Moniko - ja bym dużo dała za zachodni parapet ;) Specjalnie dla niego już znalazłam miejsce na północnym parapecie ;)
Rośliny Mandragory
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny Mandragory
Arleto - za późno...
właśnie go podlałam przegotowaną wodą 
Moniko - ja bym dużo dała za zachodni parapet ;) Specjalnie dla niego już znalazłam miejsce na północnym parapecie ;)
- chan-dzia

- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

[/quote]kolorek niespotykany
polnocny jest idealny ;) ale ustaw go tak aby na niego nie wiało bo nagła zmiana temperatury moze spowodować ze pozbędzie sie kwiatów;)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Milenko
Przejrzałam Twój wątek z wielkim zainteresowaniem, masz naprawdę sporą kolekcję i zadbaną
Piękne roślinki również na balkonie hodujesz
Ja kilka lat temu miałam Nasturcje i Niecierpki wysiane z nasionek i rosły pięknie dopóki nie przegrałam walki z mszycami
(chyba nasturcje bardzo lubią)
Fioleczki pięknie ci kwitną a te 2 skrętniki Samba i Tango powaliły mnie na kolana, cudne ubarwienie kwiatka
Czy one mają podobne wymagania jak fiołeczki? Jak je pielęgnujesz?
Ah, no a Liczi podbił moje serce, ugłaskaj go ode mnie, wytarmoś za uszkiem porządnie
Super facet z niego i taki fotogeniczny
Chyba lubisz go fotografować? Ja swoją sunkę uwielbiam uwieczniać i jakoś tak wyszło, że ma więcej fotek ode mnie 
Przejrzałam Twój wątek z wielkim zainteresowaniem, masz naprawdę sporą kolekcję i zadbaną
Piękne roślinki również na balkonie hodujesz
Fioleczki pięknie ci kwitną a te 2 skrętniki Samba i Tango powaliły mnie na kolana, cudne ubarwienie kwiatka
Czy one mają podobne wymagania jak fiołeczki? Jak je pielęgnujesz?
Ah, no a Liczi podbił moje serce, ugłaskaj go ode mnie, wytarmoś za uszkiem porządnie
- Mandragora

Aniu - spodobał mi się głównie właśnie z powodu koloru kwiatów - soczysty ciemny róż i też dlatego, że taki mały (a miejsca na parapetach coraz mniej, więc trzeba robić przemyślane zakupy
)
Moniko - dziękuję za rady
Właśnie słyszałam, że są bardzo czułe na przeciągi, będę starała się uważać, ale zobaczymy co z tego wyjdzie...
Beatko - skrętniki nie są trudne w uprawie, zapewniam im dość dużo wilgoci, podlewanie tylko do podstawki (tak jak fiołki). Powinno się odczekać kilkanaście minut i co nie wypiją, wylać. Ja aż tak dokładna nie jestem
Podobno nie lubią bezpośredniego słońca - nie testowałam, u mnie stoją w pokojach północnych - ostatnio nawet na półkach na przeciwległej od okna ścianie...
Liczi już pogłaskany
Tak, oboje z M. uwielbiamy go fotografować, zwłaszcza w ruchu. Ma zdecydowanie więcej zdjęć niż ja 
Moniko - dziękuję za rady
Beatko - skrętniki nie są trudne w uprawie, zapewniam im dość dużo wilgoci, podlewanie tylko do podstawki (tak jak fiołki). Powinno się odczekać kilkanaście minut i co nie wypiją, wylać. Ja aż tak dokładna nie jestem
Liczi już pogłaskany
-
welkam
- 1000p

- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Czy ktos tutaj zachorował na storczyki?
Czy to Twój pierwszy storczyk? Bardzo ładny kolor.
Milenko,tylko podlewaj storczyka tak ok co tydzień i nie lej wody na lodygę,bo może gnic.Najlepiej włozyc go na pol godziny do wody a później wyjąc 
storczyk cudowny, kolor ma niepowtarzalny, wcześniej takiego nie widziałam. Z pleśnią Ci nie pomogę bo nie mam pojęcia skąd się wzięła
- Mandragora

Welkam - mam nadzieję, że na jednym poprzestanę
Tak, to mój pierwszy 
Dorotko, Moniko - dziękuję za rady
- wszystkie mile widziane dla takiego laika jak ja
Wyczytałam też, że dobrze dodawać do wody kilka kropli cytryny (by zakwasić podłoże). Tylko nie wiem, czy co każde podlewanie, czy z inną częstotliwością - nie chciałabym przedobrzyć...
Dorotko, Moniko - dziękuję za rady
Wyczytałam też, że dobrze dodawać do wody kilka kropli cytryny (by zakwasić podłoże). Tylko nie wiem, czy co każde podlewanie, czy z inną częstotliwością - nie chciałabym przedobrzyć...
- chan-dzia

- Od: 4 maja 2010, o 12:45
Myslę ,że raz na jakiś czas mozna dodać cytrynki
- kubusiowa mama
- 500p

- Od: 1 kwie 2010, o 01:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakiegoż cudnego masz storczyka !!! Wspaniały kolor. Taki niespotykany.
Piekny.
A jak fajnie fiołeczki Ci się rozmnożyły. Gratuluję
A jak fajnie fiołeczki Ci się rozmnożyły. Gratuluję
Dziewczyny już wychwaliły storczyka
ładniutki kolorek 
- Mandragora

Aniu, Mirku - dziękuję
Dziś przesadziłam lędźwiana do dużej doniczki, może teraz ruszy, bo w tej chwili to 15 cm kikut... Przesadziłam też celozję grzebieniastą (została mi jeszcze jedna, ale zabrakło doniczek :P ) i oberżynkę. Zdjęć nie robiłam, za to po pracy wyszłam na balkon pyknąć parę fotek.
Przepraszam za jakość, ale zdjęcia robione z ręki, a w zasadzie bardziej z nogi, z której zrobiłam sobie statyw

Dziś przesadziłam lędźwiana do dużej doniczki, może teraz ruszy, bo w tej chwili to 15 cm kikut... Przesadziłam też celozję grzebieniastą (została mi jeszcze jedna, ale zabrakło doniczek :P ) i oberżynkę. Zdjęć nie robiłam, za to po pracy wyszłam na balkon pyknąć parę fotek.
Przepraszam za jakość, ale zdjęcia robione z ręki, a w zasadzie bardziej z nogi, z której zrobiłam sobie statyw

super klimat, tak jakos romantycznie..
zapomniałam Ci dodać, że strasznie fajny masz skalniaczek w tej doniczce a do tego ta lampka
fajny pomysł
taaa wszystko fajne
masło maślane, mnie się podoba hihi