Problemy z trawą

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Szym0n
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Co jest nie tak z tą trawą? (fotki)

Post »

Łysy - nie jest tak źle. Gruz był składowany w jednym miejscu i cały wyjechał, wapna nie było w ogóle. Nie ma jakichś wyraźnych placków.

Dominikams - Czyli teoria nieprzepuszczającej skorupy upadła? Został tylko nawóz? :(
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Nikt też nie karze sypać wapna na śnieg.

Nawóz trzeba sypać w określonych dawkach na rok ! Czasem jak dasz ciut więcej nic się nie stanie.

Nawóz też sypie się na suchą trawę, a nie morką wilgotną bo wtedy ją się spala.
Ja sypię ręcznie i na efekty nie mogę narzekać. Żadnych też poradników nie studiowałem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Szym0n pisze:Dominikams - Czyli teoria nieprzepuszczającej skorupy upadła? Został tylko nawóz? :(
Cóż, ja nie twierdziłam, że to kwestia skorupy. U mnie jest skorupa (jak mokro to rozmięka), ale trawa rośnie dobrze. A ponieważ nie nawoziłeś, to skłaniam się do braku nawozu. Jeśli się boisz (dobrze rozumiem obawy), sypnij na kawałek, powiedzmy metr na metr, oczywiście wszystko zgodnie z zaleceniami tutaj podanymi, a potem po kilku dniach zobaczysz czy jest różnica. Teraz upały, więc zalecałabym podlewanie co 2 dni takiego młodego trawnika, nie rzadziej (chyba, że będzie deszcz). Piszę tylko z własnych obserwacji.

U mnie jest takie miejsce, gdzie trawa kiepsko rośnie - prawdopodobnie to rozkopię, bo podejrzewam, że coś jest pod ziemią (ale to jest plac o średnicy pół metra może). No chyba, że się zmieni po ostatnim nawożeniu.

Aha - zakładam, że nie chodzisz po tej trawie za bardzo, zwłaszcza w tych samych miejscach :roll:
Szym0n
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

dominikams pisze:Cóż, ja nie twierdziłam, że to kwestia skorupy
To była/jest moja teoria :wink:

No cóż, pojadę dzisiaj kupić jakiś nawóz... a jak nie to napalm.

Kurde, ale przecież pod domem nie nawoziłem i zobaczcie jaka bujna trawa! To powoduje powrót do hipotezy skorupowej :lol:

Dobra - zacznę działać - zdam relacje ;:101
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No już chyba 3 raz mówię, że koło domu ma ona lepsze warunki, wilgoć, chłód. Zawsze tak będzie, że koło zabudowań trawa i nie tylko ona będzie lepiej rosła nawet bez nawożenia.

Kup saletrę amonową i rzuć.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jacy niecierpliwi ;:14 Trzeba poczekać trawa sama się zagęści, po co ten nawóz :roll: . "Teoria skorupy' jest jak najbardziej na miejscu, trawa 'też roślina' potrzebuje powietrza w korzeniach i zawsze będzie lepiej rosła tam gdzie nie będzie deptana i podłoże mniej ubite.Skorupa mniej przeszkadza już starszej trawie, okresowo podczas deszczu rozmięka i starsza trawa sobie radzi, ale młoda ma delikatne korzonki więc gorzej.
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Szym0n pisze:nie jest tak źle(...)
Twoja trawa rośnie kilka dni :wink:

Po kilku latach ( mój trawnik ma 10 lat) widać coraz lepiej oszczędności przy przygotowaniu gleby. Mi to nie przeszkadza, bo mam bardziej ogród krajobrazowy (leśniczówka), ale właściciele gazonów przed rezydencjami często żałują - mają już chodniki, kwietniki, wkopane instalacje - nie da się zwykłym sprzętem tanio założyć trawnika na nowo.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Uważasz, że właściciele trawników z mieszanek gazonowych żałują na odpowiednie przygotowanie podłoża ?

Ja natomiast uważam i wiem z doświadczenia, że najważniejszy jest dobór odpowiedniej mieszanki nasion traw. Po drugie to co jest napisane na opakowaniu odnośnie składu gatunków, odmian traw oraz ilości na jaką starcza opakowanie to w 75% się nie zgadza i wież mi w to co mówię :!:

Jest jeszcze kilka rzeczy odnośnie samych mieszanek nasion traw ale to już nie jest miejsce na takie dyskusje. Wolny kraj. Bogatemu wolno wszystko nawet wyrzucać kasę w błoto.
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

gemciu83 pisze:Uważasz, że właściciele trawników z mieszanek gazonowych żałują na odpowiednie przygotowanie podłoża ?
Miałem na myśli to, że ci, co pożałowali kasy na pierwszym etapie zakładania trawnika ( przygotowanie gleby) często potem żałują.
Szym0n
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Kupiłem ręczny aerator (elektryczny będę miał w niedzielę). Nie idzie drapać tej ziemi. Miałem wrażenie, że drapię wylewkę z betonu. Zęby weszły max pół cm w ziemię. Czyli jednak skorupa?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż sprawdzę jak to u mnie jest z drapaniem :wink: Teraz jest sucho, to będzie raczej wiarygodne. Popróbuję na młodym trawniku.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż, lekko nie jest :roll: Przypomniało mi się jeszcze, że nie mogę plewić pazurkami na tej glebie, jak jest sucha - pazurki nie wchodzą w ziemię, tylko się ślizgają (więc ostatnio wzięłam szpadel i przekopałam między roślinami, bo nie dało rady inaczej. Natomiast jak jest ziemia mokra, to pazurkami (co prawda nie wchodzą jak w masło, bo dużo siły trzeba użyć, ale daję radę :wink: ).
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja tam nadal będę się upierał, że to wina marnej mieszanki nasion traw.

Skoro ja u siebie na pustym polu ujeździłem ciągnikiem glebę przed siewem tak, że ciężko było później zagrabić ziemią nasiona.
Trawa mimo to wzeszła na torfie (kwas), który przed siewem przed użyciem glebogryzarki zwapnowałem. Trawa rośnie do dziś i ma się dobrze. Było to jakieś 11 lat temu.

Zgadzam się, że ziemia jest teraz twarda jak skała, ale autor siał trawę 2 miesiące temu (ja też siałem 2 mc temu i u mnie trawa na nie wzruszanej ziemi wygląda rewelacyjnie).

To tyle. Trzymam kciuki bo pewnie areator, dosiew pomogą :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Szym0n
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Też mam taką nadzieję. Inaczej napalm i glebogryzarka Obrazek

Dziękuję wszystkim za rady! ;:180
Awatar użytkownika
dominikams