Notocactus ottonis nie dał rady maksymalnie rozwinąć kwiatów, za często słońce chowało się za chmury

Neoporteria hankeana i jej nowe, barwne ciernie. Może sie pokusi o kwiaty

lubię takie
 lubię takie  bardzo ładne duże kwiatuszki
 bardzo ładne duże kwiatuszki
 Nawet nie do końca rozwinięte.
 Nawet nie do końca rozwinięte.

Czyli tak:
 Czyli tak: Pozostawiam, żeby bryła trochę obeschła i wsadzam do większej donicy (na oko) z mieszanką żwiru i ziemi uniwersalnej w stosunku odpowiednio 5 porcji do 2 porcji (lub w moim przypadku z przyczyny nie posiadanie większego pojemnika - 2.5 żwiru do 1 ziemi). Oczywiście przez te 2 tygodnie nie podlewam - wydaje mi się, że dłużej nie trzeba mając na uwadze zastosowanie metody 2 (mniej inwazyjnej na biedne korzenie).
 Pozostawiam, żeby bryła trochę obeschła i wsadzam do większej donicy (na oko) z mieszanką żwiru i ziemi uniwersalnej w stosunku odpowiednio 5 porcji do 2 porcji (lub w moim przypadku z przyczyny nie posiadanie większego pojemnika - 2.5 żwiru do 1 ziemi). Oczywiście przez te 2 tygodnie nie podlewam - wydaje mi się, że dłużej nie trzeba mając na uwadze zastosowanie metody 2 (mniej inwazyjnej na biedne korzenie).

wygląda jak skrzyżowanie pąka z przyrostem, coś podobnego wyrosło na moim echinopsis'ie w zeszłym roku. Z czasem to odpadło.
 wygląda jak skrzyżowanie pąka z przyrostem, coś podobnego wyrosło na moim echinopsis'ie w zeszłym roku. Z czasem to odpadło. 

Tak, tylko pogoda w ostatnim tygodniu się trochę pogorszyła wiec jak podlałem obficie 3 tyg temu to musiałem odczekać aż ziemia przeschnie, a nie chciałem go zalać. Poza tym nie widzę żadnych niepokojących objawów, które by świadczyły, że Epi na gwałt potrzebuje wody - nie mam również zastrzeżeń co do jego rozwoju - ma już sporo zdrowych odrostów no i ten pąkBaryczka pisze:Arturze, ale musisz wziąć poprawkę na to, że epi jest świeżo ukorzenione, pędy niby stare, ale jakby nie było, korzonki b. młode. Może dlatego roślina "nie wiedziała" co wybrać, kwiat czy przyrost.
Nie podlewałeś epi od 3 tygodni? Przecież ono w porównaniu z innymi kaktusami lubi więcej wody!