Kilka pytań odnośnie siewu kaktusów.

ODPOWIEDZ
Kaktusiarz
50p
50p
Od: 22 paź 2009, o 13:55

Kilka pytań odnośnie siewu kaktusów.

Post »

Około 2 miesiące temu zasiałem kaktusy. To mój pierwszy siew. Długo nic się nie działo. Przykryłem widoczny na zdjęciu pojemnik:
Obrazek
w którym są posadzone kaktusy folią i zacząłem bardzo obficie spryskiwać wodą. Dzięki temu około tydzień temu zaczęły w końcu kiełkować pierwsze nasionka. Dziś jest ich już sporo. Początkowo zieloniutkie przyjmują teraz różowawy kolor. póki co są bardzo malutkie, mają może 3-5 mm.

Co dalej? Jak często spryskiwać wodą? Kiedy zdjąć folię ? Czy różowawy kolor jest ok? Czy mogą (przykryte folią) stać na pełnym słońcu ? czy lepiej w cieniu ?
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kilka pytań odnośnie siewu kaktusów.

Post »

Jako, ze dwa siewy już za mną to podziele się wiedzą. Siewki nie lubią palącego słońca, a swoje trzymam za folią ogrodową i jest im dobrze (folia służy całej kolekcji kaktusów do ochrony przed deszczem i nie jest bezpośrednio na donicy z siewkami). O ile pamiętam to jakoś tydzień/dwa po wykiełkowaniu zdjąłem przykrycie (jako, że już nie zaobserwowałem nowych siewek). Siewki spryskuje woda odstaną (z przyczyn nie zależnych ode mnie co tydzień)i raz na jakiś czas z nawozem. Co jakiś czas zapobiegawczo pryskam Topsinem przeciw grzybom i tym podobnym.
Siewki siałem do czystego żwiru i jak podrosły to przesadziłem do mieszanki z dodatkiem ziemi uniwersalnej. Jak jesteś ciekaw to zapraszam do mojego wątku bo ostatnio wstawiłem fotę wysiewów :)

P.S - Lepiej nie dawaj do cienia bo się powyciągają. Różowawy kolor ponoć oznacza, że mają za dużo słońca - moje też są trochę wybarwione i jakoś za bardzo się tym nie przejmuje bo są w dobrej kondycji (wg. mnie)
Pzdr i życzę sukcesów w uprawie :D
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Siewki są w stanie wytrzymać pełne słońce gdzieś po ok. 1,5 roku od wykiełkowania. Świeżo po wysiewie trzeba je cieniować. Ja to robię bibułą. Inaczej się usmażą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Kaktusiarz
50p
50p
Od: 22 paź 2009, o 13:55

Post »

Dzięki za odpowiedzi :) Nie wiem jeszcze za bardzo jak często podlewać ? utrzymywać cały czas wilgotne podłoże ?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Raczej tak. Po osiągnięciu przez siewki średnicy ok. 3mm można zacząć stosować krótkie okresy zupełnego przesuszenia podłoża, ale na bardzo krótki okres czasu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”