Mój azyl na ziemi
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój azyl na ziemi
Chyba że faktycznie jest to odmiana karłowa. Trzeba dobrze poczytać
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ty kupiłeś tojeść Aurea a ja z nią walczę.
Jest bardzo ładna, to prawda ale miałam ją prawie w całym ogrodzie.
Teraz usiłuję ograniczyć ją do 1-2 rabatek.
Tą tojeść możesz łatwo rozmnożyć, wystarczy uszczknąć kawałek, położyć na ziemi i lekko podsypać ziemią.
Jak masz dla niej odpowiednie miejsce to będziesz zadowolony, szybko zrobi się żółciutki dywanik :P
Jest bardzo ładna, to prawda ale miałam ją prawie w całym ogrodzie.
Teraz usiłuję ograniczyć ją do 1-2 rabatek.
Tą tojeść możesz łatwo rozmnożyć, wystarczy uszczknąć kawałek, położyć na ziemi i lekko podsypać ziemią.
Jak masz dla niej odpowiednie miejsce to będziesz zadowolony, szybko zrobi się żółciutki dywanik :P
- aage
Mariolu naprawdę tak szybko się rozrasta?
-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko...
Jest to na pewno odmiana karłowa
Juniperus procumbens "Nana"
silnie zgęszczony, ścielący się po podłożu, karłowy krzew. Charakteryzuje się bardzo sztywnymi, grubymi pędami przewodnimi, oraz krótkimi, wyprostowanymi odgałęzieniami. Stosunkowo szerokie i krótki, kłujące igły - niebieskawozielone, jasne i błyszczące, zimą przybierają purpurową barwę. Osiąga z czasem 1.5-2.0 m śerdnicy i 20-30 cm wysokości.
Taki jest opis więc sądze, że nada się na skarpę...
Jest to na pewno odmiana karłowa
Juniperus procumbens "Nana"
silnie zgęszczony, ścielący się po podłożu, karłowy krzew. Charakteryzuje się bardzo sztywnymi, grubymi pędami przewodnimi, oraz krótkimi, wyprostowanymi odgałęzieniami. Stosunkowo szerokie i krótki, kłujące igły - niebieskawozielone, jasne i błyszczące, zimą przybierają purpurową barwę. Osiąga z czasem 1.5-2.0 m śerdnicy i 20-30 cm wysokości.
Taki jest opis więc sądze, że nada się na skarpę...
A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
-
- 1000p
Witam serdecznie ...
Zgłaszam sie do was z prośbą... mam pytanie czy ma ktoś z was może na zbyciu zawciąg nadmorski, bo chętnie bym przyjął od kogoś kto mógłby się podzielić...
Zgłaszam sie do was z prośbą... mam pytanie czy ma ktoś z was może na zbyciu zawciąg nadmorski, bo chętnie bym przyjął od kogoś kto mógłby się podzielić...
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mam, ale biały... jak Ci pasuje to kawałek oderwę...
-
- 1000p
Mam pytanie!!!!
Czy ktoś może wie dlaczego, młode odrosty juki gniją od środka...? czy jest to wina wilgoci? wyrwałem z 5-6 młodziutkich przegniłych odrostów a szkoda bo w takim tępie to nic już z niej nie bedzie
Dlatego zwracam sie do Was o pomoc, może jest ktoś kto wie jak temu zaradzić....
Czy ktoś może wie dlaczego, młode odrosty juki gniją od środka...? czy jest to wina wilgoci? wyrwałem z 5-6 młodziutkich przegniłych odrostów a szkoda bo w takim tępie to nic już z niej nie bedzie

Dlatego zwracam sie do Was o pomoc, może jest ktoś kto wie jak temu zaradzić....
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Michale, jałowiec ładny kupiłeś- całkiem dobrze rozrośnięty okaz. Na pewno się będzie dobrze prezentował.
Co do juki, być może właśnie wilgoć ją tak zniszczyła. Czy długo utrzymywała się woda po deszczach wokół roślin?
Co do juki, być może właśnie wilgoć ją tak zniszczyła. Czy długo utrzymywała się woda po deszczach wokół roślin?
Michale jukki nie lubią wilgoci, więc to może być przyczyna. Ale może być też choroba grzybowa. Możesz profilaktycznie opryskać jakimś preparatem grzybobójczym. Pokaż zdjęcie krzaka, to może uda się coś więcej powiedzieć.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Michale wydaje mi się także , że od wilgoci, woda zalegała w rozetach, na wskutek czego wrzuciła się choroba grzybowa. 

-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
Michał u mnie to samo tam gdzie jukka rośnie w wilgotnym miejscu pojawił się grzyb ale wyrwij to i opryskaj ,nie przejmuj się jukka rośnie jak chwast za rok będzie 2 razy większa .jeżeli nie to uśmiechniesz się do mnie mam jej w brud
ogrod u stop klasztoru
ogrod u stop klasztoru
- Kasia_Tomek
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 08:32
Michale z jałowcem rozesłanym "nana" to racja wolno rośnie, a na dodatek nie boi się przycinania. Bardzo ładnie wygląda pomiędzy kamieniami. Miałam takiego na poprzedniej działce na skalniaku przewieszał się delikatnie i super to wyglądało.
Nada się na Twoją skarpę .
A jak zdrówko?

Nada się na Twoją skarpę .
A jak zdrówko?
-
- 1000p
Dziękuję za pomoc...
Agnieś - jutro zrobię fot roślinki to może coś więcej bedziesz w stanie powiedzieć...
Tajko - A jaki oprysk zrobić, jakim preparatem ??
AlinaK - może masz rację, uśmiecham się do Ciebie i zobaczymy co z tego wyniknie
Kasiu... - jałowiec ma już przygotowane miejsce pod zasadzenie, ale zastanawiam się jakie towarzystwo mu dokoptować?? masz może jakiś pomysł... A zdrówko powoli dochodzę do siebie
Dziękuję za wszystko i zapraszam częściej może jakieś pomocy bedę jeszcze oczekiwał ... a widzę, że są tu osoby godne wiedzy
Agnieś - jutro zrobię fot roślinki to może coś więcej bedziesz w stanie powiedzieć...
Tajko - A jaki oprysk zrobić, jakim preparatem ??
AlinaK - może masz rację, uśmiecham się do Ciebie i zobaczymy co z tego wyniknie

Kasiu... - jałowiec ma już przygotowane miejsce pod zasadzenie, ale zastanawiam się jakie towarzystwo mu dokoptować?? masz może jakiś pomysł... A zdrówko powoli dochodzę do siebie

Dziękuję za wszystko i zapraszam częściej może jakieś pomocy bedę jeszcze oczekiwał ... a widzę, że są tu osoby godne wiedzy

Michał czytam o problemach z kręgosłupem i trzymam kciuki żeby wszystko bylo dobrze..
Ja nie mam takich problemów ale wiem co to znaczy.. niestety ..
Oszczędzaj się.. bo kręgosłup jest Ci potrzebny jeszcze bardzo długo..
skarpa nabiera rumieńców...
podob mi się pomysł z jałowcami.. będziesz przycinał...

Ja nie mam takich problemów ale wiem co to znaczy.. niestety ..
Oszczędzaj się.. bo kręgosłup jest Ci potrzebny jeszcze bardzo długo..
skarpa nabiera rumieńców...
podob mi się pomysł z jałowcami.. będziesz przycinał...

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- aage
JA bym opryskała Topsinem