Meniu, dziękuję
Storczyki początkującej empe...
Re: Storczyki początkującej empe...
Ależ Basiu, konwalie to moja pierwsza kwiatowa miłość
Dopiero niedawno "odkryłam" i pokochałam storczyki. Więc jestem przeszczęśliwa, bo mam masę cudownych kwiatów
Meniu, dziękuję
Meniu, dziękuję
Magda
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Empe śliczne te Twoje storczyki szczególnie ten nakrapiany, a co do konwalii to któż by ich nie lubił jak tak pięknie pachną. 
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne storczyki i konwalie. A takiego nakrapianego rózowego z pomarańczowawą warżką tez mam.
Niedobrze się dzieje.... Maluszek babci ma podgniłe korzonki
Siedzi w sphagnuym, w ciemnej doniczuni i nie było tego widać od razu, ale babcia zajrzała no i... Jak go reanimować?
Takie maleństwo... W sphagnum? Kamieniach? Co robić?
Magda
- orange30

- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Oczyścić, popryskać p. chorobie grzybowej, następnie do drobnej kory wsadzić, ale najpierw na spód albo keramzyt, albo skała wulkaniczna. Wsadzić tak posadzoną doniczkę do osłonki plastikowej bądź ceramicznej i na spód nalać wody na wysokość keramzytu. Z wierzchu spryskiwać korę. Taka moja rada, ja tak stosuję.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
I jeszcze cudny piegusek do kolekcji dołączył, fajny, wesoły taki 
Halinko, dziękuję za poradę, ale powiedz, czy to jest wykonalne w przypadku tak maleńkiego storczyka? Obawiam się ze niewiele zmieszczę w takiej malutkiej doniczuni...
Ale dobra informacja jest taka, że kolejne pączki u tego bidulka babcinego pękają i rozkwitają 
Magda
Ale dawno mnie nie było. I jeszcze dawniej cokolwiek u mnie przybyło ;-)))))))) U mnie nic nowego na parapetach
( Pędzik rośnie, rozgałęzienia mniejsze i większe tez. Usychają kwiatki, nawet te dość nowe
(( U mojego białaska z moim pierwszym domowym kwitnieniem. Szkoda
(((((((( Smutno mi.
Magda
- arlet3

Empe, a co z maluszkiem?
reszcie potrzeba
, może jeszcze odżyją. Trzymam kciuki.
Arlet, dziękuję że pytasz ;-) Babcia ciągle się chwali przez telefon że kolejne pączki się rozwijają, więc może nie jest tragicznie. Jutro zobaczę,bo akurat u niej będę
A ja sama będę się chwalić... Ale fotki potem ;-)))
A ja sama będę się chwalić... Ale fotki potem ;-)))
Magda
- arlet3

Będę czekać 
Dziewczyny i chłopaki - wszyscy którzy w jakiś sposób tęsknili... Nie mam kompletnie czasu na zrobienie porządnych fotek i wstawienie zdjęć. Dobra wiadomość jest taka że się wkrotce przeprowadzam i będę miała 2 okna zamiast jednego ;-))))))) Obiecuję że niedługo pochwalę się postępami. Bo rosną kwiatki, rosną...
)))))))
Magda
-
Blue Monkey
- 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Madziu to jest świetna wiadomość, przybędzie storczyków na pewno
A przy oknach można ustawić jakieś stoliki/komódki czy cuś i choroba będzie się mogła u Was swobodnie rozwijać 
Pozdrawiam, Basia:)
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Dwa okna...fiu, fiu...no to teraz będzie pewnie wakacyjne szaleństwo storczykowe... ;) 
Jak znajdziemy super prace to pewnie będzie ;-))) Ale marne szanse, ważne żeby nam na opłaty wystarczyło ;-)
Poradźcie... Usycha mi jedna miltonia. Jedna psb właściwie totalnie zżółkła... ;/ A druga właśnie przekwitła. Jak o nie zadbać w okresie spoczynku żeby jeszcze kiedyś zakwitły? A przynajmniej ta nowsza...
Poradźcie... Usycha mi jedna miltonia. Jedna psb właściwie totalnie zżółkła... ;/ A druga właśnie przekwitła. Jak o nie zadbać w okresie spoczynku żeby jeszcze kiedyś zakwitły? A przynajmniej ta nowsza...
Magda