Drzewko z wilka?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Orzelek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2010, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Drzewko z wilka?

Post »

Witam!
Mam pytanie, być może głupie i naiwne, jeśli tak to proszę mi wybaczyć, nie znam się zbyt dobrze na ogrodnictwie.
Wczesną wiosną przycinałem drzewka owocowe. Część wyciętych "wilków" wykorzystałem jako zabezpieczenie rabatek przed psem. Teraz te wsadzone w ziemię gałązki puściły liście. Czy z takich "wilków" mogą wyrosnąć wartościowe drzewa owocowe?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: Drzewko w wilka?

Post »

No 30 lat jestem szkółkarzem. Że wierzbę można z żywokołów ukorzenić, powszechnie wiadomo. Że niektóre topole i owszem.
Ale owocowe :roll:
To raczej nie ma korzeni. Leje, w wodzie stoi, troche ciągnie, trochę korzysta ze zgromadzonych w pędzie zapasów.
A w temacie: jeśli ukorzenimy szlachetny fragment drzewka... no to wiadomo :wink:
Orzelek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2010, o 17:25

Re: Drzewko w wilka?

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Cóż, spodziewałem się, że będzie taka :)
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p
Od: 14 wrz 2008, o 21:06

Re: Drzewko z wilka?

Post »

U mnie wilk śliwy Renklody po wsadzeniu w ziemię już od miesiąca ma liście.Jak uschnie napiszę.
Bogdan
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

U mnie u zrazów leżących z braku pomysłu w lodówce spod kory zaczęła wychodzić "miazga", i jakby zaczątki korzeni (jabłoń z rodzaju purpurea). Trochę ironia, bo z tego co próbowałam zaszczepić nic się nie przyjęło ( no, 2, z czego jeden usechł, a nad drugim właśnie stoję i chucham i dmucham i rdzawe liście na brzegach się robią..).
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wbiłam wczesną wiosną gruby kołek śliwkowy jako podpórka dla młodego drzewka, a ten wariat puścił zielone i ma piękne przyrosty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”