Najlepiej oczywiście sadzić wczesną wiosną, gdy tylko ziemia rozmarznie, ale można nawet teraz, slowo. Ja gałązki w.energet. powtykałam w wilgotnym miejscu w lipcu i puściły korzenie, wyrosły potem jak szalone
A jeśli ta dzialka nie jest bardzo podmokła, to moga być klony i jesiony, rosną bardzo szybko i drewno jest wysokoenergetyczne, twarde. Dają o wiele większą masę drewna niż wierzba. Najlepeij mieć mieszankę. Tylko wiesz, bez zezwolenia możesz wycinać tylko drzewa do 5 lat... U mnie 5-cioletni klon ma pień o średnicy ok. 10-13 cm, więc już jest co palić, ale tu wszystko rośnie jak opetane

, taka ziemia, nie wiem, jak u Ciebie.
Nie wiem, skąd jesteś, jeśli masz blisko, to mogłabym Ci dać gałęzie wierzby energetycznej, bo muszę je przyciąć i będzie więcej niż potrzebuję, ale to nie teraz, bo teraz mam inne zajecia, a w tej chwili to do tych wierzb nawet nie da sie za bardzo dojść, nie miałam kiedy tam wykosić, a u mnie chwast rosnie jak drzewa

...
A klon możesz posiać, rośnie tak szybko, że nie warto szukać sadzonek. Nasiona znajdziesz sam, ale gdybyś chciał, to mam i klonu i jesionu i mogę dać