Sukulenty i kaktusy fiolimeny
- katrina26
- 1000p

- Od: 14 sie 2008, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: sukulenty i kaktusy fiolimeny
Fiolimeno piękne nabytki nowe masz
Zgadzam się z Arturem, to echinopsis
Widziałam go na hiszpańskojęzycznym forum już sporego pięknie kwitnącego. Pisali tam że on nawet przez okres spoczynku i zimę nie zmienia barwy. Jest cudny, dobrze że blisko nie mieszkasz bo bym Ci porwała ;) Tak bardzo lubię i podobają mi się Echinospsis a nie mam żadnego 
Kasiu mnie w pierwszym momencie bardziej zainteresował ten włochaty na pierwszym zdjęciu i właśnie dzięki temu zainteresowaniu trafiły do mnie wszystkie
. Wydaje mi się, że ten echino ma maleńki pączek
(pewności nie mam, potem wrzucę zdjęcie).
A teraz mam problem..
. Zawsze z rana przeglądam swoje maleństwa i dziś odkryłam, że na opuncji albata pojawiły się małe białe STWORY
. Nie zauważyłam ich wcześniej a przeglądając jej zdjęcia w komputerze widzę, że trwa to już kawałek czasu
. Szybciutko ją odosobniłam od pozostałych i dokładniutko zrobiłam rewizję wszystkich po kolei. Kilka ma jeszcze jakieś tycie tycie zielone robactwo a ja jestem w rozpaczy
. Te białe są tylko na tej jednej opuncji. Pierwszy raz mi się trafia inwazja na moje maleństwa, więc nie znam nawet nazwy tego robactwa. Trzeba będzie postudiować i coś na nie znaleść 
A teraz mam problem..
- katrina26
- 1000p

Może to wełnowiec? Paskudztwa, one lubią kaktusy i sukulentyFiolimena pisze:Kasiu mnie w pierwszym momencie bardziej zainteresował ten włochaty na pierwszym zdjęciu i właśnie dzięki temu zainteresowaniu trafiły do mnie wszystkie. Wydaje mi się, że ten echino ma maleńki pączek
(pewności nie mam, potem wrzucę zdjęcie).
A teraz mam problem... Zawsze z rana przeglądam swoje maleństwa i dziś odkryłam, że na opuncji albata pojawiły się małe białe STWORY
. Nie zauważyłam ich wcześniej a przeglądając jej zdjęcia w komputerze widzę, że trwa to już kawałek czasu
. Szybciutko ją odosobniłam od pozostałych i dokładniutko zrobiłam rewizję wszystkich po kolei. Kilka ma jeszcze jakieś tycie tycie zielone robactwo a ja jestem w rozpaczy
![]()
. Te białe są tylko na tej jednej opuncji. Pierwszy raz mi się trafia inwazja na moje maleństwa, więc nie znam nawet nazwy tego robactwa. Trzeba będzie postudiować i coś na nie znaleść
Fiolimeno, piękne nowe nabytki
Ten z pierwszego zdjęcia z rozwianą grzywą to chyba Notocactus leninghausi, mój jak był mniejszy miał podobną grzywę (no może troszkę krótszą
) w kształcie też był troszkę inny, ale to chyba będzie to
Powodzenia w walce z tym obrzydlistwem
wytłucz wszystko, nie daj się
Ten z pierwszego zdjęcia z rozwianą grzywą to chyba Notocactus leninghausi, mój jak był mniejszy miał podobną grzywę (no może troszkę krótszą
Powodzenia w walce z tym obrzydlistwem
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To typowy E.subdenudata. Te roślinki tak ciemnieją na silnym słońcu. Moje też tak wyglądają:Fiolimena pisze:

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Kasiu to na pewno wełnowiec
. Miałam w jednej donicy trzy kaktusy ale tylko na jednym siedzą. Na dwóch pozostałych (mammilarie) nawet z lupą nic nie dostrzegłam. Zrobiłam im przezornie porządną kąpiel w samej wodzie i wsadziłam do nowych doniczek z nową ziemią już osobno. Opuncją zajmę się jutro, bo dziś mi już czasu zabrakło (czasem trzeba iść do pracy
). Twoją wiadomość przeczytałam już po tym jak wykąpałam kaktusy więc mam nadzieję, że sama woda wystarczy. Opuncję potraktuję czymś mocniejszym - dziękuję za poradę.
Beata dziękuję za podanie nazwy. Sprawdziłam i faktycznie jest to Notocactus leninghausii. Znalazłam jeszcze dwie jego nazwy: Eriocactus leninghausii i Parodia leninghausi
. On jeden i trzy jego nazwy
.
Ja się nie dam tym STWOROM, mam nadzieję tylko, że maleństwom nie zaszkodzą
.
Tomek witam Cię
. To by się zgadzało jeśli chodzi o ciemnienie (a raczej zaczerwienienie w tym przypadku
). Wcześniej stały w pełnym słońcu i niewiele dostawały wody - tyle co napadało podejrzewam (a tutaj pada z reguły późną jesienią i zimową porą, kiedy to były przenoszone do domu). Wszystkie cztery miały zasuszone korzenie
a za donicę robił płaski talerz ozdobny. Wyobraź sobie jakie to były warunki.
Beata dziękuję za podanie nazwy. Sprawdziłam i faktycznie jest to Notocactus leninghausii. Znalazłam jeszcze dwie jego nazwy: Eriocactus leninghausii i Parodia leninghausi
Ja się nie dam tym STWOROM, mam nadzieję tylko, że maleństwom nie zaszkodzą
Tomek witam Cię
Moje
przyniósł mi prezent. Niestety po drodze prezent miał stłuczkę
. Nie jestem pewna co z nim zrobić
. Zostawić żeby zaschły rany i posadzić, czy też ściąć, zasuszyć i posadzić. Mam nadzieję, że jest szansa by uratować ten odrost (choć jest sporo pokiereszowany). Szkoda by było kaktusa - ma 45 cm długości.

- katrina26
- 1000p

Ja bym rany przysypała cynamonem i poczekała aż się zasklepią. Możesz wsadzić do suchego substratu
Fajny prezent 
Kasiu dziękuję - na Ciebie zawsze można liczyć
. Nie mam niestety cynamonu w domu
.
Fajny, tylko uszkodzony

Fajny, tylko uszkodzony
Moje maleństwa - ciąg dalszy
Rodzinka Aloe - rosną jak na drożdżach
. Obdzieliłam już i sąsiadki i znajomych

I rodzinka Crassula

Tę nazywam kapustką. Pojęcia nie mam co to

Frithia w końcu mi zakwitła

Rodzinka Aloe - rosną jak na drożdżach

I rodzinka Crassula

Tę nazywam kapustką. Pojęcia nie mam co to

Frithia w końcu mi zakwitła

- katrina26
- 1000p

Może masz ukorzeniacz? Albo coś przeciwgrzybowego? Tym posyp. A jak nie to do sklepu po cynamon ;) Aloesy pięknie rosną
Grubosze ładnie wybarwione. Frithia cudnie zakwitła
Moja śpi nadal 
Kasia ukorzeniacz mam
. Posmarować ??
Mam nadzieję, że się w końcu zbudzi (Twoja Frithia) i obdarzy Cię piękniutkim kwieciem
Mam nadzieję, że się w końcu zbudzi (Twoja Frithia) i obdarzy Cię piękniutkim kwieciem
-
ana777
- 200p

- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja się przyłączam do zachwalania dorodnych aloesików
.
Grubosze tez piękne!! Mam do nich słabość - Twoje pięknie rosną!! Widać, że dobre warunki i dobrze im u Ciebie!
Grubosze tez piękne!! Mam do nich słabość - Twoje pięknie rosną!! Widać, że dobre warunki i dobrze im u Ciebie!
Pozdrawiam, Ania.
- katrina26
- 1000p

Fiolimeno a on w proszku ten ukorzeniacz? jak tak to syp, jak nie to spokojnie czekaj na cynamon, nic mu nie będzie jak będzie miał sucho
Nawet bez tego powinien się ładnie zabliźnić 
Co do frithi to oby, bo mnie zaczyna drażnić
Co do frithi to oby, bo mnie zaczyna drażnić
Kasia ukorzeniacz w płynie. Czytałam gdzieś w sieci, że należałoby kaktusa zostawić do zasuszenia ranek nawet z tydzień albo i dłużej a następnie do ziemi, też suchej i nie podlewać.
W takim stanie, to ja kaktusa jeszcze nie miałam
. Może dlatego, że w większości mam suculenty 
W takim stanie, to ja kaktusa jeszcze nie miałam