Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2
- andowan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2
Łano - dziękuję
Stewartie na początku bardzo żwawo rosną. Prawdę mówiąc, nie nawożę drzewka. Do ubiegłego roku obsypywałam podstawę pnia torfem i korą a potem na wiosnę to rozgarniałam. To wszystko. Ale myślę, że gnojówka z pokrzyw to wspaniały nawóz.
- andowan

Dzisiaj, mimo deszczowych prognoz, raczej nie padało. Wykwitła następna lilia martagon, która miała być katańską. I ta też nią nie jest ale za to ma niespotykany kolor kwiatów- prawdziwie biskupi.

- mariasen

- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, jak długo masz stewartię? Pięknie kwitnie.
Moja jeszcze malutka. 
Aniu, wcale się nie dziwię Twoim wyczynom na drabinie, warto było się wspinać! Dziękujemy! Ja już zwątpiłam w moją stewarcję, przezimowała, owszem, ale mam wrażenie, że jest coraz mniejsza, a nie większa
Ta dopiero ćwiczy moją cierpliwość!
Och, widzę pierwsze ensaty!
Piękności! Strasznie mnie mnie te ensaty wzięło! Z mojej jakże bogatej
kolekcji ensat i ensat-nie-ensat zakwitną cztery! Cieszę się na ten moment, a on wciąż nie nadchodzi! 
Och, widzę pierwsze ensaty!
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Ania szkoda że ta lilia martagon okazała się inną ale też jest bardzo ciekawa a katańską od dawna poszukuję.
- andowan

Maju - nie pamietam dokładnie ale około 12 lat. Od trzech kwitnie.
Marto - Ensaty już zaczynają kwitnąć ale większość tych, które kwitły w ubiegłym roku, w tym odpoczywa. Szczególnie te bardziej wymyślne odmiany. Ale z tych zwyczajnych bardzo się cieszę.
Izo - nie lubię takich niespodzianek tym bardziej, że groszy to one nie kosztowały
Zaczynają kwitnąć pierwsze liliowce.

I lilie botaniczne.

Białe irysy japońskie już w pełni kwitnienia a kolorowe dopiero nieśmiało rozwijają pąki.

Marto - Ensaty już zaczynają kwitnąć ale większość tych, które kwitły w ubiegłym roku, w tym odpoczywa. Szczególnie te bardziej wymyślne odmiany. Ale z tych zwyczajnych bardzo się cieszę.
Izo - nie lubię takich niespodzianek tym bardziej, że groszy to one nie kosztowały
Zaczynają kwitnąć pierwsze liliowce.

I lilie botaniczne.

Białe irysy japońskie już w pełni kwitnienia a kolorowe dopiero nieśmiało rozwijają pąki.

- andowan

Tak Igorze- to są lilie botaniczne. Rzeczywiście, ze mają bardzo wyrazisty kolor ale nie wyglądaja przy tym krzykliwie.
Wykwitają ostatnie martagony a wśród nich moja ulubiona odmiana o kwiatach w kolorze kasztanowej czerwieni. Rozwinął kwiat kolejny irys mieczolistny.

Na skalniaku drugi tydzień kwitnie Stachys spicata Rosea . Dołączyła do niego macierzanka .

Róże kwitną i pachną prześlicznie

Wykwitają ostatnie martagony a wśród nich moja ulubiona odmiana o kwiatach w kolorze kasztanowej czerwieni. Rozwinął kwiat kolejny irys mieczolistny.

Na skalniaku drugi tydzień kwitnie Stachys spicata Rosea . Dołączyła do niego macierzanka .

Róże kwitną i pachną prześlicznie

- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Stachys spicata Rosea-mam podobną roślinę ale nie jestem pewny nazwy.Wydaje mi się,że ta pokazana nie jest wysoka.Moja,
w fazie kwitnienia ma ok.15-20 cm.Jak duża jest ta roślina?.
w fazie kwitnienia ma ok.15-20 cm.Jak duża jest ta roślina?.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- andowan

magry - mój czyściec ma wraz z najwyższymi kwiatostanami około 12 cm wysokości. Ale mam drugą sadzonkę z innego źródła, która jest niższa; ponieważ jeszcze nie kwitnie, nie mam pewności co do jej zgodnosci gatunkowej. Niedługo się o tym przekonam.
- Atka-a1

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Aniu, co robisz macierzankom, że tak obficie kwitną i są tak ładnie zwarte? U mnie tak wyglądaja w pierwszym roku, a potem rozłażą się i robią brzydkie. Dlatego została mi tylko jedna, reszty się pozbyłam 
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Witaj Ania
Ja chyba jeszcze nie pisałam u Ciebie ,ale śledzę po cichu Twój wątek i
podziwiam roślinki
Mam pytanie odnośnie Żeleżniaków .Co Ty im robisz ,że tak ładnie kwitną
Ja mam już trzy lata i niestety mogę podziwiać tylko liściory
Na jakim stanowisku u Ciebie rosną
Ja chyba jeszcze nie pisałam u Ciebie ,ale śledzę po cichu Twój wątek i
podziwiam roślinki
Mam pytanie odnośnie Żeleżniaków .Co Ty im robisz ,że tak ładnie kwitną
Ja mam już trzy lata i niestety mogę podziwiać tylko liściory
Na jakim stanowisku u Ciebie rosną
-
Basia43
- 200p

- Od: 4 lut 2010, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj Aniu
Trudno oczu oderwać od Twoich roślinek są prześliczne takie zdrowe, dorodne wszystkie bez wyjątku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- andowan

Beatko - ja mam je drugi rok ; posadziłam je na piaszczystej , suchej glebie ( a więc stanowisku, które zajmują naturalnie ) i rzeczywiście rozrosły się, są zwarte i kwitną obficie. Zobaczymy, jak będzie dalej. Poza tym to są macierzanki odmianowe więc może ktoś już popracował nad ich wadami i je wyeliminował w trakcie selekcji 
Basiu
Bardzo dziękuję za komplementy. Chorują i moje rośliny
Właśnie czeka mnie ratowanie trzech cennych odmian piwonii, które zaatakowała choroba grzybowa. Szykuję im kąpiel w roztworze fungicydu ale na kwitnienie w przyszłym roku chyba nie mogę liczyć
Witaj Bożenko. Bardzo mi miło, że zaglądasz do mojego wątku. Żeleźniaki rosną u mnie na zwyczajnej, mało żyznej glebie z przewagą piasku , na słonecznym stanowisku. Z P. russeliana ( żółty) miałam podobny problem, jak Ty- rozrastał się przez chyba dwa lata ale nie kwitł ( rósł wtedy na stanowisku, gdzie była spora domieszka gliny ) i jeszcze do tego w środku kępy brzydko się ogałacał. Teraz rozrasta się, nie ogałaca i kwitnie z roku na rok większą ilością kwiatostanów. Myślę, że to jałowe, piaszcyste stanowisko bardzo mu odpowiada. Fioletoworóżowy kwitnie bez zastrzeżeń od początku. Rośnie na takim samym stanowisku, jak żółty
Basiu
Witaj Bożenko. Bardzo mi miło, że zaglądasz do mojego wątku. Żeleźniaki rosną u mnie na zwyczajnej, mało żyznej glebie z przewagą piasku , na słonecznym stanowisku. Z P. russeliana ( żółty) miałam podobny problem, jak Ty- rozrastał się przez chyba dwa lata ale nie kwitł ( rósł wtedy na stanowisku, gdzie była spora domieszka gliny ) i jeszcze do tego w środku kępy brzydko się ogałacał. Teraz rozrasta się, nie ogałaca i kwitnie z roku na rok większą ilością kwiatostanów. Myślę, że to jałowe, piaszcyste stanowisko bardzo mu odpowiada. Fioletoworóżowy kwitnie bez zastrzeżeń od początku. Rośnie na takim samym stanowisku, jak żółty
- Atka-a1

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Dzięki Aniu, chyba moim zrobiłam za dobrze
Może jeszcze raz się zdecyduję na macierzanki, ale jak domieszam piasku do podłoża.
Trzymam kciuki za ratowanie peonii od grzyba. U mnie iris versicolor ma coś na liściach, jakby rdzawe plamy. Muszę koło niego pochodzić. Jak był pojedyńczy kwiat, to nie zachwycał, ale w tym roku zrobiła się już ładna kępa i wyglądał super. Szkoda by mi go było.
Trzymam kciuki za ratowanie peonii od grzyba. U mnie iris versicolor ma coś na liściach, jakby rdzawe plamy. Muszę koło niego pochodzić. Jak był pojedyńczy kwiat, to nie zachwycał, ale w tym roku zrobiła się już ładna kępa i wyglądał super. Szkoda by mi go było.
- andowan

Beatko - rdza na liściach irysów jest chorobą powszechną na Mazowszu. U mnie w tym roku nie nęka tak bardzo ensat.
Właśnie japońskie irysy królują obecnie w moim bagienku.

Zakwitł liliowiec o bardzo mięsistym kwiecie. Niestety etykieta z nazwą gdzieś przepadła. Rozwinęły się następne ułanki od fuksjany.

Właśnie japońskie irysy królują obecnie w moim bagienku.

Zakwitł liliowiec o bardzo mięsistym kwiecie. Niestety etykieta z nazwą gdzieś przepadła. Rozwinęły się następne ułanki od fuksjany.