kompozycja z iglaków
-
- 50p
- Od: 13 wrz 2009, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tworzenie kompozycji z iglaków
Witam Was dobrzy ludzie!
proszę poradźcie mi co posadzić wokół choiny kanadyjskiej oraz jakie iglaki posadzic w ładnej kompozycji? Pozdrawiam serdecznie!

- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tworzenie kompozycji z iglaków
Choina kanadyjska, o ile masz czysty gatunek, wyrośnie w spore drzewo, które ocieni wszystko wokół.
Wg mnie do choiny pasują żywotniki i cisy, bo tolerują ocienienie.
Wg mnie do choiny pasują żywotniki i cisy, bo tolerują ocienienie.
-
- 50p
kompozycja z iglaków
Witam burzowo!
Mam zamiar w wyeksponowoane części działki zrobić kompozycję z iglaków. Chciałabym na środku posadzić coś wysokiego, po dwóch stronach średnie iglaki i dołem płożące. Może ktoś mi pomoże w dobraniu odpowiednich gatunków drzew?
Mogą być też w kompozycji krzewy, ma ona być dość duża, więc błagam o porady doświadczonych forumowiczów, bo ja to taka ciemna jeszcze jestem...

Mogą być też w kompozycji krzewy, ma ona być dość duża, więc błagam o porady doświadczonych forumowiczów, bo ja to taka ciemna jeszcze jestem...

-
- 50p
Re: kompozycja z iglaków
hmmmmmmmmmmmmmmmmm wiem ze to kłopotliwe pytanie ale moze jednak ktos coś mi doradzi...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poradzi? Podaj jakieś szczegóły, to może poradzi
Jakie gatunki roślin lubisz, jakie kolory?
Czy masz czas i ochotę na strzyżenie roślin, czy mają rosnąć w sposób naturalny?
Jak duży teren?
Jaka ziemia?
Jakie stosunki wodne?
Jakie nasłonecznienie?
Jakie kierunki geograficzne?
Jakie sąsiedztwo (roślinne, ma się rozumieć)?
W jakim klimacie? Ziemia jest ogromna, a forumków mamy z Kanady, Hiszpanii, Norwegii, Ukrainy, Suwałk, Wrocławia, Szczecina, Rzeszowa, Łodzi i wielu innych okolic :P (okienko Lokalizacja w Profilu)
I pewnie jeszcze parę rzeczy, o których zapomniałam

Jakie gatunki roślin lubisz, jakie kolory?
Czy masz czas i ochotę na strzyżenie roślin, czy mają rosnąć w sposób naturalny?
Jak duży teren?
Jaka ziemia?
Jakie stosunki wodne?
Jakie nasłonecznienie?
Jakie kierunki geograficzne?
Jakie sąsiedztwo (roślinne, ma się rozumieć)?
W jakim klimacie? Ziemia jest ogromna, a forumków mamy z Kanady, Hiszpanii, Norwegii, Ukrainy, Suwałk, Wrocławia, Szczecina, Rzeszowa, Łodzi i wielu innych okolic :P (okienko Lokalizacja w Profilu)
I pewnie jeszcze parę rzeczy, o których zapomniałam

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Przepraszam z góry, że się podepnę pod wątek.
Mam w ogródku taki kąt, dość zacieniony, no i zaniedbany, a że jest to w części przed domem to wymyśliłam sobie tam wielką modernizację. Poszperałam po forum i po szkółkach i już mam plan na nasadzenie z iglaków. Może coś Ci się z tych krzaczków spodoba. A ja skorzystam, przy okazji bo może jacyś fachowcy zerkną na mój plan i dostrzegą w nim jakieś zaczątki katastrofy
Tło stanowią 3 cyprysiki(nie wiem czy to cyprysiki, ale pod taką nazwą nam to kiedys sprzedano, obecnie mają ok 3m wysokości), rosną sobie rzędem i zacieniają rabatkę od południowego zachodu. To dłuższy bok rabatki, krótszy od pn-zach stanowi kawałek domu. Ma toto długość ok 5 m i szerokość ok 2,5m.
Planuję tam posadzić:
- cis pośredni Hicksii
- mahonię pospolitą
- mikrobiotę syberyjską
- jałowiec rozesłany Nana
- cyprysik tępołuskowy Nana Gracilis.
Cis w samym kącie rabatki, na środku mahonia, przed nimi mikrobiota, obok mahonii cyprysik i jałowiec. Mikrobiota i jałowiec będą rosły na skraju i będą mogły się przewieszać(bo poniżej jest zagłębiony wjazd do garażu)
Cis i mahonia będą przycinane. Reszta ma zarastać ;)
Ma to szanse powodzenia?
Mam w ogródku taki kąt, dość zacieniony, no i zaniedbany, a że jest to w części przed domem to wymyśliłam sobie tam wielką modernizację. Poszperałam po forum i po szkółkach i już mam plan na nasadzenie z iglaków. Może coś Ci się z tych krzaczków spodoba. A ja skorzystam, przy okazji bo może jacyś fachowcy zerkną na mój plan i dostrzegą w nim jakieś zaczątki katastrofy

Tło stanowią 3 cyprysiki(nie wiem czy to cyprysiki, ale pod taką nazwą nam to kiedys sprzedano, obecnie mają ok 3m wysokości), rosną sobie rzędem i zacieniają rabatkę od południowego zachodu. To dłuższy bok rabatki, krótszy od pn-zach stanowi kawałek domu. Ma toto długość ok 5 m i szerokość ok 2,5m.
Planuję tam posadzić:
- cis pośredni Hicksii
- mahonię pospolitą
- mikrobiotę syberyjską
- jałowiec rozesłany Nana
- cyprysik tępołuskowy Nana Gracilis.
Cis w samym kącie rabatki, na środku mahonia, przed nimi mikrobiota, obok mahonii cyprysik i jałowiec. Mikrobiota i jałowiec będą rosły na skraju i będą mogły się przewieszać(bo poniżej jest zagłębiony wjazd do garażu)
Cis i mahonia będą przycinane. Reszta ma zarastać ;)
Ma to szanse powodzenia?
-
- 50p
Bardzo sie ciesze z podpięcia. Jest to tez jakaś wskazówka dla mnie- dziekuje
i pozdrawiam. Wiem, że bez zdjęc trudno jest tutaj coś doradzić, ale zdarza się, ze ktos po prostu "czuje" temat i chetnie podpowiada.

Ponawiam prośbę o poradę.
Interesuje mnie szczególnie cyprysik tępołuskowy, czy może rosnać w półcieniu? Proszę o jakieś zdjęcia kilkuletnich cyprysików, albo kompozycji.
Niedługo jadę po krzaczki, ale jeszcze mam czas, żeby zmienić plany obsadzenia.
Interesuje mnie szczególnie cyprysik tępołuskowy, czy może rosnać w półcieniu? Proszę o jakieś zdjęcia kilkuletnich cyprysików, albo kompozycji.
Niedługo jadę po krzaczki, ale jeszcze mam czas, żeby zmienić plany obsadzenia.