Storczykowe szaleństwo Joane

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane

Post »

Joane pisze:Kasiu,, te kuleczki to czyste wapno z dolomitów. Kupiłam małe pudełeczko w Holandii, gdyż wyczytałam, że dobrze dodać do sabotków i Cymbidium. Wtedy miałam tylko dwa sabotki i jedno cymbidium i zero pojęcia, że można dodać skorupki z jajek lub muszelki. Dlatego póki się nie skończy to dodaję raz na ok. trzy miesiące do wszystkich sabotków i raz dałam do Cymbidium.
Storczykowa pisze:A gdzie jest ta druga? Bo na zdjęciu jedna ma czerwone kwiaty, jedna rozowe, a na zdjęciu całej rosliny nie ma rózowego kwiatu
Dusia jak się dokładnie przypatrzysz to zobaczysz, że trzy kwiatki są inne to te ceglate, a jedna po lewej ta z żółtym przy łodyżce, to ta różowa.
No rzeczyiście, jeden kwiat jest nieco inny i ma żółte "coś" przy łodyżce.

A Phalaenopsis piękne i jak obficie kwitną :).
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Z tym przekabacaniem facetów na storczykową stronę to fajna sprawa. Mój tato krzywo patrzył na ilość kwiatuchów jaką mam (" Po co Ci tyle tego zielstwa? Jeden, dwa ok, ale 20?) Ale jak zaciągnęłam go do kwiaciarni i pokazałam mnogość kolorów, wzorów, kształtów i odmian to coś mu sie porobiło i teraz on mnie ciąga po kwiaciarniach i nawet szrpnie sie na jakiegoś :;230
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czemu ja tak fajnie nie mam? Mój T. ciągle narzeka, ze mam za dużo. Ale ja uważam, że te 90 czy ileś to wcale nie dużo.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asieńko, mam do Ciebie bardzo poważne pytanie ;:108 a mianowicie w czym posadzony jest Twój Phrag. grande :?: :?: :?: Skusiłam się na młodą roślinkę tego rodzaju, ale oczywiście posadzony jest w jakiejś zwykłej mieszance hipermarketowego podłoża ;:14
Wyczytałam, że rodzaj ten nie lubi przesuszania więc podłoże do epifitów odpada, prawda :?: :!:
Będę wdzięczna za jakieś słówko od Ciebie ;:65 ;:3
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

pani_storczyk pisze:Swoją drogą to skutecznie ich przerabiamy, a co niech wiedzą co dobre :;230 :;230
Ale się uśmiałam. :;230 :;230 :;230 :;230
Migrenqa pisze:Ale jak zaciągnęłam go do kwiaciarni i pokazałam mnogość kolorów, wzorów, kształtów i odmian to coś mu sie porobiło i teraz on mnie ciąga po kwiaciarniach i nawet szrpnie sie na jakiegoś :;230
Witam, Ja mojego zaciągłam do największego parku storczyków i dwie wystawy. Jak tam się naoglądal cudowności to najchętniej wykupiłby wszystkie. :;230 :;230
Storczykowa pisze:Czemu ja tak fajnie nie mam? Mój T. ciągle narzeka, ze mam za dużo. Ale ja uważam, że te 90 czy ileś to wcale nie dużo.
Tak to jest, jak się mieszka u rodziców, a nie jest panią własnego mieszkania. Ale myślę, że kiedyś i ty będziesz miała mnóstwo storczyków wkażdym pomieszczeniu. Już sobie wyobrażam jak ono będzie wyglądało. Ja mam ok. 100 storczyków plus kilka innych doniczkowców roztawionych po w 5 pomieszczeniach, A ty 90 w jednym. ;:224 ;:224 ;:224 ;:224
kasiunieczka_32 pisze:Wyczytałam, że rodzaj ten nie lubi przesuszania więc podłoże do epifitów odpada, prawda
kasiunieczka_32 pisze:Asieńko, mam do Ciebie bardzo poważne pytanie ;:108 a mianowicie w czym posadzony jest Twój Phrag. grande
Kasiu, gratuluję zakupu i rzeczywiście moje Phragmipedium wsadzone jest w inne podłoże. Wprawdzie stoi ono w podłożu od hodowcy, ale jest inne od pozostałych. Jest tam drobniutka kora zmieszana z mchem i jeszcze coś. Właściwie trudno mi to określić, bo korzenie wypełniają cało donicę. Prawde mówiąc to powinnam je przesadzić, ale czekam aż zakwitnie ( przynajmniej mam taką nadzieję).
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Asiu, dziękuję ;:196
A co myślisz o takim: na spód keramzyt, następnie drobna kora pomieszana z shpagnum i troszkę węgla drzewnego :?: :?: :?: :?:
Nigdzie nie mogę znaleźć jak dokładnie powinno być skomponowane to podłoże. :evil:
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uważam, że jest bardzo dobre. U mnie w podłożu jest zwykły zielony mech. Ale u nas można taki kupić w sklepie. :tan
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Asiu ;:196 :oops:
A u nas widziałam tylko shpagnum , a do lasu nie zamierzam iść ponieważ przeczytałam na s-wiki taki ostrzegający post moderatora i się boję :wink: ;:224
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to jest, jak się mieszka u rodziców, a nie jest panią własnego mieszkania. Ale myślę, że kiedyś i ty będziesz miała mnóstwo storczyków wkażdym pomieszczeniu. Już sobie wyobrażam jak ono będzie wyglądało. Ja mam ok. 100 storczyków plus kilka innych doniczkowców roztawionych po w 5 pomieszczeniach, A ty 90 w jednym.

W moim pokoju mam z 70, troche jest w drugim pokoju i na korytarzu, Cymbidia w szklarni, ale ja tam nie chodzę, więc nawet nie wiem, w jakim są teraz stanie. A kiedyś mam nadzieję, że będę mieć duużo pokoi i dużo parapetów, żeby sobie trzymać z 300 storczyków.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

O Jezuuuu :shock: Dusiu, toż to pokoje nie wystarczą :!: :!: :!:
Trzeba od razu wielkie orchidarium budować ;:108 ;:224
papulka
100p
100p
Od: 25 lis 2008, o 18:53

Post »

Witaj Joane ,cuda nam tu pokazujesz :) oglądała Twój wątek z zapartym tchem ,gdybyś kiedyś chciała się podzielić tym cudem GONGORA GALEATA jestem pierwsza w kolejce :) Pozdrawiam
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu wiem, że ten mech jest w Polsce pod ochroną. U nas, a szczególnie w moich okolicach jest dużo potężnych Sklepów ogrodniczych, w których mogę dostać wszystko co potrzebuję.
Papulka Witam,dziękuję za miłe słowa i Już zapisałam w kajecie Cię na listę, chętnych na Gongorę. Moja akurat wypuszcza nowy przyrost.

A teraz pokażę Wam moje pączkujące keiki na Dendrobium Berry Oda
Obrazek

A takie cudo kupiłam przyjacółce
Obrazek
i z bliska
Obrazek

Mój sabotek otwiera się powoli.
Obrazek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Asiu, prezent dla przyjaciółki naprawdę cudny i zapewne też pachnie! Ech, że też ja nie dostaję takich podarków :roll:

Pączek Paph. wyjątkowo ciekawy, delikatny i włochaty. Chciałabym choć jeden taki ujrzeć u mnie :)

Niedawno miałam okazję być w zwykłym niemieckim markecie budowlanym i byłam zachwycona! Ogrom roślin, wybór wspaniały, również wśród storczyków, przeróżne akcesoria. Byłam zachwycona i wyjść stamtąd nie mogłam!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baryczka ten Phal. lekko pachniał. Jest to krzyżówka phalaenopsis violacea x amboinense x spica.
Co do pąku na sabotku jest to mój pierwszy botanik. Wczoraj przyszły kolejne. Jutro wstawie fotki.
Jeśli chodzi o sklepy budowlane to w porównaniu z Centromi Ogrodniczymi tonic, choć i tak zawrót głowy. Wyobraź sobie, u mnie w miejscowości sklep budowlany z działem ogrodniczym, a w obrębie 50 km. jest ich klika, do tego dwa potężne Centra ogrodnicze i dwóch Hodawców storczyków. Istny zawrót głowy. :;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Asiu śliczności ;:63
Ależ ten sabotek Cię trzyma w napięciu ;:108 :wink: Mam nadzieję, że nie pomyliłam :?: To ten co w miesiąc rośnie 15 cm? I może się kilka miesięcy zbierać do kwitnięcia :?: :oops:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”