Storczyki Wiolety
-
Joane
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki Wiolety
Piękna ta biel z dodatkiem różu na Dendrobium. Ładnie Ci zakwitł.

- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudne dendrobium nobile...ta biel przyciąga wzrok
Gratuluje przyrostów u Berry Oda i pędziku na pierworodnym 
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Wioletko, pięknie zakwitło Dendrobium
Gratuluję pędzika i przedłużeń na białym gigancie, to bardzo cieszy
Gratuluję pędzika i przedłużeń na białym gigancie, to bardzo cieszy
- Edyta 74

- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wioletko dendrobium masz przepiękne
Gratuluję nowych pędzików. 
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Wiolu widziała że zaglądałaś do pani storczykowej wczoraj ,mam do ciebie pytanie ,może Ty mogła byś mi coś podpowiedzieć odnośnie robali które zauważyłam w moich sabotkach .Szukam wszędzie gdzie się tylko da jakiejś podpowiedzi ,porady bo wiesz że ja jestem zielona czyli początkująca.Bardzo chciała bym żeby udało się je uratować
-
katarzynka575
- 1000p

Wiolu to znów ja czy twoja miniaturka ta ze strony 42 pachnie? bo ja kupiłam chyba taką samą, tylko że w cętki i z rana pachnie.W jakich warunkach trzymasz swoją w słońcu czy w jasnym miejscu ? pytam bo na moim nie było żadnej informacji.
- Wioleta

- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Celinko, Kasiu, Joasiu, Justynko, Dusiu, Asiu, Edytko- dziękuję za miłe słowa odnośnie moich storczyków
Kasiu- prawdę mówiąc nie wiem, czy ona pachnie
Postawiłam ją u Teściów na parapecie i biorę ją tylko do moczenia. Stoi na wsch. parapecie.
Na dniach postaram się zrobić jakieś nowe zdjęcia
Kasiu- prawdę mówiąc nie wiem, czy ona pachnie
Na dniach postaram się zrobić jakieś nowe zdjęcia
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Witaj Wioletko! Przejrzałam Twoją kolekcję i jestem pod wrażeniem różnorodności
Jednak to prawda, że jak człowiek się zaloguje na tym forum to mania na tle storczyków rozwija się w zastraszającym tempie
Gratuluję pędów na Miltonii : to prawdziwe mistrzostwo doprowadzić ją do kwitnienia ;)
Twoje Dendrobium nobile urzekło mnie
Długo czekałaś na rozwinięcie pączków? Bo moje "wypustki" zatrzymały się w miejscu.... 
Gratuluję pędów na Miltonii : to prawdziwe mistrzostwo doprowadzić ją do kwitnienia ;)
Twoje Dendrobium nobile urzekło mnie
-
katarzynka575
- 1000p

Wiolu dziękuję
za informację i czekam z nie cierpliwością na nowe zdjęcia twoich piękności 
- Wioleta

Witaj u mnie Moniko
To prawda, że po obejrzeniu kolekcji storczykomaniaków, chce się więcej i więcej...
Prawdę mówiąc sama byłam w szoku, kiedy zobaczyłam pędy na Miltonii
Co do D. nobile, to myślę, że pączki się rozwijają jakieś dwa tygodnie , ale nie jestem pewna
Nie ma za co Kasiu
Chciałam wkleić aktualną fotkę pączków Miltonii, ale tinypic oszalał i od wczoraj nie chce przyjmować zdjęć
To prawda, że po obejrzeniu kolekcji storczykomaniaków, chce się więcej i więcej...
Prawdę mówiąc sama byłam w szoku, kiedy zobaczyłam pędy na Miltonii
Co do D. nobile, to myślę, że pączki się rozwijają jakieś dwa tygodnie , ale nie jestem pewna
Nie ma za co Kasiu
Chciałam wkleić aktualną fotkę pączków Miltonii, ale tinypic oszalał i od wczoraj nie chce przyjmować zdjęć
-
Zabka_Monis
- 1000p

Wioletko to u mnie już ponad tydzień są dwa wypustki na Dendrobium nobile i stoją w miejscu niestety.. :(Ale jestem cierpliwa i wierze, że w końcu ruszą z kopyta... Stoją na balkonie więc mają różnicę temperatur więc miejmy nadzieję, że pobudzi je to do kwitnienia ;)
- Wioleta

Aaa, widzisz Moniko- dobrze Cię nie zrozumiałam- myślałam, że chodzi Ci o samo otwarcie się pąków
Rozwinięcie wypustek trwa trochę dłużej, tym bardziej, że trzymasz roślinę na balkonie, a teraz- przynajmniej u mnie- jest zimno.
Rozwinięcie wypustek trwa trochę dłużej, tym bardziej, że trzymasz roślinę na balkonie, a teraz- przynajmniej u mnie- jest zimno.
-
Zabka_Monis
- 1000p

Przepraszam widocznie źle określiłam swój problem
U mnie na balkonie w dzień ciepło a wieczorem i rankiem chłodno. Ale myślała, że pobudzi go to do puszczenia kolejnych wypustek . Powiedz mi czy wynosisz swoje Dendrobium na balkon? A jeśli tak to kiedy wnosisz z powrotem do domku? Dopiero zaczynam przygodę z Dendrobium typu nobile , bo wcześniej nie miałam gdzie je kupić
A teraz mam dwie sztuki 
- Wioleta

Moniko, ja swoje dendrobium kupiłam w lutym na przecenie- przekwitnięte. W sumie miało dwa pędy z pąkami (małe), ale jak dotarłam do domu i rozpakowałam go z papieru, byłam w szoku- Cała roślina oblepiona była wełnowcem

Że też ja w kwiaciarni nie popatrzyłam
Po dokładnym umyciu i oprysku odpadł jeden pęd, a po niedługim czasie drugiego oderwałam, bo wyglądał nieciekawie
Roślinka długo stała odizolowana od pozostałych. W międzyczasie wypuściła dwie wypustki i kiedy stwierdziłam, że zagrożenie minęło- postawiłam ją na parapet z innymi kwiatami.
Jak widzisz- nie miałam jeszcze okazji wynieść jej na balkon, bo cały czas kwitnie :P
Twojego z wypustkami ja bym zabrała do domu, żeby spokojnie sobie rosły i niedługo zakwitły
Że też ja w kwiaciarni nie popatrzyłam
Jak widzisz- nie miałam jeszcze okazji wynieść jej na balkon, bo cały czas kwitnie :P
Twojego z wypustkami ja bym zabrała do domu, żeby spokojnie sobie rosły i niedługo zakwitły