Ogródek Doroty-dodad cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Doroty-dodad cz.2

Post »

Na dzień dobry energetyzujące kolorki

Obrazek

Obrazek

Aniu, Moniko, mnie tez urzekła ta różyczka. Prawdziwa z niej ślicznotka :)
Małgosiu, niestety jeszcze nie byłam, nie mam samochodu, a to na drugim końcu miasta. Może dziś dam radę się wybrać.
Martuś, niestety, zajęcia takie, że nie było się jak urwać a poza tym ten upał dobijający. Ale to nic straconego :wink:
Alinko, oczywiście, że moje straty to nic w porównaniu z zalanymi domami, ale wiesz, jednak człowiekowi szkoda, jak chodzi koło roślinek, chucha,dmucha a potem w jednej chwili wszystko szlak trafia. Całkiem zapomniałam o tej róży, rośnie przy bramce, której ja praktycznie nie używam, ale jak zakwitła to teraz chodzi mi po głowie wykorzystanie jej w innym miejscu. A moja biała rabata (w założeniu) juz zrobiła się kolorowa. Tak to jest jak sie dokładnie nie zaplanuje. tak więc najpierw PLAN.
Bernadetko, witaj. Tak to kocur, wykastrowany. Straszny z niego leń :) Moje powojniki, niestety z dnia na dzień w coraz gorszym stanie. Pożyjemy, zobaczymy może się ocucą.
Witaj Kasiu, miło mi cię gościć.
Oj Izuś gdybyś wiedziała jak mnie już trzepie :) Na szczęście mam tą sesję bardzo lajtową, tylko dwa egzaminy, więc i stres krótszy. Ale strasznie mi się nie chce :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Dorotko śliczna ta różyczka, zresztą piękne obie ;:138
Widok oczka i otoczenia powalający na ;:180
:wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ślicznie u Ciebie mnie powaliło ;:180
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, wiem co to znaczy na zjazd w weekend, jak wszyscy wypoczywają na słoneczku ;:3 Jesienoi, czy zima to jeszcze da radę, ale jak tylko cieplej się zrobi to :roll: nie koniecznie. Pocieszające jest, ze już niedługo wakacje :tan ;:3 :tan
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Ciepłe kolorki - tego mi było trzeba :) Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie doczekałam sie lilii
Pierwsza - wodna, strasznie zamszycona :(
Obrazek

druga - nn bardzo żółta "żarówiasta" ale ja takie lubię
Obrazek

i trzecia co prawda nie lilia, ale z rodziny liliowatych :)
Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Lilia biedulka nie miała w tym roku lekko... u mojej mamy też tak wygląda. Cud że nie popłynęła bo zalana była ponad 2 metry.
Za to żarówiasta bardzo ładnie kwitnie :D
A ostatnie to funkia?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Moje leluje czekają na słońce... ale już są tuż, tuż. A to słoneczko akurat na październikowy czerwiec... Ziąb taki, że mi się nos czerwony zrobił...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzidziu, Agnieszko, dziękuję ;:167
Jolu w poprzednich latach jakoś lepiej znosiłam te wyjazdy. W tym roku to cos okropnego. Dobrze, że już prawie koniec semestru. Jeszcze dwa tygodnie i jak dobrze pójdzie będę wolna do października :heja
Aniu ;:196
Agnieszko, strasznie wymęczona ta lilia. Mam nadzieję, że teraz już będzie tylko lepiej. Dwa lata temu (bo w zeszłym roku nie było jeziorka) o tej porze lilie kwitły jak szalone. Cała powierzchnia wody była zarośnięta i "zakwitnięta". Lilia żółta podpędzona, ale te w gruncie też lada chwila zakwitną. Zgadłaś, ostatnie to kwiat funkii. Niektóre z nich maja naprawdę ładne kwiaty.
Izuś u nas rano było bardzo zimno, ale po południu wyjrzało słoneczko i zrobiło się ciepło i przyjemnie. Gdyby jeszcze nie te komary ;:14
Wczoraj znów sadziłam drzewka. Wiem pora nieodpowiedznia, ale jak dostałam sadzonki to trzeba było posadzić. Z resztą wczoraj była u nas paskudna pogoda, siąpił deszcz i było zimno. Może przynajmniej część drzewek się przyjmie. A oto co znalazłam w lesie Wykopałam i przywiozłam do ogrodu. Pachnie obłędnie
Obrazek

Zakwitła kokorycz, zgodna z zakupem ;:138 Jaśminowiec ugina sie pod kwaitami. Szkoda, że tak szybko przekwita.
Obrazek Obrazek

Takiego stwora znalazłam w ogrodzie. Darowałam mu życie i nie wiem czy słusznie :?
Obrazek

A tym już życia nie darowałam :pogon
Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tygrys na wybiegu - super. Natchnęłaś mnie pomysłem - będę szukać Scarlet wśród zwykłych róż. Ja tak jak Gosia poluję na nią. Pani w ogrodniczym to się już na mnie dziwnie patrzy, bo ciągle kopię w różach w poszukiwaniu tej pięknoty :;230 .
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Ja tam się na storczykach niespecjalnie wyznaję, ale to, co wykopałaś z lasu to podkolan biały, pod ochroną oczywiście :D :D Do życia potrzebuje specjalnych grzybów, które w leśnej glebie występują, więc jeśli dużej bryły ziemi nie wykopałaś, to jego szanse mogą być nikłe...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dorotko, lilie wszelakie to sama radość. Jaśminowiec wspaniały. Ten zielony stworek to jeden z pluskwiaków różnoskrzydłych, z rodziny tarczówkowatych. Wąchałaś? Bo może to odorek zieleniak. Większość z tych owadów odżywia się sokami roślin, ale nie wyrządzają większych szkód i nie warto ich niszczyć. Za to ślimaki :twisted: toż to najgorsze bestie.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko szkoda każdej rośliny. Staw (oczko) bardzo szybko odzyskał dobry wygląd.
Pewnie kosztowało to sporo pracy. Jeszcze te komary ............ i ślimaki (na iglaku :roll: ) - plaga !
Leśna roślina także kojarzyła mi się ze storczykiem, taka delikatna - ta nazwa: "podkolan" :wink:
Zawsze wydawało mi się, że funkie to przede wszystkim liście, ale widziałam za mało,
teraz już wiem, jaka jest różnorodność odmian i jak .. piękne mogą być jej kwiaty.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, niestety nie wszystkie lilie zakwitną. Dwie zeżarły ślimaki, jedna chyba wcale nie wykształci kwiatów, ale czytałam, że to normalne. Reszta mam nadzieję pokaże jakieś kwiaty.
Zaczynam wątpić w powodzenie mojej walki ze ślimakami. Sypię trucizną, codzienne zbieram a ich coraz więcej :cry: Ale cóż zrobić, jak dookoła sąsiedzi mają ugory nie koszone.
Marto, storczyk ma dosyć dużą bryłę ziemi a dowiozę mu jeszcze więcej z tego miejsca gdzie rósł.
Asiu na mnie już we wszystkich ogrodniczych u nas spoglądają dziwnie :lol:
Druga kalla pokazuje kwiat. Pomarańczowa bardziej się wybarwiła
Obrazek Obrazek
Elu ślimaki i komary straszne. Roboty przy oczku troszkę było, głównie śmierdzącej :( . Nie wszystkie funkie mają ładne kwiaty, zwykle wycinam kwiatostany ale niektóre są naprawdę ładne.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek