Storczyki -nowa miłość Ani :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Storczyki -nowa miłość Ani :)

Post »

Witam wszystkich serdecznie.
Sześć dni temu dołączyłam do grona zainfekowanych storczykozą :P Długo się jej opierałam, długo... Jednak w końcu nie wytrzymałam i zakupiłam dwa storczyki. Następnego dnia dostałam kolejneg w prezencie od męża :heja
I już od dwóch dni się skupić ni mogę, bo stale myślę o jutrzejszej wyprawie do hurtowni z kwiatami po kolejne cacuszko.

Mam prośbę ogromną. Jeśli możecie to wpiszcie kilka rad, jak najlepiej opiekować się storczykami, by odwdzięczały się pięknymi kwitnieniami. Pytałam już o to na wątku Kermita, ale w sumie to nie wypada tak mu się wciskać w jego temat :(
W ogóle wszelkie porady mile widziane ;:196

Pochwalę się moją jak na razie malutką kolekcyjką ;)
Oto moje nowe skarbki:
Nr 1.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nr 2.

Obrazek

Obrazek

Nr 3.
Prezent od męża.

Obrazek

Obrazek

Jutro na pewno powiększę moją kolekcję ;:138
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki -nowa miłość Ani :)

Post »

Tak na to nie ma lekarstwa.
storczyki cudne czekamy na następne zakupy. Zaczyna się to od 3 a kończy na kilkonastu cheche :lol:
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I mam pytanie...
Mam problem ze storczykiem nr 2 Gdy kupowałam storczyki, to jeszcze nie wiedziałam na co zwracać uwagę przy kupnie, co w ogóle te kwiaty lubią :? No i zakupiłam nr 2. z oglonioną doniczką ;:223 Już wyczytałam na tym forum, że takiego delikwenta należy przesadzić... i tu moje pytanie: Teraz, gdy tak pięknie kwitnie? Czy może wstrzymać się do zakończenia kwitnienia, by nacieszyć się jeszcze kwiatkami? Czy może postać w takiej doniczce jeszcze troszkę? Czy nie ryzykować życia storczyka i nie przedkładać go, nad chęć cieszenia się kwiatami, które mogą spaść po zabiegu przesadzania?
Oto doniczka i wstrętne glonisko:

Obrazek

Poradźcie proszę, co robić??? Co robić?!?
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Witaj Aniu :wit

Twój storczyk ma piękne, zdrowe korzenie; na moje oko nie wymaga przesadzania :P
Ciesz się kwiatami, do doniczki zaglądniesz gdy przekwitnie.

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj wśród storczykomaniaków . :wit
Na wyleczenie z tej choroby to bym nie liczyła a nawet przeciwnie ta choroba najczęściej się pogłębia. :;230
Pięknie zaczynasz swoją kolekcję ;:63 Moim faworytem jest białasek :D Bardzo lubię storczyki z białymi dużymi kwiatami :tan
Od doświadczonych ludzi z forum dowiedziałam się,że storczyków się nie przesadza a glonu można się pozbyć wstawiając storczyka w osłonkę.Brak światła spowoduje,że glony przestaną się rozwijać.Ja tak zrobiłam i ten sposób się sprawdził. :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję dziewczyny, uspokoiłyście mnie i to bardzo. Tak, korzenie wyglądają na zdrowe, tylko ten glon jest na doniczce niepotrzebny. Zrobię tak jak radzisz Edyto, wsadzę do ciemnej osłonki. Zobaczymy :D Mam tylko nadzieję, że nie zaszkodzi to z kolei korzonkom. W sumie, skoro to wiesz o doświadczonych Storczykarzy i sama tak zrobiłaś, to nie powinno zaszkodzić ;) DZIĘKUJĘ!!!

I pytanko:
Jak często zraszać storczyki w takie upały jak teraz? Codziennie? A podlewać raz na 10 dni???

Odliczam: pozostały mi 4 godziny do kolejnego zakupu tych cudności!!! :tan ;:87

korekta- usuniecie nadmiaru ikonek.Niewskazane w postach sekcji merytorycznej.Regulamn Forum par.2.1.g
moderator JOVANKA
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Ja swoich nie zraszam podlewam co 8 dni i rosną łanie a o zraszaniu niech wypowie się kto stosuje zraszanie 8-)
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Piotrze. No właśnie ja tu na forum wyczytałam o zraszaniu, tylko nie wiem jak często. Ponoć storczyki lubią wilgotne powietrze...
Kermit40
ZBANOWANY
Od: 19 wrz 2009, o 22:01

Post »

-ewelina- pisze:Witaj Aniu :wit

Twój storczyk ma piękne, zdrowe korzenie; na moje oko nie wymaga przesadzania :P
Ciesz się kwiatami, do doniczki zaglądniesz gdy przekwitnie.

Pozdrawiam,
Ewelina
Jestem też tego zdania. Nie widać aby coś złego się z nim działo. Glony na doniczce to nic niepokojącego, zmienisz ją wówczas gdy storczyk już przekwitnie jednocześnie na jeden numer większą (choć zazwyczaj wystarcza ta sama doniczka po oczyszczeniu korzeni z tych chorych i nadgnitych ) gdyż widać że ma niemal pełną już tą doniczkę korzonków. Resztę pisałem już Tobie na swoim wątku.
Na temat Phalków poczytaj też tu => http://orchidarium.pl/rodzaje/index.html ( z boku jest indeks gatunkowy z fotkami, odszukaj Phalaenopsis i kliknij w niego, otworzy się strona ze wszystkimi informacjami na temat phalków.) Bardziej wiarygodnego źródła nie ma.

Ps.
Ja też bym się im nie oparł, są śliczne.
;:138 ;:138 dla Pana M. - dobry gust

Edytko74 storczyka przesadza się gdy zajdzie taka konieczność czyli gdy musimy im zajrzeć w korzonki - czyli gdy dzieje się coś niepokojącego z rośliną, zmienić podłoże na grubsze bo to w którym jest obecnie jest w stanie rozkładu i źle / zbyt wolno przesycha co powoduje podgniwanie korzonków , bądź doniczkę na większą gdy zaczną korzenie przerastać obecną.

Piotrze widać u ciebie jest dostatecznie wilgotne powietrze. Ja swoje muszę zraszać i zraszam tak jak teraz w upały nawet 2x dziennie taką leciutką mgiełką ( można ustawić ją w większości opryskiwaczy - ja mam np. Marolexa) Ja mam tak gorąco i sucho że nawet kaktusy tego nie wytrzymują :;230
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękny początek kolekcji, naprawdę ładne Phalaenopsis :).
Storczyki te są proste w uprawie, trzeba je podlewac jak przeschnie podłoże, mniej więcej co 10 dni, jak korzenie są srebrzystoszare. Przesadzanie tylko jeśli to naprawdę konieczne, niezbyt to lubią. Glony w doniczce raczej nie przeszkadzają, u mnie kilka też ma glony i raczej im to nie przeszkadza, jeśli kiedy bedzie przesadzany, to wtedy przy okazji można wyczyścić mu doniczkę. Podloże musi być z kory, bo Phal. lubią podłoża przewiewne i przepuszczalne, lubią dostep powietrza i światła (dlatego są w przezroczystych doniczkach). Co kilka podlewan można użyć nawozu DO STORCZYKÓW w mniejszej dawce niż podane jest na opakowaniu. Najlepsze stanowisko to okno, choć jak jest dużo słońca, łatwo o poparzenia liści, więc latem dobrze jest je cieniować.
Kermit40
ZBANOWANY

Post »

Owszem Storczykowa lecz cieniuje się je na ogół jeśli stoją na południowym oknie. Jeśli masz akwarium bądź miałaś to wiesz co potrafią glony i jak nieraz ciężko jest je usunąć, a często nawet trzeba skrobać specjalnym skrobakiem tak aby nie porysować szyby. Zaś stare obumarłe glony przeradzają się często w czarną maź która potrafi pleśnieć (o ile tych glonów jest dużo) a to raczej nie byłoby z pożytkiem dla roślinki. Są kolorowe osłonki lekko przezroczyste obecnie na rynku i takie światło jest wystarczające dla korzeni. przecież one w naturze żyją w cieniu drzew gdzie światło jest rozproszone / jest widno lecz słońce na nie nie pada. Moje stoją na zachodnim oknie niczym nie cieniowane i jest im tam dobrze. Zajrzyj do mnie i sama zobacz. I nie mówię tu o tej bidulce którą dostałem i pokazałem ostatnio, choć i ona dobrze rokuje i jeszcze pokaże nam wszystkim swoją przepiękną buźkę.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kermicie :wit Nie chciałam ci dalej wątku zaśmiecać dlatego utworzyłam własny :wink:
Dziękuję za linka, na pewno będę z niego korzystać.

Dziękuję Wam moi drodzy za odwiedzinki i za porady ;:180 Zapraszam regularnie :wink:
Storczykowa słyszałam, że ty na tym wątku to jak Guru jesteś :D ...tym mi milej...

A teraz fotki moich dzisiejszych kolejnych dwóch zdobyczy.

Czyli to już:

Nr 4.
Piękny cytrynowy kolor...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nr 5.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyli storczykoza, po dokładnie siedmiu dniach, w stadium zaawansowanym ;P

U mnie nie mogą stać na oknie w salonie, bo to okno od południowej strony, dlatego ulokowałam je w głębi tegoż pokoju :)
Kermit40
ZBANOWANY

Post »

No i wpadłaś Aniu na dobre, :tan :tan ale to miły choć nieco kosztowny wirus. Niestety jest on nieuleczalny.
Piękne, a piegusek jest podobny do mojego z pierwszej strony co tak się spodobał Tobie. :tan :tan
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem Kermicie! ;) Dlatego właśnie go upolowałam ;)
Na dodatek ma on tyle pączków, że aż drżę na samą myśl, co to będzie jak już wszystkie się rozwiną ;:114
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Kermit40 pisze:Owszem Storczykowa lecz cieniuje się je na ogół jeśli stoją na południowym oknie. Jeśli masz akwarium bądź miałaś to wiesz co potrafią glony i jak nieraz ciężko jest je usunąć, a często nawet trzeba skrobać specjalnym skrobakiem tak aby nie porysować szyby. Zaś stare obumarłe glony przeradzają się często w czarną maź która potrafi pleśnieć (o ile tych glonów jest dużo) a to raczej nie byłoby z pożytkiem dla roślinki. Są kolorowe osłonki lekko przezroczyste obecnie na rynku i takie światło jest wystarczające dla korzeni. przecież one w naturze żyją w cieniu drzew gdzie światło jest rozproszone / jest widno lecz słońce na nie nie pada. Moje stoją na zachodnim oknie niczym nie cieniowane i jest im tam dobrze. Zajrzyj do mnie i sama zobacz. I nie mówię tu o tej bidulce którą dostałem i pokazałem ostatnio, choć i ona dobrze rokuje i jeszcze pokaże nam wszystkim swoją przepiękną buźkę.
Nie tylko na południowym, mi na wschodnim i zachodnim też bardzo parzy, więc na każdym oknie muszę cieniować. Może u was jest inaczej, ale u mnie jest mnóstwo słońca i już niejednego mi poparzyło, nawet w tym roku kilka (i to na wschodnim oknie). Co do glonów, miałam kiedyś w wazonach, ale w doniczkach też mam, w niektorzych już parę lat, ale wolę nie stresować roślin, jeśli nie ma takiej potrzeby. jak już przesadzam, staram się do nowego podłoza dodać trochę tego starego. Co do osłonek, przezroczyste są, ale to też jest kłopot przy podlewaniu, jeśli trzeba wylać woda z osłonek i jak się ma dużo storczyków, kupienie osłonek to spory wydatek. Dlatego stosuję podstawki, wolę sobie kupić jakiegoś storczyka niż tracić kasę na zbędne ozdobniki. Storczyki są tak piękne same w sobie, że nie trzeba im dodatkowych ozdób.

A nowe nabytki piękne :). Z żołtego pewnie będziesz zadowolona, ta odmiana jest bardzo chętna do kwitnienia. Mój kwitnie ze 3 razy w roku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”