Drzewko z wilka?
Drzewko z wilka?
Witam!
Mam pytanie, być może głupie i naiwne, jeśli tak to proszę mi wybaczyć, nie znam się zbyt dobrze na ogrodnictwie.
Wczesną wiosną przycinałem drzewka owocowe. Część wyciętych "wilków" wykorzystałem jako zabezpieczenie rabatek przed psem. Teraz te wsadzone w ziemię gałązki puściły liście. Czy z takich "wilków" mogą wyrosnąć wartościowe drzewa owocowe?
Mam pytanie, być może głupie i naiwne, jeśli tak to proszę mi wybaczyć, nie znam się zbyt dobrze na ogrodnictwie.
Wczesną wiosną przycinałem drzewka owocowe. Część wyciętych "wilków" wykorzystałem jako zabezpieczenie rabatek przed psem. Teraz te wsadzone w ziemię gałązki puściły liście. Czy z takich "wilków" mogą wyrosnąć wartościowe drzewa owocowe?
Re: Drzewko w wilka?
No 30 lat jestem szkółkarzem. Że wierzbę można z żywokołów ukorzenić, powszechnie wiadomo. Że niektóre topole i owszem.
Ale owocowe
To raczej nie ma korzeni. Leje, w wodzie stoi, troche ciągnie, trochę korzysta ze zgromadzonych w pędzie zapasów.
A w temacie: jeśli ukorzenimy szlachetny fragment drzewka... no to wiadomo
Ale owocowe

To raczej nie ma korzeni. Leje, w wodzie stoi, troche ciągnie, trochę korzysta ze zgromadzonych w pędzie zapasów.
A w temacie: jeśli ukorzenimy szlachetny fragment drzewka... no to wiadomo

Re: Drzewko w wilka?
Dziękuję za odpowiedź. Cóż, spodziewałem się, że będzie taka 

Re: Drzewko z wilka?
U mnie wilk śliwy Renklody po wsadzeniu w ziemię już od miesiąca ma liście.Jak uschnie napiszę.
Bogdan
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie u zrazów leżących z braku pomysłu w lodówce spod kory zaczęła wychodzić "miazga", i jakby zaczątki korzeni (jabłoń z rodzaju purpurea). Trochę ironia, bo z tego co próbowałam zaszczepić nic się nie przyjęło ( no, 2, z czego jeden usechł, a nad drugim właśnie stoję i chucham i dmucham i rdzawe liście na brzegach się robią..).
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wbiłam wczesną wiosną gruby kołek śliwkowy jako podpórka dla młodego drzewka, a ten wariat puścił zielone i ma piękne przyrosty.