Storczykowe szaleństwo Joane

Zablokowany
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Re: Storczykowe szaleństwo Joane

Post »

Asiu dziś dotarła Vandziunia od Ciebie, już skaczę z radości i tuptam nóżkami w pracy ;:65 ;:65 ;:65 by do niej popędzić
Jest śliczna i taka duża?

Czy mogę ją wystawić na balkon czy jeszcze na to za wcześnie?
Przekaz startuje jutro bo zapomniałam, że dziś jestem w pracy 14H

buziaki ogromniaste dla Ciebie i kuriera:)
Patrysia
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cuda, cuda, cuda....... zresztą jak zawsze ;:138 ;:138 ;:138

Z czego zrobiony jest pień w którym rosną pink panther?
Mogłabyś pokazać go z bliska w kilku ujęciach. Śliczny z niego kwietniczek ;:63 ;:63 ;:63 Też mi się taki marzy, a może uda się zmusić męża, żeby coś takiego stworzył :heja
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:111 ;:111 ;:111 Ale żeście mnie zasypały pytaniami. Najpierw dziękuję wszystkim za miłe słowa o moim oknie storczykowym.

AniaL, Celinko, Grażynko, Justynko serdecznie zapraszam na ;:40 i coś do tego. Możecie się wtedy napawać tym widokiem.
patrysia pisze:Asiu rzeczywiście wyglądają inaczej to ja już nie wiem co sprzedają w tych sklepach.
Choć ostatnio kupiłam dendrobium kingianum i też mi się wydaje, że jest inne od tej rośliny, którą wylicytowałam ale może mam już zwidy i omamy :;230
Ja swoje kupiłam u dwóch różnych sprzedawcy. Są to pewne sklepy i hodowcy.

Cieszę się, że już doszła. Ja swoje już mam od kilku dnie na balkonie bo u nas ciepło. Wczoraj był lekki ciepły deszczyk to je napoił.
Dostałaś największą i z kilkoma korzonkami młodymi. Niech się adoptuje szybko i jak najszybciej pokaże kwiat.
iwka2 pisze:Co robisz ze Ci zakwitła,bo moja nie kwitnie :(
Ja swoją już kupiłam z dwoma pędzikami. One tylko u mnie dojrzały i rozkwitły. W drodze jest kolejny pędzik i nowy przyrost. Zobaczymy jak dalej będzie się u mnie czuła i czy powtórzy kwitnienie.
justus27 pisze:Katlejastym na balkonie zapewne się podoba. Są w świetnej formie... :wink:
Chyba tak bo ruszyły jak szalone.
Beatrice pisze:Asiu, a na balkon nie pada deszcz? Czy tam masz cień? Pytam bo nie mam balkonu, ale mam taras i tak bym chciała katleje i miltonie wystawić, tylko że one nie będą miały prawie osłony przed słońcem. Proszę poradź co zrobić?
Ja mam cały balkon zadaszony. One wprawdzie wiszą na zewnątrz barierki, ale im nie przeszkadza. Jak jest lekki deszczyk to je podlewa. Przy większych opadach wstawiam w głąb balkonu. Jeśli chodzi o słońce, to ono dociera dopiero od 14 do zachodu. One tak wiszą, że jeśli pojawi się ostre ;:3 to i tak na nie nie pada. Ale najpierw musi go być trochę. :;230 :;230 :;230
W razie czego mam olbrzymi parasol aby osłonić.
Storczykowa pisze:Ale widoki! Fantastyczna kolekcja i do tego te pink panther na pniu...
Też się cieszę z tej belki bo zawsze coś tam kwitnie. Obecnie zwisa 18 kwiatków.

Właśnie wysyłałam swój post i otrzymałam od Ciebie. Dorotko on jest z belki bambusowej. Różne ujęcia są na wcześniejszych stronach i opis budowy i uprawy. Naturalnie jak będziesz chciała jeszcze więcej wiedzieć to pytaj.
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Przepiękne okno storczykowe ;:63 Tylko siedzieć i podziwiać. ;:108
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Edytko. Ja u Ciebie też, ciągle podglądam. Miło jest mieszkać wśród kwiatów i takich widoków. :D
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Oj tak ;:108 Ja też bardzo lubię mieć wokół siebie dużo roślinek . :heja
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Joane chciałam powiedzieć, że jestem w szoku po oglądnięciu Twojego wątku ;:180 ;:63
Masz tyle botaników i sabotków, które uwielbiam, i tak niezwykłe okno do jedzenia :heja ;:138
Czy możesz powiedzieć jak długo u Ciebie kwitnie dendrobium phalaenopsis :?: A także zdradzić źródło swoich botaników :?:

Nie mogę ochłonąć ;:14
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Dzięki już rzucam się do zgłębiania wiedzy :tan
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kasiunieczka_32 Witam u mine.
Ja też bardz kocham sabotki. Niecierpliwie czekam na otwarcie się pierwszego botanika.
kasiunieczka_32 pisze:i tak niezwykłe okno do jedzenia :heja ;:138
Kasiu ja nie chcę jeść tego okna, bo na czym bym postawiła moje storczyki. :;230 :;230 :;230 :;230
kasiunieczka_32 pisze:jak długo u Ciebie kwitnie dendrobium phalaenopsis :?: A także zdradzić źródło swoich botaników :?:
Te seledynowe kwitło ok. trzech, czterech miesięcy.
Moje botaniki kupuję w większości u schwertera, oraz innych sprzedawców internetowych. Wiele kupiłam ostatnio na wystawach.

Dorotko jak będzie coś niejasne to pytaj.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Joane właśnie już od kilku dni oglądam ich ofertę ale muszę powiedzieć że koszty wysyłki do Polski mają dwa razy większe niż sprzedawcy na ebayu. :(
Oczywiście, że okno nie do jedzenia :;230 :;230 ale sama napisałaś, że patrzysz na niego właśnie w trakcie jedzenia i tak jakoś poszło :tan ;:224
Czy na poprzednich stronkach jest instrukcja jak podlewasz falki umieszczone w drewnianej "rurze"?

Dalej jestem w szoku ;:180
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu wiem co miałaś na myśli z tym oknem, ale leżę chora w łóżku i z nudów nie wiem co zrobić i tak mi się na żarty zebrało.
Na poprzednich stronach dokładnie opisałam. Są one najmniej podleane, ale najpiękniej rosną. :tan
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Witaj Joane ;) Niezgrabnym krokiem spróbuję się wbić w towarzystwo jeśli tylko pozwolicie dołączyć się do dyskusji :oops:
Joane mam małe pytanko , a raczej prośbę ;) Czy mogłabyś mi opisać jak zajmujesz się swoimi Angreacum? Gdzie je trzymasz ? ;)
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Moniko. Jasne, że możesz się do nas dołączyć.
Ja swoje Angraecum obecnie trzymam na zachodnim oknie. One latem nie znoszą dużej ilości światła. Codziennie spryskuję je. Na korę położyłam mech aby miały wysoką wilgoć wokoło siebie. W chłodne pochmurne dni moczę raz na Tydzień, w ciepłe częściej.

Właśnie wczoraj odkryłam na tym co puścił keik, że znowu coś wypuszcza. Tylko Co :?:
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Dziękuję :) Pytam o Angreacum , ponieważ też je mam a dokładniej Angreacum scottianum. Pryskałam je ,ale zaprzestałam, ponieważ zaczął mi żółknąc listek i odpadł całkowicie. Teraz od chyba ponad tygodnia go nie pryskam i wszystko ok :) Zraszam jedynie podłoże, które obłożyłam sphagnum. Jak na razie żyje i nie rusza się ze wzrostem. Popołudniu ma on troszkę słoneczka i jak na razie nie widzę, by mu to szkodziło. Oczywiście jak mocno pali słońce to wtedy cieniuję go.
Może wstaw fotki i pomyślimy co wypuszcza Ci Twoje cudo ? :)
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zraszam też głównie podłoże, bo one nie lubią pryskania po liściach. Wyjątki to bardzo gorące dni.
Zdjęcie zrobię jutro bo dzisiaj jestem słaba i leżę na antybiotykach w łóżku.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”