Ogród z Krzywą Jabłonią cz. 3
-
evluk
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród z Krzywą Jabłonią cz. 3
Bernadko-na dyptamie mój wzrok się zatrzymał i tam już pozostał
Wyjątkowo piękna sztuka 
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bernadetko, choć mówią że dyptam nie lubi przesadzania i potrafi nie zakwitnąć to jak widać nie zawsze jest prawdą.
Myślę że po prostu porządnie to zrobiłaś i nie doznała szoku, może nawet nie zauważył że ma nowe miejsce
Ślimakulców rzeczywiście masz mnóstwo, próbuj popiołu i pokruszonych skorupek jaj, zawsze jakiś sposób by uchronić te najcenniejsze i najbardziej smakowite okazy.
Ale żeby desperaci jukę żarli ?
Co do tułacza to ktoś mi mówił jak na początku się cieszył a potem nie mógł nad nim zapanować.
Pilnuj go.
Sama miałam na niego ochotę ale mam już dość dużo ekspansywnych roślin w ogrodzie i wiecznie z nimi walczę.
Myślę że po prostu porządnie to zrobiłaś i nie doznała szoku, może nawet nie zauważył że ma nowe miejsce
Ślimakulców rzeczywiście masz mnóstwo, próbuj popiołu i pokruszonych skorupek jaj, zawsze jakiś sposób by uchronić te najcenniejsze i najbardziej smakowite okazy.
Ale żeby desperaci jukę żarli ?
Co do tułacza to ktoś mi mówił jak na początku się cieszył a potem nie mógł nad nim zapanować.
Pilnuj go.
Sama miałam na niego ochotę ale mam już dość dużo ekspansywnych roślin w ogrodzie i wiecznie z nimi walczę.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bernadetko,ależ u Ciebie plaga
Walcz z nimi,zbieraj,może pułapki piwne zastosuj,bo wszystko pochłoną
Ja już od jakiś 3 lat mam z nimi spokój,ale kiedyś gościły w moim ogrodzie i były ich tysiące
Za jedną noc potrafią zeżreć prawie wszystko,już się o tym przekonałam
Walcz z nimi,zbieraj,może pułapki piwne zastosuj,bo wszystko pochłoną
Ja już od jakiś 3 lat mam z nimi spokój,ale kiedyś gościły w moim ogrodzie i były ich tysiące
Za jedną noc potrafią zeżreć prawie wszystko,już się o tym przekonałam
Pozdrawiam Magda 
-
justynaz
- 200p

- Od: 23 sty 2009, o 20:56
- Kontakt:
Bernadetko ślimole ohyda, u nas ich nawet nie ma- może są w drodze dopiero. Dobrze, że wszystkiego nie zjadły. Dyptam śliczny, nasz po przesadzeniu został podtopiony i ledwo żyje, mam nadzieję, że przetrzyma ciężkie chwile 
- harwi

- Od: 5 mar 2008, o 14:49
U mnie też tych ślimaczorów jest dużo. Zeżarły mi cały warzywniak zero warzywek będzie niestety tylko czosnek się ostał
i rośliny też podjadają. Jak jestem to je codziennie zbieram. Gorzej w tygodniu to dopiero mają labę. Tutaj co o nich http://choroby-szkodniki.pl/?p=571
Bernadetko a ja bym ślicznie poprosiła o zdjęcie katalpy ale troszkę większe. Takie by ją było widać całą jak się uda bym zobaczyła pokrój. Dostaliśmy od sąsiadki 2 które u niej leżały z gołym wyschniętym korzeniem na wierzchu wywalała je ale udało się je przygarnąć. Marne szanse były nikt w nie nie wierzył ale przycięliśmy maksymalnie dobrej ziemi daliśmy i o dziwo odbijają
strasznie się cieszymy ale wiem, że to spore drzewska.
Bernadetko a ja bym ślicznie poprosiła o zdjęcie katalpy ale troszkę większe. Takie by ją było widać całą jak się uda bym zobaczyła pokrój. Dostaliśmy od sąsiadki 2 które u niej leżały z gołym wyschniętym korzeniem na wierzchu wywalała je ale udało się je przygarnąć. Marne szanse były nikt w nie nie wierzył ale przycięliśmy maksymalnie dobrej ziemi daliśmy i o dziwo odbijają
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Jak zobaczyłam twoje zdjęcia ze ślimakami to myślałam, że to mój ogród
U mnie niestety też inwazja.
Dyptam piekny, poluję na niego już jakiś czas i nie mogę trafić.
Dyptam piekny, poluję na niego już jakiś czas i nie mogę trafić.
- Miiriam

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Izo - poszukałam .. ale nie ma takiej naradki
Gdybym przypuszczała że jest tak trudno dostepna to tej wiosny miałam jeszcze 1 "główkę " .. przesadziłabym do doniczki .. a tak, po deszczach nie zostało nic
evluk - jedną odnózkę dyptamu dostałam późnym latem od bratowej .. ona dostała od swojej babci
- teraz go przesadziłam i zabierałam się za czekanie - bo podobno 3 lata po przesadzeniu nie kwitnie .. a tutaj taka niespodzianka
Tylko , że ja 1 albo 2 razy popryskałam go Asahi .. może mu pomogło
Dziękuję za miłe słowa - mnie też się bardzo podoba . Chciałabym miec jeszcze białego...
Mariolko ja dyptam po przesadzeniu potraktowałam asahi - może mu pomogło ? Faktem jest jednak , że był 2 razy przesadzany od zeszłego lata ... nie spodziewałam sie w ogóle kwiatów - więc tym bardziej się cieszę
Ze ślimakami dopiero uczę się walczyć - bo jak dotąd to były u mnie baaaardzo pojedyńcze sztuki .. a teraz
Nie pomagają nawet żaby i ropuchy, które mam w ogrodzie ... Wstrętne są ...
O tułacza walczyłam ... w zeszłym roku kupowałam go 3 razy .. przyjeły sie dopiero sadzonki od Forumowiczów:)
I mam nadzieję, że nie będę musiała walczyć o jego eksmisję z mojego ogrodu .. kiedyś ..
Madziu
Plaga - i to dosłownie - obrzydlistwo ... walczę z nimi ślimaxem .. ale to dośc drogi interes
Zastosuję jeszcze popiół, a skorupki jajek - to tak pokruszone rozsypać ???
Wiem ile potrafią zeżreć .. najbardziej zdumiała mnie ta juka - przecież ona ma taklie twarde liscie !!!
Justynko .. u mnie też ich nie było - aż do teraz
A tobie życzę, żeby nigdy do Ciebie nie dotarły ... I mam nadzieję, że Twój dyptam prztrzyma - pogadaj z nim
Jaki masz kolorek ???
Wioletko Jak Ty zbierasz te paskudztwa ??? brrr .. mój znajomy wychodził codziennie wieczorem z lopata i mowił że idzie rozmnażać ślimaki ( dzielić na pół ) .. wtedy nie wiedziałam jakie potrafią być wredne ... teraz juz wiem
Zaraz się dokształcę w ich zwalczaniu - dzięki za linka
Katalpe sfocę dla Ciebie .. u mnie rośnie ona w ogrodzeniu - między jakimiś krzakami - jest cokolwiek ściśnięta i nie widać całej jej urody - ale to wdzięczne drzewko - zwłaszcza, gdy kwitnie
Dorotko .. inwazja nornic, teraz mam jeszcze kreta, komary, ślimaki, grad, podtopienia i susza... jeszcze zarazy i szarańczy brakuje .. i będą plagi
Jeżeli chcesz nasionak - to jak się zawiążą - to ci podeślę. Albo sprawdzę jeszcze u kogoś, widziałam większy krzak - może cos się wysiało i już rośnie ??? Ale to nie obiecuję ...
A teraz wyszło słoneczko - idę do ogrodu
Gdybym przypuszczała że jest tak trudno dostepna to tej wiosny miałam jeszcze 1 "główkę " .. przesadziłabym do doniczki .. a tak, po deszczach nie zostało nic
evluk - jedną odnózkę dyptamu dostałam późnym latem od bratowej .. ona dostała od swojej babci
Tylko , że ja 1 albo 2 razy popryskałam go Asahi .. może mu pomogło
Dziękuję za miłe słowa - mnie też się bardzo podoba . Chciałabym miec jeszcze białego...
Mariolko ja dyptam po przesadzeniu potraktowałam asahi - może mu pomogło ? Faktem jest jednak , że był 2 razy przesadzany od zeszłego lata ... nie spodziewałam sie w ogóle kwiatów - więc tym bardziej się cieszę
Ze ślimakami dopiero uczę się walczyć - bo jak dotąd to były u mnie baaaardzo pojedyńcze sztuki .. a teraz
O tułacza walczyłam ... w zeszłym roku kupowałam go 3 razy .. przyjeły sie dopiero sadzonki od Forumowiczów:)
I mam nadzieję, że nie będę musiała walczyć o jego eksmisję z mojego ogrodu .. kiedyś ..
Madziu
Plaga - i to dosłownie - obrzydlistwo ... walczę z nimi ślimaxem .. ale to dośc drogi interes
Zastosuję jeszcze popiół, a skorupki jajek - to tak pokruszone rozsypać ???
Wiem ile potrafią zeżreć .. najbardziej zdumiała mnie ta juka - przecież ona ma taklie twarde liscie !!!
Justynko .. u mnie też ich nie było - aż do teraz
A tobie życzę, żeby nigdy do Ciebie nie dotarły ... I mam nadzieję, że Twój dyptam prztrzyma - pogadaj z nim
Wioletko Jak Ty zbierasz te paskudztwa ??? brrr .. mój znajomy wychodził codziennie wieczorem z lopata i mowił że idzie rozmnażać ślimaki ( dzielić na pół ) .. wtedy nie wiedziałam jakie potrafią być wredne ... teraz juz wiem
Zaraz się dokształcę w ich zwalczaniu - dzięki za linka
Katalpe sfocę dla Ciebie .. u mnie rośnie ona w ogrodzeniu - między jakimiś krzakami - jest cokolwiek ściśnięta i nie widać całej jej urody - ale to wdzięczne drzewko - zwłaszcza, gdy kwitnie
Dorotko .. inwazja nornic, teraz mam jeszcze kreta, komary, ślimaki, grad, podtopienia i susza... jeszcze zarazy i szarańczy brakuje .. i będą plagi
Jeżeli chcesz nasionak - to jak się zawiążą - to ci podeślę. Albo sprawdzę jeszcze u kogoś, widziałam większy krzak - może cos się wysiało i już rośnie ??? Ale to nie obiecuję ...
A teraz wyszło słoneczko - idę do ogrodu
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Jak pięknie zakwitł DYPTAM ! Ma niezwykły ten "rysunek" na płatkach. Ja mam podobno odmianę o białych kwiatach (podobno, bo jeszcze nie kwitł).
Ciekawie wyglądają też kwiaty KALINY. I może dobrze ,że nie ma kwiatów kulistych (częściej występujące w ogrodach) lecz nieco egzotyczne , baldachimowate.
Plagi ślimaków nie zazdroszczę . Na dodatek te na zdjęciach to paskudny,żarłoczny i wielki ( 12-16cm !) ŚLINIK LUZYTAŃSKI !!! Walcz z nim, bo bestia osiąga w ciągu roku dojrzałość płciową , a potem jednorazowo składa ... do 400 jaj !!! Jest dla roślin ogrodowych równie groźny jak POMRÓW, o którym znalazłam taki wierszyk :
Kto ty jesteś?
Pomrów wielki.
Jaki znak twój?
Brak muszelki.
Co ty robisz w mym ogrodzie?
Jem warzywa twe, jak co dzień.
Gdzie ty mieszkasz?
Między swymi.
W jakim miejscu?
W twojej ziemi.
Czym ta ziemia?
Moim domem.
Jam ją pokrył "ŚLIMAKOLEM",
to pestycyd jest straszliwy.
Giń pomrowie obrzydliwy!
Ciekawie wyglądają też kwiaty KALINY. I może dobrze ,że nie ma kwiatów kulistych (częściej występujące w ogrodach) lecz nieco egzotyczne , baldachimowate.
Plagi ślimaków nie zazdroszczę . Na dodatek te na zdjęciach to paskudny,żarłoczny i wielki ( 12-16cm !) ŚLINIK LUZYTAŃSKI !!! Walcz z nim, bo bestia osiąga w ciągu roku dojrzałość płciową , a potem jednorazowo składa ... do 400 jaj !!! Jest dla roślin ogrodowych równie groźny jak POMRÓW, o którym znalazłam taki wierszyk :
Kto ty jesteś?
Pomrów wielki.
Jaki znak twój?
Brak muszelki.
Co ty robisz w mym ogrodzie?
Jem warzywa twe, jak co dzień.
Gdzie ty mieszkasz?
Między swymi.
W jakim miejscu?
W twojej ziemi.
Czym ta ziemia?
Moim domem.
Jam ją pokrył "ŚLIMAKOLEM",
to pestycyd jest straszliwy.
Giń pomrowie obrzydliwy!
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Rety, obrzydliwe ślimaczyska. Faktycznie plagi egipskie...
Ale opuncji to chyba nie dadzą rady
Podziwiałam zkupy
Cudnie Bernaciu potrafisz się cieszyć.
aha, oglądnij te bukszpany. Wydaje mi się, że widziałam ślady grzyba. Może jestem przewrażliwiona, ale u siebie przegapiłam początek i mam potężną zarazę... Myślę o tym z ostatniego obrazka http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=7
Ale opuncji to chyba nie dadzą rady
Podziwiałam zkupy
No przecież mówiłam, że już maszDziękuję za miłe słowa - mnie też się bardzo podoba . Chciałabym miec jeszcze białego...
aha, oglądnij te bukszpany. Wydaje mi się, że widziałam ślady grzyba. Może jestem przewrażliwiona, ale u siebie przegapiłam początek i mam potężną zarazę... Myślę o tym z ostatniego obrazka http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=7
- Anitaaa

- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
Co do dyptamu , kiedyś moja koleżanka nieźle się poparzyła w czasie upału.
Nic nie czuła początkowo później oznaki poparzenia pokazały się .
Niby taka piękna roślina ,a trzeba na nią uważać w czasie upału.
Tez bardzo lubię dyptamy.
Nic nie czuła początkowo później oznaki poparzenia pokazały się .
Niby taka piękna roślina ,a trzeba na nią uważać w czasie upału.
Tez bardzo lubię dyptamy.
- Miiriam

Witajcie - wieczorową porą
Ewelinko też bardzo się cieszę z niespodziewanych kwiatów Krzaku Mojżesza
Co do kaliny - to bardzo chciałam mieć taka kulistą, pachnącą . Wyczytałam u Ciebie jak się nazywa i już poszukiwania trwają
Z tej nie byłam zadowolona na początku - ale przekonałam się do niej - te kwiaty są takie ażurowe - a i owocki długo utrzymują się na krzaku.
Dotychczas nie miałam ślimaków w ogrodzie - w tym roku to istna plaga ... walczę ślimakolem i .. zabijam ( aż trudno mi samej uwierzyć, że to robię ) .. ale tego jest tyle, że one chodzą mi po tarasie, schodach .. a nawet na ścianach widziałam ... są obrzydliwe, wielkie ... fuuuj.
Zbieram w lesie szyszki na wysypanie hostowiska - dziś nazbieraliśmy z synem 3 reklamówki - i w lesie też są
.. a widziałam tam takie wielkie, w kolorze granatowym.
Ostatnio wysypałam cały killogram ślimaxu .. na chwilę pomogło ..
Nie wiedziałam , że są wierszyki na ten tremat
Izo
Opuncja rośnie całkiem bezpiecznie - mam nadzieję .. bo to było moje marzenie, mieć ją w ogrodzie.
ja nie sprawdzałam tych bukszpanów - jutro to zrobię ... ale faktycznie grzyb w tym roku króluje .. w domu mam wykopane cebulki - wszystko zaatakowane po tych deszczach - najbardziej szkoda mi Ismen
Zaatakowane zostały też dalie , więc może i bukszpany. dziękuję za linka - jeszcze dziś przeczytam o chorobach.
Widzisz , ja całkowicie zapomniałam, że mam już białego dyptama
. Popatrz jaki ze mnie sklerotyk .. jak mogłam o tym zapomnieć ????? Nie rozumiem tego zupełnie
dziękuję Ci serdecznie
I teraz już nie zapomnę
Z zakupów cieszę się rzeczywiście jak z gwiazdki z nieba - niezaplanowane, niespodziwane spełnienie marzeń ... Czy można się nie cieszyć ?
Anitko Witaj w małopolskich klimatach
Bedę uważać na dyptam - muszę pewno jeszcze o nim poczytać - bo nie wiem, czy takie parzące właściwości mają kwiaty, czy liście.
Ale i tak jest piękny . Prawda ?
Ewelinko też bardzo się cieszę z niespodziewanych kwiatów Krzaku Mojżesza
Co do kaliny - to bardzo chciałam mieć taka kulistą, pachnącą . Wyczytałam u Ciebie jak się nazywa i już poszukiwania trwają
Dotychczas nie miałam ślimaków w ogrodzie - w tym roku to istna plaga ... walczę ślimakolem i .. zabijam ( aż trudno mi samej uwierzyć, że to robię ) .. ale tego jest tyle, że one chodzą mi po tarasie, schodach .. a nawet na ścianach widziałam ... są obrzydliwe, wielkie ... fuuuj.
Zbieram w lesie szyszki na wysypanie hostowiska - dziś nazbieraliśmy z synem 3 reklamówki - i w lesie też są
Ostatnio wysypałam cały killogram ślimaxu .. na chwilę pomogło ..
Nie wiedziałam , że są wierszyki na ten tremat
Izo
Opuncja rośnie całkiem bezpiecznie - mam nadzieję .. bo to było moje marzenie, mieć ją w ogrodzie.
ja nie sprawdzałam tych bukszpanów - jutro to zrobię ... ale faktycznie grzyb w tym roku króluje .. w domu mam wykopane cebulki - wszystko zaatakowane po tych deszczach - najbardziej szkoda mi Ismen
Widzisz , ja całkowicie zapomniałam, że mam już białego dyptama
Z zakupów cieszę się rzeczywiście jak z gwiazdki z nieba - niezaplanowane, niespodziwane spełnienie marzeń ... Czy można się nie cieszyć ?
Anitko Witaj w małopolskich klimatach
Bedę uważać na dyptam - muszę pewno jeszcze o nim poczytać - bo nie wiem, czy takie parzące właściwości mają kwiaty, czy liście.
Ale i tak jest piękny . Prawda ?
- Miiriam

Jeszcze trochę fotek
3107. jeszcze kwitna orliki

3108 ten rojnik nie zdążył zakwitnąć .. podgryzły go śliamki ... miałam tylko 1 "rózyczkę " ,.. szkoda mi go - wolałabym , żeby się rozrósł

3109 Gość na berberysie

3110.

3111. Berberys solo

3112.

3113. I znów orliki

3114. Trochę funkii

3115. Taki bodziszek NN

3116 Za chwilę rozkwit
Moje ulubione

3117. I jeszcze raz orliki

3118. Irysek

3119. Chaber i gość

3120 Najwcześniejszy liliowiec

3121. te Iryski już kwitną

3122 Przetacznik ?

3123. Na skalniaku

3124. Po raz pierwszy zakwitną mi wszystkie tawułki

3125 Truskawka ozdobna

3126.

3127 Skalniaczek NN - ma taki oryginalny kolorek
Iza rozpoznała go jako Lak - dziękuję

3128 Kolejny Irys

3129. Nowa rabatka i podmurówka, którą własnie skończył mój mąż .. jeszcze widać materiały

3130 Wierzba -( fotka już nieaktualna - bo drzewko zostało przycięte ) - tak zniszczyły ją październikowe śniegi ..

3107. jeszcze kwitna orliki

3108 ten rojnik nie zdążył zakwitnąć .. podgryzły go śliamki ... miałam tylko 1 "rózyczkę " ,.. szkoda mi go - wolałabym , żeby się rozrósł

3109 Gość na berberysie

3110.

3111. Berberys solo

3112.

3113. I znów orliki

3114. Trochę funkii

3115. Taki bodziszek NN

3116 Za chwilę rozkwit

3117. I jeszcze raz orliki

3118. Irysek

3119. Chaber i gość

3120 Najwcześniejszy liliowiec

3121. te Iryski już kwitną

3122 Przetacznik ?

3123. Na skalniaku

3124. Po raz pierwszy zakwitną mi wszystkie tawułki

3125 Truskawka ozdobna

3126.

3127 Skalniaczek NN - ma taki oryginalny kolorek

3128 Kolejny Irys

3129. Nowa rabatka i podmurówka, którą własnie skończył mój mąż .. jeszcze widać materiały

3130 Wierzba -( fotka już nieaktualna - bo drzewko zostało przycięte ) - tak zniszczyły ją październikowe śniegi ..

-
alinaK

- Od: 16 lut 2010, o 19:11
oj Beniu coś mi się widzi ze będę cie musiała pocieszyć jukką bo z tej niewiele zostało ale będę wredna ....wymienię na młodzika dyptama na wiosnę bo wyobraź sobie że moje dwa okazy biały i różowy zostały pożarte w zimie przez nornice ...po 5 latach .pomyśl jakie były już wielkie .powiem ci że z ślimakami tez walczę ale snakolem z brros zauważyłam że skuteczniejszy ,u mnie to samo co u ciebie nawet trytomy zeżarły .a u ciebie jak trytomy są ,żyją ,ja myślałam że nie zakwitną ale widzę kwiaty będą ale później
ogrod u stop klasztoru
ogrod u stop klasztoru
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Zastanawiam się dlaczego ja wciąż nie mam żadnego berberysu na działce...Muszę koniecznie to zmienić. Jest tyle fajnych odmian. Twój pięknie kwitnie!
Mała podpowiedź o NN. Na zdj. 1127 jest lak, a na 3122 przetacznik, ale nie pamiętam jaki
Mała podpowiedź o NN. Na zdj. 1127 jest lak, a na 3122 przetacznik, ale nie pamiętam jaki
- Miiriam

Kilka fotek i mykam do lasu po szyszki
3131 Moja największa hostowa duma

3132. Firletka - kwitła słabiutko

3133.Rabatka jednoroczna ...

3134 Sasankowe wspomnienie

3135.

3136.

3137. Takie coś zakwitło mi w donicach z cebulowymi

3138. Orlików czar ...

3139. Moje juki w paski .. obie przezimowałay pod stroiszem.

3140. I taka

Ostatnio takie juki widziałam w OBI Krakowaskim - bardzo drogo
... i u Batki w Śledziejowicach - po 18 zł 
A ktoś na Forum ma jeszcze inaczej wybarwioną .. nie pamiętam Kto ... ale bardzo mi się podobała ta juka - u mnie niestety nie ma
3131 Moja największa hostowa duma

3132. Firletka - kwitła słabiutko

3133.Rabatka jednoroczna ...

3134 Sasankowe wspomnienie

3135.

3136.

3137. Takie coś zakwitło mi w donicach z cebulowymi

3138. Orlików czar ...

3139. Moje juki w paski .. obie przezimowałay pod stroiszem.

3140. I taka

Ostatnio takie juki widziałam w OBI Krakowaskim - bardzo drogo
A ktoś na Forum ma jeszcze inaczej wybarwioną .. nie pamiętam Kto ... ale bardzo mi się podobała ta juka - u mnie niestety nie ma