Ślimaki w tunelu
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 mar 2010, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ślimaki zjadają ogórki
W myśl zasady na każdego owada jest rada.
Witam szanowne grono
też stosuje ten firmy bros już od lat , wbrew pozorom deszcz go rozpuszcza , ale nie z dnia , na dzień . Do namiotu tez go używam , w ogóle wszędzie. Próbowałem innych środków, ale było więcej zachodu niż efektów , a i tak w miedzy czasie ślimaki robiły swoje. Teraz mam przynajmniej czas na inne rzeczy
pozdrawiam
też stosuje ten firmy bros już od lat , wbrew pozorom deszcz go rozpuszcza , ale nie z dnia , na dzień . Do namiotu tez go używam , w ogóle wszędzie. Próbowałem innych środków, ale było więcej zachodu niż efektów , a i tak w miedzy czasie ślimaki robiły swoje. Teraz mam przynajmniej czas na inne rzeczy

pozdrawiam
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Posiany w tym roku końcem marca bób ma u mnie zaledwie ok. pół metra wysokości i już kwitnie podczas gdy w tamtym roku miał grubo ponad metr (posiany był końcem kwietnia) kiedy zaczoł kwitnąć. Nasiona mam ze zbioru zeszłorocznego właśnie. Czy możliwe, że ma zachamowanie wzrostu przez tę nieszczęsną pogode w tym roku i co za tym idzie będzie mniej strąków?? Glebę nawoziłem jesienią naturalnym obornikiem....
- olcia123
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 18:14
Od kilku lat bronię się przed ślimakami w następujący sposób: rozsypuję skorupki jaj.
W kuchni , na rurze od kaloryfera , stoi sobie plastikowy pojemniczek do którego wrzucam świeże skorupki. Kiedy przeschną , wynoszę do piwnicy i wrzucam do worka. Przez ten czas uzbiera się tego tyle, że wystarczy na obsypanie wszystkich wychodzących ogóreczków , sałaty i czego tam jeszcze. Ślimaczysko nie podejdzie , bo nadzieje się na ostrą skorupkę i harakiri. Ekologicznie i skutecznie. Wiem, że ten pomysł zda egzamin tylko w gruncie, bo pod folie może zabraknąć materiału. Polecam spróbować.
W kuchni , na rurze od kaloryfera , stoi sobie plastikowy pojemniczek do którego wrzucam świeże skorupki. Kiedy przeschną , wynoszę do piwnicy i wrzucam do worka. Przez ten czas uzbiera się tego tyle, że wystarczy na obsypanie wszystkich wychodzących ogóreczków , sałaty i czego tam jeszcze. Ślimaczysko nie podejdzie , bo nadzieje się na ostrą skorupkę i harakiri. Ekologicznie i skutecznie. Wiem, że ten pomysł zda egzamin tylko w gruncie, bo pod folie może zabraknąć materiału. Polecam spróbować.
-
- Od: 24 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olciu 123-ciekawy pomysł z tymi skorupkami a i wapnia glebie trochę dostarczą ale powiedz mi czy drobno tłuczesz przed rozsypaniem te skorupki ? Muszę wypróbować Twój sposób -tylko dzieci zaangażuje do produkcji skorupek

Marek-BB pisze:Posiany w tym roku końcem marca bób ma u mnie zaledwie ok. pół metra wysokości i już kwitnie podczas gdy w tamtym roku miał grubo ponad metr (posiany był końcem kwietnia) kiedy zaczoł kwitnąć. Nasiona mam ze zbioru zeszłorocznego właśnie. Czy możliwe, że ma zachamowanie wzrostu przez tę nieszczęsną pogode w tym roku i co za tym idzie będzie mniej strąków?? Glebę nawoziłem jesienią naturalnym obornikiem....
Marek umnie tez jest taki nisku bób i juz zaczyna kwitnąc,tyko mi chyba cos atakuje go bo ma dziurki w liściach i gdzieniegdzie widac male czarne kropeczki,co to może być?
- olcia123
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 18:14
Skorupki gniotę tak, że są różnej wielkości. Nie mogą być zmielone bo wtedy ślimaczek spokojnie się przez nie prześlizgnie. Muszą tworzyć " ostrokół". 

- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
ruda147 kropeczki to pewnie mszyce, a dziurki to może po ślimakach?? Trzeba spryskać bo padnie Ci wszszytko jak mszyc będzie więcej...
a jaki jest najlepszy srodek na spryskanie bobuMarek-BB pisze:ruda147 kropeczki to pewnie mszyce, a dziurki to może po ślimakach?? Trzeba spryskać bo padnie Ci wszszytko jak mszyc będzie więcej...
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
Teraz po tych deszczach to wyszło tych ślimaków jeszcze więcej. Choćbym zabijał ich dziennie 500 sztuk to i tak nie widać różnicy. Jedyną nadzieją jest że koleżanka która mieszka 2 km dalej (a może wcześniej) miała tą plagę i po 4 latach się kończy. po prostu kontynuują swoją podróż. Jak tak dalej pójdzie to w przyszłym roku sadzę tylko cebulę i czosnek. A może znacie jeszcze jakieś warzywka których nie lubią ślimaki? Chodzi o te czerwone bezmuszlowe, fachowo ślinik luzytański. Brr
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Dokładnie. Jaki?? Ja jestem załamany od paru tygodni walcze z mszycami i nic! Stosuje gnojówke z pokrzyw ale to nic nie daje. 1/3 łodyg od góry bobu jest dosłownie czarna i nie wiem czy jest szansa żeby go jeszcze uratowaćruda147 pisze:a jaki jest najlepszy srodek na spryskanie bobuMarek-BB pisze:ruda147 kropeczki to pewnie mszyce, a dziurki to może po ślimakach?? Trzeba spryskać bo padnie Ci wszszytko jak mszyc będzie więcej...

-
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
Kup decis, dokładnie i porządnie wszystko spryskaj. środek wypróbowany wielokrotnie.Marek-BB pisze: Dokładnie. Jaki?? Ja jestem załamany od paru tygodni walcze z mszycami i nic! Stosuje gnojówke z pokrzyw ale to nic nie daje. 1/3 łodyg od góry bobu jest dosłownie czarna i nie wiem czy jest szansa żeby go jeszcze uratować
U mnie na bobie odpuściły po mospilanie, jak pryskałam na śmietkę cebulę.Padły wszystkie 

-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
Mogę dodać że Fastac też jest ok
- Liriope
- 200p
- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Spróbujcie opryskać mszyce coca-colą, jest trująca
Po pokrzywie też pada, ale nie po gnojówce tylko po świeżej tzn. taka 12-24 godzinna.
Decis, cóż chcecie to pryskajcie ale potem nie narzekajcie, że nie ma pszczół i trzmieli.
Decis jest bardzo długo toksyczny dla owadów zapylających, chyba około 2 tygodni. Taki owad zginie po ok. 24 godzinach jeśli skorzysta z kwiatów potraktowanych decisem.
Jeśli chodzi o ślimaki, ktoś pytał o ekologiczny sposób, polecam Nemaslug. Nie jest idealny ale bardzo pomaga w zwalczaniu ślimaków zwłaszcza przy mokrej pogodzie.
Mieszkam na podkarpaciu więc ślimaków nie brakuje ale nie stosuję granulek ani tym podobnych trucizn.

Po pokrzywie też pada, ale nie po gnojówce tylko po świeżej tzn. taka 12-24 godzinna.
Decis, cóż chcecie to pryskajcie ale potem nie narzekajcie, że nie ma pszczół i trzmieli.
Decis jest bardzo długo toksyczny dla owadów zapylających, chyba około 2 tygodni. Taki owad zginie po ok. 24 godzinach jeśli skorzysta z kwiatów potraktowanych decisem.
Jeśli chodzi o ślimaki, ktoś pytał o ekologiczny sposób, polecam Nemaslug. Nie jest idealny ale bardzo pomaga w zwalczaniu ślimaków zwłaszcza przy mokrej pogodzie.
Mieszkam na podkarpaciu więc ślimaków nie brakuje ale nie stosuję granulek ani tym podobnych trucizn.
Pozdrawiam.
Ola
Ola