mały ogródek bylinowy - proszę o radę

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
ania-maria
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

mały ogródek bylinowy - proszę o radę

Post »

Kochani zabrałam się w tym roku na poważnie za mój działkowy ogródek i kawałek po kawałku obsadzam taras krzewami i bylinami. Mam do was pytanie odnośnie jednego z fragemtnów ogródka (niewielkiego, ma on ok. 120 na 150cm pewnie), położonego między schodami na taras a ścianą drewnianego domku z oknem pokoju mojego synka. Taras zaczyna się na wysokości ok. metra. Kupiłam na ten fragment kilka bylin, które chciałabym tam wsadzić i prosiłabym Was o rady jak przygotować podłoże pod te kwiaty tak aby pięknie i dorobnie kwitły całe lato :)

zaplanowałam sobie taki układ (od najgłębszego miejsca w tej częsci ogródka, czyli od tarasu - najwyzszych kwiatów, aż do brzegu schodów):
na początku najwyższe - dwie sadzonki DELFINII
niżej trzy sadzonki JEŻÓWKI
(po lewej strobie tych roślin sa schody; po prawej stronie chciałabym posadzić dwie sadzonki ZAWILCA JAPOŃSKIEGO);
niżej cztery NAPARSTNICE
jedną sadzonkę białej ODĘTKI
sadzonkę PYSZNOGŁÓWKI
cały czas trzymając się lewej strony przy schodzach - dwie sadzonki WIELOSIŁU BŁĘKITNEGO
i na sam koniec dwie sadzonki NACHYŁKA LANCETOWATEGO

Liczę że rośliny z grupy tych najwyższych przerosną poziom tarasu i na tym tez poziomie zakwitną; no i że cała linia schodów będzie przez lato ukwiecona a z okna Jasia bedzie sie oztaczał piekny widok przez cały .
Działka jest lesna więc prawdopodobnie gleba jest tam leko kwasna- aczkolwiek ta częśc ogordu jest oddalona od drzew. Jest tam pewnie więcej piachu niż urodzajnej gleby.
jeśli ktoś z Was ma dla mnie jakieś rady albo uwagi dotyczące mojego "genialnego" planu ukwiecenia tego miejsca to bardzo proszę podzielcie się nimi ze mną :) Ważne jest dla mnie jakie odległości między tymi roślinami powinnam zachować żeby jedne drugich nie wyniszczyły - kiedys tam.
Z góry dziękuję.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Re: mały ogródek bylinowy - proszę o radę

Post »

witam, nie znam się za bardzo, ale mam np. jeżówkę - która lubi pełne slońce i zawilca - preferującego półcień. Czy rozważyłaś ten aspekt projektując i dobierając? I wigotność podłoża?
ania-maria
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 20:27

Re: mały ogródek bylinowy - proszę o radę

Post »

rozważyłam :) jeżówkę chce posadzić, a właściwie posadziłam wczoraj na stanowisku słoneczno-półcienistym, a zawilca przy granicy między schodami a tarasem a tam jest cień :)

skopałam całą rabatkę, powyciągałam chwasty, koniczynę; wysypałam worek kwiatowej ziemi, podsypałam uniwersalnym nawozem wieloskładnikowym, wszystko wymieszałam i wsadziłam byliny; podlałam; potem spadł jeszcze deszcz... jak wyjeżdżałam z działki roślinki już ładnie sterczały na tle czarnej ziemi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”