Ciekawostka przyrodnicza Agnieszko śliczne masz storczyki
Czy ta miltonka to u ciebie się puściła czy kupiłaś ją z kwiatkiem?
Dołącz do Szczecińskiego wątku jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś.--> Szczecinianki i nie tylko http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=32208
Owszem. Ten biały storczyk nie ma liści w ogóle, gdyż odpadły. Korzenie natomiast są w znakomitym stanie więc mam nadzieję, że coś z niego będzie. Liczę na jakieś keiki. A jak nie, to będzie 4 storczykiem, którego stracę
W zasadzie nie wiem co było temu stożkowi. Jak tylko pęd wyszedł, odpadł jeden liść. Jak rozwinęły się kwiaty to stożek został mi po prostu w rękach bez żadnej uchwytnej gołym okiem przyczyny. Żadnej zgnilizny koloru czarnego, nic mokrego ani oślizgłego nie było, więc w sumie nie wiem co jest grane.
Albo ugnil albo go ktoś urwał. Sam od siebie nie powinien odpaść. Mi parę dni temu ugniły 2 miniaturki posadzone w jednej doniczce... Były wsadzone trochę glebiej, bo nie miały korzonków i chciałam, żeby puściły (kupiłam je przelane). Przy ugniciu zaczynają żółknąć liścia, a w końcu odpadają wszystkie, a łodyga jest jakby rozpaćkana.
Ja też bym obstawiała uszkodzenie mechaniczne, też mam takiego kupionego w jednej doniczce z całym zdrowym, ale na razie nic nie robię ponieważ uszkodzony ma dwa pędy z kwiatami, może się zlituje i urodzi jakiegoś keiki
Mam storczyka, który (głupol mały) nawypuszczał keików w liczbie pięciu sztuk. Niestety cztery z nich musiałam obciąć, gdyż ewidentnie osłabiały całą roślinę :x . Teraz kwiatuszek odżył i wypuszcza nowy listek i korzonki. Uffffffffffff,operacja się udała i pacjent będzie żył
Moja zieleninka. Miltonia już przekwitła, ale widzę chyba nową psb...
Na ostatnim zdjęciu u samego dołu widać przyrost u Dendrobium; ten storczyk, któremu zostało jedno keiki(miał ich pięć)powoli odżywa.
Z miltonia sobie Poradzisz ;) Ładna i zdrowa z niej roślinka ;)
A na fotce z dendrobium to chyba rosną dwa keiki, drugie po prawej stronie maleńkie jeszcze