Seria ostatnia w tym roku
I tak zaprezentowałem swoją kolekcje dalii w swoim ogrodzie którą posiadam kilkanaście lat.
Corocznie coś ubywa na rzecz czegoś ciekawszego. Czasem też coś z tej kolekcji nie przetrzyma przechowania.Ale gorąco polecam uprawe tych pięknych kwiatów przez niektórych niedocenianych.
OD LEWEJ
1 Yellou suns.
2 Żółta igiełkowa ??
3 Żółta ??
4 Żółto-łososiowa środek ceglasty igiełkowa ??
Bardzo się cieszę, że rozpętałem na Forum "daliową burzę". Widząc w ogrodach pojedyńcze rośliny dalii, lub dwie, trzy ich odmiany nie zastanawiałem się nad ich różnorodnością i pięknem. Dopiero po zwiedzeniu ogrodu przy ulicy Daliowej zostałem nimi urzeczony.
Dziękuje Ci emzeto za rozpętanie burzy daliowej . Teraz musze w piwnicy wszystko poukładać i posegregować. Przed nami ponoć długa i cięzka zima
Pozdrowionka dla wszystkich którzy juz odwiedzili moją kolekcje :P
Chyba pogodzę się z myślą, że wykopywanie dalii da się przeżyć i sprawię sobie jeszcze ze dwie
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Jeżeli ktoś w przyszłosci planuje zakup dalii słuze pomocą jeśli chodzi o wysokość oraz o średnice kwiatów z danej odmiany. Można pytać tez o odmiany których nie posiadam pod warunkiem ze posiada się nazwe tej odmiany.Oczywiście wszystkich odmian nie znam bo kto jest w stanie zapamiętać kilkaset nazw
Piękna kolekcja.Ja osobiscie gustuję w daliach dekoracyjnych o bardzo duzych kwiatach.Czy ogladałes moje dalie i Orchideii?Jak nie to polecam.Zerknij na pw
Tak Karolu masz racje te dalie które nazywam igiełkowe w rzeczywistości należą do grupy dalii kaktusowych ,ale ja lubie nazywac je igiełkowymi niektórzy też je tak nazywają :P
No wszystkich dalii to ja jeszcze nie mam .Prosze nie przesadzać .ale jest jeszcze dużo odmian na które choruje ale są na razie poza moim zasiegiem .Tak ze jezeli ma ktoś coś godnego uwagi to chętnie wymienie się.