Kolorowy Ogród Geni cz. 4
-
- 1000p
- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolorowy Ogród Geni cz. 4
Witaj Geniu...zwiedzam Twój ogródek dość często po cichaczu...ale mam problem z liliowcami a wiem ze Ty je lubisz i może spotkałaś się z takim problemem jaki ja mam...otóż pąki przy moich liliowcach są jakieś dziwne,nabrzmiałe takie w środku zrogowaciałe a z czasem gniją i nie kwitną...szkoda mi ich,mam kilka kęp i u wszystkich jest to samo... tylko taki zwykły o małych kwiatach jest normalny...
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Krzysztof dzięki
Mario ja mam też ten problem z niektórymi liliowcami , jest taki wątek o liliowcach , proszę zapytaj tam , bo tak na prawdę ja też muszę spytać bo nie wiem .
Genia
Mario ja mam też ten problem z niektórymi liliowcami , jest taki wątek o liliowcach , proszę zapytaj tam , bo tak na prawdę ja też muszę spytać bo nie wiem .
Genia

-
- 50p
- Od: 13 lis 2009, o 21:34
maryla73ab pisze:Witaj Geniu...zwiedzam Twój ogródek dość często po cichaczu...ale mam problem z liliowcami a wiem ze Ty je lubisz i może spotkałaś się z takim problemem jaki ja mam...otóż pąki przy moich liliowcach są jakieś dziwne,nabrzmiałe takie w środku zrogowaciałe a z czasem gniją i nie kwitną...szkoda mi ich,mam kilka kęp i u wszystkich jest to samo... tylko taki zwykły o małych kwiatach jest normalny...
To jest najprawdopodobniej opuchlizna pąków wywołana przez muchówki. Liliowce pryska się na wiosnę zanim jeszcze pąki się pokażą środkiem owadobójczym, potem oprysk się powtarza. W porze, gdy pąki są już wykształcone, trochę późno pryskać, bo wtedy są już one zniszczone.
Coraz więcej się tego robactwa pleni na wszystkich kwiatach.
Marysia
- e-genia
Marysiu
dzięki, może wiesz co dolega liściom liliowców jak żółkną najpierw od nerwu liścia i jak z tym walczyć .W tym roku bardzo moje liście żółkną w ten sposób szczególnie te nowe odmiany
Genia

Genia

-
- 1000p
- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
To prawdopodobnie rdza, a właściwie rdzawa plamistość liści i łodyg liliowca. Ostatnio to choróbsko atakuje coraz częściej
A zwalczamy to to na przykład brawo, kaptanem czy amistarem itd.

A zwalczamy to to na przykład brawo, kaptanem czy amistarem itd.
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Dziękuje bardzo...jednak dobrze trafiłam z pytaniem i jak szybko odpowiedz...czyli teraz już za późno na opryski...ten rok to w ogóle nie jest łaskawy dla roślin... 

Geniu, moja niewiedza nie zna granic. Nie wiedziałam, że są irysy holenderskie
Bardzo ładne te irysy.
pozdrawiam

pozdrawiam

Geniu piękną kolekcję irysów masz, wszystkie są niezwykłe i ciekawe, bardzo mi się podobają a szczególnie ten przedostatni kremowy, gdybyś nie napisała, że to irys to miałabym problem z rozpoznaniem co to jest.
- e-genia
Marylo Masz rację przyda się na drugi rok.
Reniu holenderskie to te cebulowe
Irenko ten na przedostatnim zdjęciu to kwiat +pąki i tak fajnie wyszedł a kwiaty ma takie

Reniu holenderskie to te cebulowe
Irenko ten na przedostatnim zdjęciu to kwiat +pąki i tak fajnie wyszedł a kwiaty ma takie

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Geniu, widzę jak pięknie Ci jeszcze kwitną niektóre irysy
Ten ostatni (dorodniejszy od syberyjskich) to prawdopodobnie iris spuria. Pewności nie mam ale imponujący jest i długo kwitnie.
Podziwiam też u Ciebie pustynniki, które u mnie w tym roku mizerne. A u Ciebie na dodatek kilka odmian

Podziwiam też u Ciebie pustynniki, które u mnie w tym roku mizerne. A u Ciebie na dodatek kilka odmian

-
- 50p
e-genia pisze:Marysiudzięki, może wiesz co dolega liściom liliowców jak żółkną najpierw od nerwu liścia i jak z tym walczyć .W tym roku bardzo moje liście żółkną w ten sposób szczególnie te nowe odmiany
Genia
Nie zaobserwowałam takiej choroby u mnie, ale Krzysztof już odpowiedział, więc może ma rację.
Pąki zniszczone przez muchówkę trzeba oberwać i zniszczyć, a w przyszłym roku pomyśleć o zapobieganiu. Ja pryskałam w tym roku Danadimem, który znajoma mi poleciła. Myślę, że można też pryskać innymi środkami owadobójczymi np. Decisem.
Ten Twój ostatni irysek to irys wspaniały.
Marysia
-
- 50p
e-genia pisze:
A ten nie wiem jaki jest jest wyższy od syberyjskich bardziej dorodny
Genia
Ostatni zrobił się już nie ostatni, ale chodzi o tego.
Marysia
- e-genia
JackuJacekP pisze:Geniu, widzę jak pięknie Ci jeszcze kwitną niektóre irysyTen ostatni (dorodniejszy od syberyjskich) to prawdopodobnie iris spuria. Pewności nie mam ale imponujący jest i długo kwitnie.

U mnie tylko 3 pustynniki zakwitły a mam ich więcej mam nadzieję że w przyszłym roku będzie więcej , a kwiaty mają bardzo piękne

- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
To jest.marysia2009 pisze:e-genia pisze:
A ten nie wiem jaki jest jest wyższy od syberyjskich bardziej dorodny
Genia
Iris ochroleuca (Irys orientalny)