Storczyki Edyty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki Edyty

Post »

Henrykbb pisze:No to macie problem,Dziewczyny.Ja podlewam swoje doniczkowce od lat kranówką i nigdy nie miałem problemu z nalotem.Wydaje mi się,że mógłbym bez ryzyka podlewać nią nawet storczyki.Generalnie stosuję przegotowaną+ zwykłą odstaną.Wyjątek robię dla botaników i stosują aqua destilata./3 zł w hipermark./Taką też spryskuję.Nawóz-1/4 zawsze,woda bez wymiany a potem dla innych.
Henryku, to już było powiedziane wcześniej, ale zważ, że w każdym miejscu naszego pięknego kraju jest inna woda kranowa ;:108 Ty w przeuroczym Bielsku (a byłam ;:108 ;:108 ) z pewnością masz zupełnie inną kranówkę niż jest w innych miastach. Ja kiedy mieszkałam pod Krakowem miałam tak twardą wodę, że po każdym przegotowaniu czajnik nadawał się do odwapniania. Właściwie czajnik elektryczny nie miał racji bytu, ponieważ wciąż padał :evil: :cry:
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Bardzo Wam wszystkim dziękuję ;:196 za ciekawe wypowiedzi na temat wody do storczyków.Teraz już wiem,że na pewno przejdę na destylowaną. ;:108
Asiu,ja mam akwarium i systematycznie podmieniam wodę ,mogłabym ją wykorzystać do storczyków skoro jest taka dobra tylko mi się wydaje,że tą wodę czuć rybami.Nie chciałabym,żeby w domu unosił się zapach ryb.A jak u Ciebie z zapachem czuć coś?

Witaj Arletko :wit Cieszę się ,że do mnie dotarłaś ;:196 Moja woda od żółwia to by się nie nadawała.Wciągu 2-3 dni robi się straszny osad.

Przepraszam Was ;:167 ,że ciągle mam jakieś pytania ale dla mnie ważny jest każdy szczegół.
Otóż,trzymam storczyki w osłonkach do storczyków i na dnie mam wilgotny keramzyt.Czy od tego wilgotnego keramzytu mogą gnić korzenie?
Zauważyłam,że te które wystają za dno doniczki są zgniłe.
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Edytko pytaj ile chcesz :D Kto pyta nie błądzi :D
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam: masz keramzyt na dnie osłonki a na nim stoi doniczka? Doniczka raczej nie powinna stać w mokrym (chyba, że na jej dnie tez jest warstwa keramzytu). Korzenie muszą wyschnąć między podlewaniami-jeżeli wystając dołem doniczki tkwią cały czas w mokrym to będą gnić. A woda wsiąkająca w korę przez dziurki na dnie doniczki utrudnia, jeśli nie uniemożliwia, przesychanie korzeniom wewnątrz doniczki.
Pozostaje tez kwestia samego keramzytu, który powinien zostać odpowiednio przygotowany zanim zetknie się z korzeniami storczyka.
Jeśli chcesz zwiększyć wilgotność dookoła storczyka polecam postawienie osłonki (z doniczką wewnątrz) na podstawce, i na tę podstawkę wysypanie oraz zalanie wodą keramzytu :) natomiast jeśli chcesz zwiększyć wilgotność dookoła większej ilości storczyków, możesz np nasypać keramzytu na dużą tackę, na niej położyć coś w rodzaju kratki i na tym ustawiać doniczki :)
Pozdrawiam, Basia:)
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basia ma święta rację :) Zgadzam się z nią w stu procentach :) Dodam tylko, że jeśli chce się jeszcze bardziej zwiękkszyć wilgotność wokół roślin to można poustawiać małe ozdobne kieliszki koło doniczek :) Ja takie mam z cztery i nawet ładnie to wygląda ;:108 Przy okazji to dobra pułapka na ziemiórki jeśli doda się kropelkę płynu, to one się w nim topią :)Ale to tak na marginesie :P
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Witaj Arletko :wit Cieszę się ,że do mnie dotarłaś ;:196 Moja woda od żółwia to by się nie nadawała.Wciągu 2-3 dni robi się straszny osad.

Edytko ja mam filtr podżwirowy kubełek i wodę wymieniam co 2 miesiące :D i tak się zastanawiam właśnie czy jak robię podmiankę to mogę nią podlać storczyki? a może i inne też ;:88
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem, czy taka woda z akwarium jest dobra. Można najpierw wypróbować na jednym storczyku, jakimś słabszym, a nie od razu na wszystkich. Co do uzywania wiele razy, wy i tak kapiecie storczyki, więc pewnie potem wodę macie całą brudną i ją wylewacie na inne kwiatki, ja innych kwiatków nie mam. Ale podlewam storczyki podlewaczką lub butelką i tez nic im nie brakuje. Vandy kąpię, bo inaczej się nie da. Woda ze studni jest chyba dobra, bo żadna Vanda mi od niej nie padła. Osad na korzonkach Phal. czasem się zdarza, więc staram się nie lać po korzeniach. Ale przegotowana byłaby gorsza, bo też jest pełno osadu i kamienia. O deszczówce już nie wspomnę...
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arletko,ja nie wiedziałam,że żółwiowi można założyć filtr.Wydawało mi się,że będzie się zapychał tym co znajduje się w wodzie.A może do żółwia są jakieś inne,specjalne ?

Basiu,Monisiu,Dusiu,dziękuję Wam za te informacje.Wygląda na to ,że te korzonki gniły mi od mokrego keramzytu.Zaraz idę opróżnić te osłonki .
Dusiu,piszesz że nie moczysz storczyków tylko podlewasz a przy podlewaniu woda wycieka Ci pewnie na podstawki .Czy z tych podstawek wylewasz tą wodę,czy tak sobie stoją jakiś czas z w tej wodzie?
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko a masz konto na nk? tam mam dużo fotek mojego akwarium i Zuzi :lol: a filtr taki jak do rybek mamy, tylko pod siatką i żwirem :D
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arletko ,nie mam konta na nk.Jak pojadę do sklepu zoologicznego to zapytam o taki filtr.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko wkleiłam kilka fotek u siebie w zielonych :D może coś Ci podpowiedzą ;:224
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Edyta 74 pisze:Arletko,ja nie wiedziałam,że żółwiowi można założyć filtr.Wydawało mi się,że będzie się zapychał tym co znajduje się w wodzie.A może do żółwia są jakieś inne,specjalne ?

Basiu,Monisiu,Dusiu,dziękuję Wam za te informacje.Wygląda na to ,że te korzonki gniły mi od mokrego keramzytu.Zaraz idę opróżnić te osłonki .
Dusiu,piszesz że nie moczysz storczyków tylko podlewasz a przy podlewaniu woda wycieka Ci pewnie na podstawki .Czy z tych podstawek wylewasz tą wodę,czy tak sobie stoją jakiś czas z w tej wodzie?
Woda wycieka na podstawki, ale jej nie wylewam, chyba, że stoi kilka dni i storczyk jej nie chce wypić. Normalnie storczyki sobie ją dość szybko wypijają. Podlewam mniej więcej co 10-14 dni, zależy od szybkości przesychania.
Kermit40
ZBANOWANY
Od: 19 wrz 2009, o 22:01

Post »

Dość ciekawy pomysł z tą wodą z akwarium od rybek. Ja niestety nie mam akwarium więc go nie wypróbuje choć wydaje mi się być bardzo dobrym pomysłem. Ja używam zwykłej odstałej wody , a co drugie podlewanie dodaje połowę zalecanej dawki nawozu do storczyków. Skutki możecie zobaczyć na moim wątku. :wink: :roll: :arrow: Niemcy czy też Holendrzy do podlewania roślin używają deszczówki na przykład , więc czemu nie użyć wody z akwarium ? :?:
Awatar użytkownika
tishja
50p
50p
Od: 20 maja 2008, o 15:58

Post »

Ja mam w domu 3 akwaria i poziom pH 7,5. Co myślicie o jej zastosowaniu?
Pozdrawiam
Justyna
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Witajcie :)

Ja podlewam moje storczyki wodą z akwarium już trzeci miesiąc, no w zasadzie, to je kąpię, Vandę tak samo.
Widzę, że jest rewelacyjna, miękka, przefiltrowana, nawożona naturalnie.

Edytko, nie czuć w ogóle zapachu ryb, przypuszczam, że gdyby tak było, to przy moich ponad 50 szt byłoby już czuć ;)

Arletko, czytałam troszkę w internecie, i w zasadzie nic nie znalazłam o wodzie od żółwia.
Wiem, że żółwie taż muszą mieć miękką wodę i chyba odrobinkę cieplejszą niż ryby.
Możesz spróbować na jednym storczyku, a jeśli okaże się, że zdaje egzamin, to rewelacja.

Ja mam teraz przefermentowany roztwór z pokrzywy i zastanawiam się, czy nie spróbować podlać tym na próbę jednego storczyka, moim ogrodowym, balkonowym i pomidorkom bardzo służy.
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu,roztworem z pokrzyw podlewam roślinki na działce.W domu nie próbowałam,bo ten roztwór brzydko pachnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”