Choroby i szkodniki kalafiora

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Choroby i szkodniki kalafiora

Post »

Ja mam podobny problem , ale tylko troche więdnie , jedynie im moze pomuc srodek amistar bo roslina od wilgoci dostaje czern krzyzowych , a ona blokuje pobieranie pokarmu , amistar jest to jedyny srodek 100/skuteczny.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: wiedniecie kalafiorow

Post »

Kasialeria pisze:Prosze o pomoc, bo kalafiorow chyba też nie będę miala w tym roku - zaczely wiednac :( Nie brakuje im wody,
nie widac też turkucia, ani mrowek. Co sie dzieje, Waszym zdaniem i co robic?
Kalafior może więdnąć nie tylko od braku wody , ale od nadmiaru również ... Ale na 99% obstawiam działanie śmietki kapuścianki , jest to maly białawy robal 5-8mm , wygryzający korytarze w szyjce korzeniowej i tym samym utrudniając pobieranie wody . Działa grupowo , w ilości kilkunastu-kilkudziesieęciu sztuk , i dlatego jego działanie jest tak szkodliwe ... Jego istnienie można łatwo sprawdzić , odchylając mocno na bok rośline - odsloni sie górna część szyjki korzeniowej , tam powinny być widoczne korytarze wraz ze szkodnikiem . Co robić ? Przede wszystkim zapobiegać , podlewając np. DIAZOLEM , RELDANEM itd. Jeśli zbiory warzyw za kilka- kilkanaście dni to ze względu na karencje środka nic nie da sie zrobić ... W innym przypadku można śmiało podlewać ( ok100ml na rośline ) Reldanem , bodajże 3tyg karencji . Diazol - 60 dni ...
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Kasialeria pisze:Prosze o pomoc, bo kalafiorow chyba też nie będę miala w tym roku - zaczely wiednac :( Nie brakuje im wody,
nie widac też turkucia, ani mrowek. Co sie dzieje, Waszym zdaniem i co robic?
Zobacz czy na korzeniach nie ma czasami grubych palczastych narośli.Jeśli ma to jest to kiła kapusty która atakuje wszystkie warzywa kapustne tym samym i kalafiory.W tym roku wyjątkowo leje a choroba ta lubi rozwijać się w takich mokrych warunkach. :wit
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Kontakt:

Post »

A dostają lekko fioletowe liscie ? kiła kapusty dopiero teraz by się zaczęła rozwijac , bo ona lubi jak jest powyzej 20 -25 stopni i jak jest ziemia mocno zakwaszona .
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Kontakt:

Post »

No to opryskaj amistarem , ja opryskałem 6 dni temu i juz jest ok .
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ten Amistar na kalafiorach co ma zwalczyć?
U mnie też kalafiory więdną, ale trochę dalej jest wczesna kapusta i też więdnie, prawie wszystkie rośliny ale tylko w słońcu, jak jest pochmurno to są sztywne. Trochę mi się wierzyć nie chce żeby tak naraz wszystkie dostały kiły. :roll:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj, gdy dotarliśmy wreszcie na działkę, zobaczyłam klapniętą kapustę stożkową. Po wzruszeniu i przekopaniu ziemii wokół niej po paru godz. kapusta się podniosła. Ziemia przeschła, miała za mokro i korzenie się dusiły.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nadmierna wilgoc blokuje system korzeniowy , i powoduje chorobe czerń krzyzowych , a amistar rozblokowuje system i zwalcza choroby.
Awatar użytkownika
marcolee
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 paź 2008, o 11:25
Kontakt:

Post »

Nie słuchaj nikogo o nadmiarze wilgoci,bo kapustne uwielbiają wodę.....Daję sobie głowę uciąć,że robale trawią Ci te kalafiory od korzeni. Idz szybko do sklepu(najtaniej w rolniczym nie ogrodniczym) i kup środek owadobójczy,rozrób go w wodzie i podlej nim rośliny.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

napiszę coś o korzeniach - to nie te wielkie i grube pobierają wodę tylko te najmniejsze - mają naczynia włosowate i to nimi pompują wodę w górę roślinki :)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

więdnąć kalafiory mogą ,gdy nie pobierają wody ,a przyczyn może być kilka,jak zasolenie, zalanie-korzenie muszą mieć powietrze ,no i ta śmietka, która bardzo polubiła kalafiory
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Kontakt:

Post »

Pierwszy rok mamy działkę , posadziłam też kalafior , ładnie rośnie ale widzę że teraz mi kwitnie czy to normalne ? Nigdy nie miałam działki więc nie wiem jak rośnie kalafior :)
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Kalafior wykształca ok.25-40 liści i zawiązuje róże , ktora po osiągnięciu właściwych rozmiarow powinna być wycięta i spożyta . Później roża sie rozluźnia i po kilku tygodniach zakwita . Jeśli Ci już zakwitła to szkoda miejsca na taką rośline ozdobną , lepiej posadzić świeże kalafiorki .
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Kontakt:

Post »

frant pisze:Kalafior wykształca ok.25-40 liści i zawiązuje róże , ktora po osiągnięciu właściwych rozmiarow powinna być wycięta i spożyta . Później roża sie rozluźnia i po kilku tygodniach zakwita . Jeśli Ci już zakwitła to szkoda miejsca na taką rośline ozdobną , lepiej posadzić świeże kalafiorki .
Po kilku dniach zakwita :)
Aniunia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2010, o 23:49

Post »

Witam serdecznie:)
Mam pytanie co do wiednacych kalafiorow, zauwazylam ze kilka zaczyna wiednac, ma fioletowe liscie i jak jedna sadzonke wykopalam z ziemi okazalo sie ze koniec korzonka jest czarny.... W tym roku dopiero zaczynam swoja przygode z uprawa warzywek wiec prosze o wyrozumialosc za byc moze blache pytanie ale w tym watku nie znalazlam na nie odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”