Storczyki Storczykowej cz. 2

Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 2

Post »

Dusiu,przyszłam do Ciebie po radę.Otóż Mąż kupił mi dzisiaj piękną fioletową Vandę.W sklepie stała w wazonie w którym na dnie były kulki żelowe i korzenie dotykały do tych kulek.Sprzedawczyni powiedziała,żeby w domu też ją tak umieścić,bo wtedy korzenie mają cały czas wilgoć i że to dobrze wpływa na roślinę.Myślisz,że ona ma rację,że w ten sposób można trzymać Vandę?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja raczej nie mam zaufania do takich wymysłów. kulki są po to by ładnie wyglądac, a nie wszystko, co ładne, musi być dobre. Na twoim miejscu bym wyjęła te kulki. Moje Vandy świetnie sobie radzą bez nich. Jak korzenie ich dotykają, może dojść do gnicia, bo korzenie Vand są bardzo wrażliwe. Najlepsze są stare, sprawdzone sposoby, bez żadnych udziwnień. po prostu zwykły wazon, ze 2 razy w tygodniu wyciągać do kąpieli, trzymac na oknie... Po wyjęciu z wiaderka trzeba otrząsnąć roślinę z wody roślinę i sprawdzić, czy nie ma wody między liśćmi, bo wtedy może dojść do gnicia.
I pokaż ta swoja Vanda, bo na pewno jest piękna. jak ja bym chciała dostawać takie cuda, szkoda, ze na co dzień są nie do kupienia...
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Zdjęcia z okien pełnych storczyków piękne. Już sobie wyobraziłam jak będzie wyglądać jesienią jak większość rozkwitnie. ;:1 ;:1
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tez na pewno bedzie całkiem ładnie :). Teraz dużo ma pędziki, ale zanim zakwitną, większość z obecnie kwitnących pewnie już przekwitnie. Ale zawsze kwitnie ok. 10-20 storczyków, więc nie jest źle.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

U mnie obecnie kwitnie 12. Najwięcej kwitnących mam od sierpnia do końca października i styczeń do kwietnia. Na razie mam kilka jeszcze pączkujących. Wiele przez to zimno późno zaczęło rosnąć.
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Dusiu,dziękuję Ci za odpowiedź ;:196 .Moją Vandę możesz zobaczyć w moim wątku storczykowym,świeżo założonym. :tan
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pędzik tetraspisa rośnie! U innych Phal. też rosną pędziki. Equestris rózowy ma pąki na obydwóch pędzikach. Za jakiś czas powinna też puścić pąki rózowa Vanda w kratkę, ktora w tym roku się trochę spóźniła z kwitnieniem, bo zwykle kwitła razem z niebieską. A ta z wystawy już przekwitła.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Dusiu, koniecznie wrzuć fotki ;:108
Takich jak Ty - nikt nie robi ;:180
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedługo na pewno zrobię, zamierzam wstawić w poście otwierającym mój trzeci wątek, bo ten wkrótce trzeba będzie zamknąć. Chcę, żeby miał 88 stron, potem stworze nowy.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Noooo
to jutro jak najbardziej możesz startować z nowym :tan ;:108
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I na pewno będę wstawiać zdjęcia... Gdyby nie brak miejsca na dysku i konieczność zmniejszania, robiłabym to pewnie częściej, ale zmniejszanie nie jest miłe, zwłaszcza, jak trzeba zmniejszyć 20 czy 30 zdjęć.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Muszę Ci powiedzieć, że ja w ogóle nic nie robię z moimi, ew. kadruję lub rozjaśniam. Czy spowodowane to jest brakiem miejsca na Twoim twardym dysku ? :?:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, mój komputer to już stary grat (nie miałabym nic przeciwko, gdyby było więcej miejsca na dysku, w końcu nie lubię nowoczesnych wymysłów). A zdjęcia zmniejszam, czasami rozjaśniam, przyciemniam lub wyostrzam, jeśli jakość mnie nie zadowala. Lubię obróbkę zdjęć, bo lubię tworzyć, ale nie lubię zmniejszania i oczywiście linkowania, bo to coś strasznego. Na fotosiku było fajnie i łatwo, bo mogłam zaznaczyć 10 zdjęć i naraz je wysłać, a nie każde osobno.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p

Post »

Wiesz, bo przy wielkiej ilości zdjęć można pomyśleć o zrzucaniu ich na dysk zewnętrzny (cd lub inny) i nie zaśmiecać komputera. No i jeszcze w aparacie, przynajmniej u mnie, jest możliwość ustawiania wielkości zdjęć. Zobacz, może u Ciebie też taka możliwość jest :?: Lub też skorzystaj z innych serwerów (aukcjonerrrrr itp.)
A w jakim programie obrabiasz fotki? Ja w photoshopie. :tan
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też. Co do fotek, nie wiem, czy w moim aparacie mozna ustawić wielkość, ale są ogromne ponad 3000 pixeli na ponad 2000, a zmniejszam je do 600x450. Ale fotki chcę miec zawsze w kompie, żeby nie musiec ich wgrywać z jakiś wymyślnych rzeczy.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”