach. Mam jeszcze chyba ze 4 takie, jeden będzie wkrótce kwitł. Pewnie to zależy od konkretnych roślin, jedne są normalne, inne są słabsze.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska, Storczykowa, pewnie każda ma troche racji. Myśle,że może tak być,że jeżeli kupi się tanio jakąś bardziej "wyszukaną " hybrydę to może mieć jakiś ukryty mankament, albo jednak dominuje genetyka jeżeli chodzi o żywotność. Osobiście bardzo nie narzekam, chociaż zimą mam temperatury poniżej wymaganych (nie lubię upałów) dla phalaenopsis-mają szkołę przetrwania a szczególnie przy dzieciach.
Justus :) on faktycznie jest spory
Henryku, rzadko bo fotograf ze mnie kiepski , nie kupuję też ich w ilościach hurtowych :;230
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Piękny jest ten nakrapiany phal. ;:138
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Mario Tereso, mój nakrapiany akurat nie był tanio kupiony, ale od początku miał słabe liście i korzenie i niestety, jak już pisałam, nie przetrwał... Zgadzam się z teorią, że hybrydyzacja źle wpływa na rośliny, które nie przetrwają do następnego kwitnienia. Wiele już takich straciłam. Pomimo to chętnie kupiłbym ponownie nakrapianego jak Twój i mój, ale nigdy więcej nie trafiłam na niego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”