Z Elfowej krainy storczyków ;)))
- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))
Piękny cytrynek
i niech kwitnie Ci jak najdłużej 
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękny limonek
Zresztą który Phal nie jest piekny no nie? ;)
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Haim- wiem właśnie o tej wyżeszj wilgotnosci powietrza. Tyle, że na poczatku "zabawy" ze storczykami, miałam za małą wiedzę o ich pielęgnacji, żeby ze spagnum eksperymentować. Teraz wiem więcej, poza tym mam pojemnik, gdzie można łatwiej dłużej utrzymać wilgotne spagnum, bez codziennego zraszania czy namaczania doniczki
Mlodszemu MM chyba się spodobało nowe lokum, bo wypuścił <od soboty minęlo tylko 4dni> nowego korzonka
A Limonek...hmm...chyba się obudziło na drugim pędziku kolejne oczko..
Edyta- dziękuję w jego imieniu. Pewnie za 2,3 dni, jak kwiat się rozwinie w pełni, zacznie wydzielać delikatny zapach ;)
Zabka_Monis- poluję jeszcze na drugiego limonka całego limonkowego, łącznie z warżką ;) Może kiedyś się uda...
A dziś, byłam dużo wcześniej, niż zwykle w firemce. Zobaczcie, jak ok.8 rano są "podgrzewane" przez słoneczko, moje wakacjujące się orchidee. Fotka na tle naparstnic i wiciokrzewu, wśród których stoją:

Edyta- dziękuję w jego imieniu. Pewnie za 2,3 dni, jak kwiat się rozwinie w pełni, zacznie wydzielać delikatny zapach ;)
Zabka_Monis- poluję jeszcze na drugiego limonka całego limonkowego, łącznie z warżką ;) Może kiedyś się uda...
A dziś, byłam dużo wcześniej, niż zwykle w firemce. Zobaczcie, jak ok.8 rano są "podgrzewane" przez słoneczko, moje wakacjujące się orchidee. Fotka na tle naparstnic i wiciokrzewu, wśród których stoją:

-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Tylko żeby się one za bardzo nie opaliły ;) Bo murzynki się zrobię , a tego byśmy nie chcieli ;)
- sylwiat26
- 50p

- Od: 5 sty 2010, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczny ten limonek
.Ja mam takiego na którego Ty" polujesz" całego limonkowego.Storczyki na działce super wyglądają.
Pozdrawiam Sylwia;)
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Pięknie się hartują na ogródku i korzystają w pełni ze świeżego powietrza i naturalnego światła. Tylko patrzeć jak za kilka miesięcy rozkwitną.

- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Pełno takich limonków było ostatnio w LM, miały dużo kwiatów średniej wielkości i były bardzo ładne. Gdyby nie brak miejsca, pewnie bym któregoś kupiła. Nie pamiętam dokładnie, jaką miały warżkę. Ja mam w kolekcji 2 limonki o warżkach lekko pomarańczowawych.poluję jeszcze na drugiego limonka całego limonkowego, łącznie z warżką Może kiedyś się uda...
Justynko, poranne słoneczko i nieco wilgoci wokół siebie to to, co storczyki lubią bardzo
Takie warunki im zapewniłaś, co widać na zdjęciu
Co do Mini Marka, myślę, że wykonałaś dobry ruch z tym sphagnum. Liście pokazują, że miały za mało wody.
Jednak w przyszłości, jak storczyk porządnie dojdzie do siebie, dałabym go z powrotem do kory.
Pokaż nam proszę za jakiś czas, czy liście zrobiły się jędrne.
Chętnie powąchałabym Twojego "Limonka"
Takie warunki im zapewniłaś, co widać na zdjęciu
Co do Mini Marka, myślę, że wykonałaś dobry ruch z tym sphagnum. Liście pokazują, że miały za mało wody.
Jednak w przyszłości, jak storczyk porządnie dojdzie do siebie, dałabym go z powrotem do kory.
Pokaż nam proszę za jakiś czas, czy liście zrobiły się jędrne.
Chętnie powąchałabym Twojego "Limonka"
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
No, no, Justynko, ale super wakacje urządziłaś swoim storczykom
Co do wilgotności powietrza, to moje storczyki mają tylko podstawki z keramzytem, akwarium zlikwidowałam, bo zrobiło sie za ciasno.
Stwierdziłam, że botaniki muszą przywyknąć do nowych warunków, bo lepszych na pewno im nie zapewnię,
nie mam niestety jak
Ale póki co im służy ;)
Co do wilgotności powietrza, to moje storczyki mają tylko podstawki z keramzytem, akwarium zlikwidowałam, bo zrobiło sie za ciasno.
Stwierdziłam, że botaniki muszą przywyknąć do nowych warunków, bo lepszych na pewno im nie zapewnię,
nie mam niestety jak
Ale póki co im służy ;)
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Justynko,ta Twoja firemka to chyba już storczykarnia,a jeżeli nie to prędzej czy później nią będzie
.
Milutko pracować w takim otoczeniu ;:83
Milutko pracować w takim otoczeniu ;:83
- justus27

Zabka_Monisia- one w półcieniu stoją. Taki widok tylko o poranku mam. Potem słonrczko przechodzi na drugą stronę budynku. Bo to wschodnia strona jest... ;)
Sylwiat- A Widzisz, jedni mają to, na co Inni polują
Joane- zakwitną? Hmm..marząa mi się katlejkowate kwiaty..
Dusiu- hmm...w krakowskim LM na Bonarce już nie kupię storczyka. Są tam ususzone na "pył". Nawet nie wiem, jak można do takiego stanu doprowadzić falki, ale to pewnie wina obsługi...
Art- mam nadzieję, że MM odżyje w pojemniku. Skoro już puścił nowy korzonek, to chyba dobrze świadczy o warunkach i wilgotności. Ale żeby liście "naciągnęły" wody, to troszku musi potrwać. Hmm...ja jeszcze w firemce, mam parę pojemników i może jeszcze jeden dowiozę, bo on bardzo dobrze się sprawdza jako szpital
Haim-u mnie, mimo podstawek <dlugich na 80cm i 60cm- w sumie 6szt> z keramzytem nie mam nic innego. A pojemnik jest tylko przejściowym lokum do ratowania bidulek ;)
Henryku- prawie Zgadłeś...tylko firemka jest związana ze zwierzakami. Ale może kiedyś kwiaciarnię też założę, kto wie
Ale super sie pracuje, gdy za oknem pełno kwiatów i zapachów, ptaków, jelenii....czyli przyroda i praca "żyją" w harmonii
Dziękuję za odwiedzinki i przesyłam
...Mimo 10 stopni na zewnątrz 
Sylwiat- A Widzisz, jedni mają to, na co Inni polują
Joane- zakwitną? Hmm..marząa mi się katlejkowate kwiaty..
Dusiu- hmm...w krakowskim LM na Bonarce już nie kupię storczyka. Są tam ususzone na "pył". Nawet nie wiem, jak można do takiego stanu doprowadzić falki, ale to pewnie wina obsługi...
Art- mam nadzieję, że MM odżyje w pojemniku. Skoro już puścił nowy korzonek, to chyba dobrze świadczy o warunkach i wilgotności. Ale żeby liście "naciągnęły" wody, to troszku musi potrwać. Hmm...ja jeszcze w firemce, mam parę pojemników i może jeszcze jeden dowiozę, bo on bardzo dobrze się sprawdza jako szpital
Haim-u mnie, mimo podstawek <dlugich na 80cm i 60cm- w sumie 6szt> z keramzytem nie mam nic innego. A pojemnik jest tylko przejściowym lokum do ratowania bidulek ;)
Henryku- prawie Zgadłeś...tylko firemka jest związana ze zwierzakami. Ale może kiedyś kwiaciarnię też założę, kto wie
Dziękuję za odwiedzinki i przesyłam
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
W każdym LM pewnie jest inaczej. Ale jak są z nowej dostawy, to pewnie nie zdążą ich przesuszyć. Te żółte co widziałam były ładne, zdrowiutkie. Oprócz Phal. byly też Dendrobia (nobile i phalaenopsis), jakieś Cambrie, Miltonie...Dusiu- hmm...w krakowskim LM na Bonarce już nie kupię storczyka. Są tam ususzone na "pył". Nawet nie wiem, jak można do takiego stanu doprowadzić falki, ale to pewnie wina obsługi...
- justus27

Dusiu- każdy LM inny. Ja raz byłam po dostawie jeden dzień i były falki kiepskiej jakości. Wg mnie, w Krakowie, centra handlowe, w których są najladniejsze storczyki to wg kolejności: Castorama <obie, mam stamtąd ok.10 hybryd>, Obi na drugim miejscu, potem Praktiker <byłam tylko raz, ale mieli śliczne falki i cena niewygórowana>. LM-Bonarka- stanowczo najgorszej jakości falki. LM - Zabierzów - już były ładniejsze i przecenione calkiem, całkiem ;)
A dziś miałam chwilę czasu i w ramach odpoczynku postanowiłam przyglądnąć się storczykom na działce. Mam 12szt. orchidei na wakacjach
Zatem, po kolei:
W jednej paczce stojąod lewej: katlejka marketowa, keiiki den.kingianum, katlejka od AniL.
. Moja katlejka ładnie rośnie i keiki ma coraz dłuższegoa korzonka:

U dendr. kingianum, niestety jeden z keiki ugniło. Drugie stoi w miejscu:

Katlejka od AniL straciła korzonki, ale rosną jej 3 małe psb i puszcza młody korzonek. Przymocowałam ją do palików bambusowych. Myślę, że będzie żyć:

A dziś miałam chwilę czasu i w ramach odpoczynku postanowiłam przyglądnąć się storczykom na działce. Mam 12szt. orchidei na wakacjach
Zatem, po kolei:
W jednej paczce stojąod lewej: katlejka marketowa, keiiki den.kingianum, katlejka od AniL.

U dendr. kingianum, niestety jeden z keiki ugniło. Drugie stoi w miejscu:

Katlejka od AniL straciła korzonki, ale rosną jej 3 małe psb i puszcza młody korzonek. Przymocowałam ją do palików bambusowych. Myślę, że będzie żyć:

- justus27

Druga paczka, rosną obok siebie, od lewej: Cambris od Gogi, kremowe oncidium i 2xkeiki dend.nobile. Cambrii od Gosii ładnie ruszył młody przyrost:

Moje oncidium nadal szaleje, jeśli chodzi o nowe przyrosty. I Kto by pomyślał, że z tej roślinki uzyskałam już 4 młode szczepki. Nadal doniczka całkiem zarosła ;)

Oraz moje 2 keiki dendr. nobile. Od AniL - keiki wypuścił drugi przyrost

Drugie dendr.n. wypuściło keiki:

Moje oncidium nadal szaleje, jeśli chodzi o nowe przyrosty. I Kto by pomyślał, że z tej roślinki uzyskałam już 4 młode szczepki. Nadal doniczka całkiem zarosła ;)

Oraz moje 2 keiki dendr. nobile. Od AniL - keiki wypuścił drugi przyrost

Drugie dendr.n. wypuściło keiki:

-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Pięknie się wzieły Twoje Cattlaye. Szczególine im się przyglądam, bo sama uczę się ich uprawy.
Szkoda tego kawałka Dendrobium ale myślę, że to co zostało tosię weźmnie.

Szkoda tego kawałka Dendrobium ale myślę, że to co zostało tosię weźmnie.