Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
adasko79
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: pieczarki uprawa

Post »

ups chyba sie troszkę rozpędziłem pewnie masz tylko grzybnie, oj to ci wsparcia nie udzilelę jak już wymieszasz z podłożem to tak. z tego co sie dowiadywałem to lepiej kupic gotowe podłoże z już wsiana grzybnia. powodzenia
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Re: pieczarki uprawa

Post »

sam podłoża nie zrobisz , przynajmniej nie takie jak powinno być. Takie prawdziwe to z przefermentowanego obornika końskiego się robi , i cykl przygotowania około 3 tygodni. Sztuczne jak to mówią co poniektórzy to ze słomy czegoś tam jeszcze kurzeńca chyba i mocznika.
szkoda twojego czasu na takie rzeczy bo i tak tego prawidłowo nie zrobisz, poszukaj na necie , na pewno coś ludzie piszą na ten temat.
Najlepiej kupować gotowe podłoże z wsianą grzybnią i po przerośnięciu tylko przykryć odpowiednio przygotowanym torfem , który tez najlepiej kupić już gotowy.
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
adasko79
50p
50p

Re: Pieczarki jak uprawiać

Post »

weteran powiedz mi czy jak za szybko nałożyłem okrywę to może mi coś z tego wyjść ? bo ja już od 6 dni na okrywie jadę ale tak patrze na te kostki z boku o one teraz dopiero są naprawdę ładne białe i z boku zaczyna mi się pojawiać mała pieczarka ale to mała taka na 3 mm dzięki
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

to może grzybnia wychodzić , albo się porostu rozrastać , może jakaś fotka ?? :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
adasko79
50p
50p

Post »

spoko fotke zrobie ale tam jeszcze mało co się zobaczy tylko sie martwię czy jak za szybko okrywe dałem to źle
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jeśli za szybko położy okrywę to będzie nie równo przerastać i trudniej określić , kiedy wykonać szok termiczny ,aby pieczarki zaczęły zawiązywać owocniki.Dobrze na okrywę położyć papier lub gazetę ,aby nie przesuszyć okrywy i podłoża,gazeta powinna być wilgotna.
adasko79
50p
50p

Post »

ja te kostki miałem równo przerosniete (były białe) tylko, że teraz to z boku one są dopiero ładne białe (nie takie jak przy okrywaniu). gazety to pewnie lekko opryskiwaczem aby tylko tylko wilgotne były ? ten szok termiczny to jak bedzie prawie przerastac przy wierzchu tak? i co jakies dwa wentylatory i pare dni nawiew na okrywę ? a temperatura obojetnie jaka przy przerastaniu ?wielkie Dzięki
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

małe sprostowanie,gazety stosuje przy przerastaniu podłoża,jeśli jest już okrywa (torf),to tylko można lekko zraszać ,a żeby pieczarki zawiązały to musi być niższa temperatura (12 DO 16 STOPNI),dobrze jest też mieć wentylator który miesza powietrze i wyrównuje temperaturę
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

oj to prawie pełna profeska :) , ale ekopom powinien być szok termiczny , wtedy idzie ładny równy pierwszy rzut.
w warunkach domowych trudno to zrobić. Ja swoim pieczarkom do jajecznicy szoku nie robię , bo i nie mam jak , mieszacza tez nie wstawiam, bo wartość wyhodowanych pieczarek nie pokryłaby zużytego prądu :)
To białe z boku to najprawdopodobniej taki ładny kożuszek z grzybni , owszem mogą Ci z tego grzyby wyrastać, ale nie masz się co martwić , jeśli za wcześnie okrywę nałożyłeś , to porostu będziesz dłużej na zbiory czekał , ale to są różnice które w uprawie amatorskiej się nie odczuwa
Aniunia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich serdecznie.
Rowniez bawie sie w uprawe pieczarek(po raz pierwszy) i juz sama nie wiem....podpowiedzcie mi kiedy to okrywa sie grzybnie gazeta? Zanim pojawi sie plesn czy dopiero jak sie da okrywe?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

poczytaj parę postów wcześniej , jeśli rozetniesz folie , to nakryj gazetami , jeśli nie rozcinasz foli to nie trzeba nakrywać, no oczywiście bierzemy pod uwagę , że kupujesz kostki z wsiana grzybnią :)
Aniunia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Weteran, Dzięki za odpowiedz. No wlasnie nie kupilam kostki z grzybnia tylko podloze zrobilismy sami. Jest oczywiscie umieszczone na foli. Nurtuje mnie jednak kwestia tej gazety....czy i kiedy ja nakrywac... póki co dopiero 3 dni temu posialam na podlozu zaszczepione grzybnia zboze wiec do pokazania sie plesni jeszcze sporo czasu.... nie wiem czy zostawic to tak jak jest czy nakryc gazeta lub czymkolwiek zanim nakryje warstwa torfu...............
adasko79
50p
50p

Post »

dawaj gazety i lekko je od czasu do czasu opryskiwaczem popsikaj (będzie bardziej wilgotnie), ja tak u siebie robiłem i nic sie złego nie działo tylko aby nie za dużo tej wody bo bedzie gnić pozdrawiam i powodzenia
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Napisz proszę jak robiłaś podłoże , ktoś tutaj pytał jak to zrobić
adasko79
50p
50p

Post »

jednak okrywa poszła za szybko bo widać, że równo nie przerasta na paru kostkach ok centymetra od powierzchni a na niektórych z 3 centy jak nie wiecej

-- 28 cze 2010, o 22:08 --

jednak okrywa poszła za szybko bo widać, że równo nie przerasta na paru kostkach ok centymetra od powierzchni a na niektórych z 3 centy jak nie wiecej
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”